Religie en spiritualiteit zijn begrippen die dicht bij elkaar liggen. De betekenis ervan is bewustzijn, de menselijke ziel of het menselijk innerlijk zijn. In de breedste zin van het woord heeft spiritualiteit te maken met zaken die gaan over de geest (van het Latijnse spiritus). Bij spiritualiteit ligt de nadruk op persoonlijke en innerlijke ervaring, gebaseerd op het principe van de hoogste werkelijkheid.

Als je je intuïtie wilt ontwikkelen, dan is de online cursus Spiritueel ontwaken echt iets voor jou. In deze diepgaande cursus leer je alles over je intuïtieve vermogens, over de kracht van de natuur, de maan en dromen en kom je helemaal thuis bij jezelf. Je leert jezelf kennen, zoals je werkelijk bent. Een aanrader!

Spiritualiteit en bewustwording

Voor sommige mensen is spiritualiteit een ongrijpbaar iets, iets ‘zweverigs’. Het kan gaan over een manier waarop je in het leven staat, en hoeft niet per se vaag te zijn. Het heeft te maken met zaken die over de geest gaan. Met spiritualiteit wordt vaak een bewustwording en bewustzijn bedoeld dat in relatie staat tot een hogere werkelijkheid, een bewustwordingsproces waarin je jezelf leert kennen.

Als je je verdiept in spiritualiteit, kun je eigenlijk niet om de religieuze kant heen. Dat komt doordat spiritualiteit verwant is aan religie. Door het beoefenen van meditatie, een mooie spirituele oefening, zien mensen een manier om het leven zin te geven en dat zelfde geldt ook voor religie.

Spiritualiteit

Spiritualiteit, geen taboe

In de tijd van de Middeleeuwen werd je vaak voor gek verklaard als je je bezig hield met spiritualiteit. Dat gold vooral voor vrouwen, die bespot werden om hun spiritualiteit. Gelukkig is dat steeds minder geworden en wordt spiritualiteit nu als iets heel normaals gezien. Een steeds groter wordend publiek gaat met spiritualiteit aan de slag. En dat is niet voor niets. In onze huidige maatschappij worstelen we dagelijks met tijd, verwachtingen, presteren en geaccepteerd willen worden. Door sociale media vergelijken we onszelf met anderen, waardoor we het contact met onszelf verliezen. Burn outs en depressies zijn aan de orde van de dag. Als je dan spiritualiteit omarmt, omarm je jezelf. Dan ga je leren dat je er mag zijn, wie je bent en wat je talenten zijn.

Spiritualiteit

En denk nu niet dat spiritualiteit simpel is, want het is gekoppeld aan intelligentie. Je moet je hersens ervoor gebruiken. Het is een kwestie van doen; niet alleen informatie vergaren uit literatuur, maar er ook actief mee aan de slag gaan. Als je een boek leest over autotechniek, betekent dat nog niet dat je een auto kunt repareren. Je zult het moeten toepassen.

Spiritualiteit beoefenen

Spiritualiteit is niets minder dan je eigen pad bewandelen om te leven zoals jouw leven bedoeld is. Je los te koppelen van verwachtingen en patronen, je angsten en trauma’s onder ogen zien en jezelf te volledig te accepteren. En iedereen kan spiritualiteit op een andere manier beoefenen. Mediteren, yoga, leren onder begeleiding van een leermeester of Boeddha. Spiritualiteit ben je, en je bepaalt je eigen weg hierin zodat het een nieuwe levensstijl wordt in plaats van dat je geleefd wordt door patronen en overtuigingen.

Spiritualiteit bij ZoMa

Ook voor de opleiding tot Holistisch Therapeut is spiritualiteit een veelgebruikte term. Zeker vanuit een holistische visie is spiritualiteit onlosmakelijk verbonden met ZoMa Opleidingen: op het spirituele niveau worden grote levensvragen beantwoord.

Spiritualiteit