Als spirituele persoon zal je waarschijnlijk wel al gehoord hebben van chakra’s. Misschien weet je ook waar deze chakra’s gelegen zijn en dat elk chakra een andere kleur heeft. Maar als jij jezelf nog niet zo verdiept hebt in chakra’s dan kan het zijn dat je niet precies weet wat de betekenis is van deze kleuren. Hieronder leggen we het voor je uit!

De verschillende chakra’s en hun kleuren

Elke persoon heeft een energetisch lichaam. Dit lichaam bestaat uit zeven hoofdchakra’s, verspreid over je lichaam. De chakra’s zijn energiecentra. Deze worden dus beïnvloed door het stromen van onze levensenergie. Ze kunnen soms te weinig of te veel actief zijn, waardoor er problemen kunnen ontstaan. Om deze problemen te kunnen aanpakken, is het handig om te weten welke chakra’s er precies zijn.

Als je je intuïtie wilt ontwikkelen, dan is de online cursus Spiritueel ontwaken echt iets voor jou. In deze diepgaande cursus leer je alles over je intuïtieve vermogens, over de kracht van de natuur, de maan en dromen en kom je helemaal thuis bij jezelf. Je leert jezelf kennen, zoals je werkelijk bent. Een aanrader!

De zeven hoofdchakra’s en de chakra kleuren zijn:

  • stuit chakra (rood): gelegen bij het staartbeen
  • sacraal chakra (oranje): gelegen onder de navel
  • zonnevlecht chakra (geel): gelegen in het maaggebied
  • hart chakra (groen): gelegen ter hoogte van het hart
  • keel chakra (blauw): gelegen bij de keel
  • derde oog chakra (indigo): gelegen tussen het voorhoofd
  • kruin chakra (paars): gelegen ter hoogte van de kruin

De chakra kleuren en hun betekenis

De verschillende chakra’s hebben dus hun eigen naam, teken, kleur en vooral doel. Om problemen te voorkomen én verhelpen is het handig om te weten waarvoor ze staan. Hieronder overlopen we de betekenis van de zeven chakra’s en hun kleuren!

Chakra kleuren

Chakra kleuren: rood

De stuit chakra staat voor aarding. Dit chakra zorgt er dus voor dat je je stabiel voelt. Door geaard te zijn voel je je ook veilig. De kleur rood staat voor energie, verlangen, passie kracht, maar ook agressie. Rood is tevens de kleur van ons bloed, dat levenskracht symboliseert en is daarom heel toepasselijk voor dit chakra. Als je angstig en gestresseerd bent, dan zou het wel eens kunnen zijn dat er sprake is van een blokkade. Mensen met een overactieve stuit chakra zijn meestal te materialistisch en kunnen problemen hebben met overgewicht.

Chakra kleuren: oranje

De tweede chakra in ons energetisch lichaam is het sacraal chakra. De kleur oranje staat voor plezier, actie, vrolijkheid en enthousiasme. Het tweede chakra staat voor het uiten van emoties, seksualiteit, beweging en relaties. Bij een overactief sacraal chakra kan je te maken hebben met overgevoeligheid. Mensen waarvan het sacraal chakra niet actief genoeg is, hebben dan weer moeite met plezier maken.

Chakra kleuren: geel

Het derde chakra is geel en staat voornamelijk voor het opslaan van energie. De kleur geel staat voor energie, optimisme, licht, nieuwsgierigheid, hoop en intelligentie. Dit chakra staat vooral voor vrolijkheid, zelfwaardering en zelfcontrole. Mensen waarvan dit chakra overactief is, zijn vaak dominant en soms agressief. Bij een minder actieve zonnevlecht chakra ben je eerder passief, verlegen en heb je te weinig zelfvertrouwen.

Chakra kleuren: groen

Het groene hart chakra staat voor de verbinding tussen aarde en geest, vandaar ook de kleur groen. Deze kleur staat tevens voor groei, kalmte, geluk, vruchtbaarheid, evenwicht en stabiliteit. Het chakra staat ook voor liefde en vriendelijkheid zowel naar jezelf, als naar anderen toe. Is je hart chakra overactief? Dan ben je waarschijnlijk te afhankelijk en bezitterig en misschien ook jaloers. Bij een minder actieve hart chakra heb je weinig empathie en ben je kritisch.

Chakra kleuren: blauw

De kleur blauw staat voor veiligheid, inspiratie, vriendschap, rust en toewijding. Dit chakra draait vooral rond communicatie, durven aangeven wat je nodig hebt, waarbij ook het luisteren naar anderen belangrijk is. Als dit chakra overactief is, dan praat je té veel. Wanneer deze te weinig actief is, dan ben je angstig om te praten.

Chakra kleuren

Chakra kleuren: indigo

Indigo staat voornamelijk voor intuïtie, maar ook voor kennis, acceptatie, vaardigheid en loslaten. Bij dit chakra draait het voornamelijk rond bewustzijn en visualisatie. Een overactieve derde oog chakra kan zorgen voor hallucinaties, hoofdpijn en te veel in een fantasiewereld leven. Als dit chakra bij jou te weinig actief is, dan heb je weinig verbeelding en mogelijk een slecht geheugen.

Chakra kleuren: paars

Het laatste chakra heeft een paarse kleur. Deze kleur staat voor zelfvertrouwen, ambitie, spiritualiteit, arrogantie, dromen en kracht. De kruin chakra staat voornamelijk voor verbinding met de spirituele wereld. Als je kruin chakra te actief is, dan kan je verward zijn. Als hij te weinig actief is, dan kan je moeite hebben met leren of sta je niet open voor spiritualiteit.

In de Reiki cursussen bij ZoMa Opleidingen maak je al globaal kennis met chakra’s. Vervolgens leer je in de opleiding tot Holistisch Therapeut alles over de werking van chakra’s, chakra kleuren en het behandelen en balanceren van chakra’s. Interesse? Bezoek dan vrijblijvend een van onze infobijeenkomsten! Of meld je direct aan voor de opleiding tot Holistisch Therapeut: