Home / Energetisch

Energetisch

We horen het woord energetisch vaak om ons heen. Vaak weten we niet precies wat energetisch nou betekent; iets wat met energie te maken heeft. Maar wat is dan die energie, en wat is energetisch?

Alles is energetisch

Energie is een continu bewegende eenheid dat bestaat uit atomen en moleculen. Dit is de basis waaruit het universum en dus ook onze wereld en andere planeten, zijn opgemaakt. Allen bestaan zij uit energie, atomen en moleculen, die zich manifesteren op een laag trillingsniveau waardoor ze tastbaar of zichtbaar zijn. Dit geldt ook voor je lichaam, de bank waar je op zit, een boom die je ziet in de natuur, etc. Dingen die een hoger trillingsniveau hebben, kunnen we niet zien; zoals het internet. Dit bevindt zich in de atmosfeer om ons heen, maar we kunnen het niet zien of vastpakken. Tenzij we het coderen in een computer.

Continue energetische stroom

Een ander voorbeeld van hoger trillende energie is je eigen energieveld: je aura, het energetisch veld dat om ieders en ook jouw lichaam (zowel van mensen, dieren, planten als ogenschijnlijk levenloze dingen) heen zit. In een energetisch lichaam gebeurt van alles; energie is tenslotte iets dat continu stroomt. Dit energieveld is voor de meeste mensen niet waar te nemen. Maar mensen die hooggevoelig zijn, kunnen deze energetische waarden wel waarnemen, sommigen zien bijvoorbeeld aura kleuren. Energetische waarde betekent niets minder dan de mate waarin energie wordt afgegeven.

Energetisch waarnemen

Een energetisch lichaam is met het blote oog voor de meeste mensen dan wel onzichtbaar, toch zijn er manieren om deze waar te nemen. Waarnemen is verwijst namelijk niet alleen naar iets kunnen zien. Het verwijst ook naar voelen, horen, proeven en ruiken. Omdat energie altijd in beweging is, kun je dit in je fysieke lichaam heel goed voelen. Zo is een borrelende buik, een kriebel in je onderbuik, de neiging om te hoesten, hoofdpijn, je hartslag, je ademhaling allemaal energie.

Holistisch: energetische balans

Als je energetisch uit balans bent, is dat ook allemaal voelbaar. Er zitten dan blokkades in de chakra’s en meridianen. Dat kan zich uiten op vijf verschillende niveaus:

 • Fysiek, bijvoorbeeld door lichamelijke pijn
 • Emotioneel bijvoorbeeld door verdriet
 • Mentaal bijvoorbeeld door piekeren
 • Energetisch bijvoorbeeld door onverklaarbaar moe te zijn
 • Spiritueel bijvoorbeeld door levenslust te missen. Het leven voelt dan aan als een saaie opeenvolging van steeds weer hetzelfde. Je mist zingeving.

Soms kom je zelf weer in balans, maar soms heb je daar begeleiding bij nodig. Een energetisch therapeut, coach of bijvoorbeeld Reiki-therapeut werkt met energie (energetisch) en kan je helpen om energetische healing te ervaren op alle niveaus: mentaal, fysiek, emotioneel, spiritueel (en energetisch). Dit is een holistische benadering.

Energie

Hooggevoeligheid en energetisch

Vooral mensen die hooggevoelig zijn, kunnen last hebben van energetische storingen. Dit komt omdat zij zo gevoelig zijn voor alles wat er binnen hun omgeving gebeurt. Zichtbaar, maar ook niet zichtbaar.

 • Zo kan een ruimte energetisch negatief beladen zijn. Een hooggevoelig persoon pikt die sfeer feilloos op
 • Ook de stemming van iemand kan door een hooggevoelig persoon snel worden opgepikt

Doordat er soms sprake is van energetische vermenging , dus het door elkaar lopen van verschillende energieën, kun je als hooggevoelig persoon energetisch uit balans raken. Je weet dan niet meer welke energie van jou of die van je partner of omgeving is.

Wil je ook positief leven door je hooggevoeligheid te gebruiken vanuit je diepste wezen? Bekijk dan deze masterclass over hooggevoeligheid en hoogsensitiviteit. In deze masterclass leer je alles over hsp, de eigenschappen én de valkuilen. En hoe je deze vanuit je eigen kracht kan gebruiken!

Energetisch communiceren

Omdat hooggevoeligen vaak gevoeliger zijn voor de energie om hun heen, bezitten ze vaak ook een hele sterke intuïtie en kunnen ze energieën interpreteren. Naast dat dit de energieën van mensen betreft, verwijst die ook naar bijvoorbeeld orakels. Orakels zijn plaatjes, figuren of objecten die energetische informatie bevatten. Eigenlijk kun je alles om je heen als een orakel zien. Van de bank tot aan de bloemen die je bij je in huis hebt staan of een kaarsvlam of de oceaan. Werkelijk alles wat je tegenkomt, kan een diepere betekenis voor jou bevatten. Zolang je maar weet hoe je kunt intunen op energetische informatie. Voorbeelden van orakels zijn:

1. Kleuren

Kleur is een universele taal. Vaak als je aan iemand vraagt welke woorden opkomen bij de kleur roze hoor je dingen als:

 • Liefde
 • Zachtheid
 • Baby’s
 • Meisjes

De kleuren die je kiest hebben een energetische boodschap en vertellen dus wat over jou. Ook beïnvloeden ze jou. Als je je somber voelt, kan het bijvoorbeeld helpen om je zwarte truitje te vervangen voor een oranje bovenstuk. Kleur is een hele leuke en makkelijke manier om je bewust te worden van de energetische boodschappen die je aan jezelf stuurt. Ga er maar eens mee spelen en kijk wat je over jezelf kan ontdekken!

2. De natuur

Bij ZoMa houden we van metaforen die gebaseerd zijn op de natuur. Zij bezit namelijk een ongelooflijke wijsheid. Kijk maar eens naar een boom. Die staat daar gewoon, sterk en stevig. Geen storm die haar hoofd aan het piekeren brengt. Ze beweegt gewoon mee en komt altijd weer terug in haar centrum uit.

Energetische

Ga maar eens kijken wat een boom jou kan vertellen door er simpelweg naar te kijken. Onbewust tune je dan in op haar energie en communiceer je dus energetisch met de boom. Dit kun je ook doen met een bloemetje, de oceaan, de wolken, vlinders etc.

3. Orakel kaart dek of inzichtkaarten

Denk bij een orakel dek aan een spelkaarten dat je gebruikt om een spel als ‘pesten’, één-en-dertigen of patience mee kunt spelen. Alleen in plaats van cijfers, boeren, koninginnen, koningen en azen heb je wonderschone afbeeldingen van engelen als aartsengel Michaël, maar ook van dieren of andere gidsen. Op orakel kaarten zijn vaak veel onbewuste boodschappen afgebeeld die voor je gaan leven als je intuned op de kaart; de illustraties, de kleuren en vaak staat er ook een onderschrift op.

Dit zijn dus allemaal bewustzijnsverruimende tools die je kunnen helpen om jezelf en de wereld om je heen op een energetisch niveau beter te kunnen begrijpen. Al wat je daarvoor hoeft te doen, is het leren lezen van energie.

Energetische bewustwording

Je kunt jezelf hier ook voor (laten) trainen. Enerzijds om je bewuster te worden van die energetische waarnemingen en anderzijds om met je hooggevoeligheid om te leren gaan. Je leert dan om hier op een andere manier mee om te gaan. Zo kun je energetische therapie volgen bij een holistisch therapeut of een Reiki behandeling bij een Reiki-therapeut. Deze therapie-vormen werken allemaal vanuit een holistische visie, gebaseerd op de vijf holistische niveaus die eerder al werden aangehaald:

 • mentaal
 • fysiek
 • emotioneel
 • spiritueel
 • energetisch

Gebruikmakend van de altijd stromende energie kom je weer in balans met jezelf. En je kunt de wereld opeens op een heel nieuwe manier begrijpen en benaderen.

In balans komen met energetische therapie leer je bij ZoMa Opleidingen. De opleiding Holistisch Therapeut, Reiki Trainer en de Reiki cursussen zijn alle gebaseerd op het gebruik maken van universele energie. Wil je weten of het wat voor je is? Kom dan gezellig langs op één van onze kennismaking events en laat je inspireren!