Home / Positiviteit

Positiviteit

Wil je graag met positiviteit in het leven staan, maar heb je de indruk dat het je moeilijk lukt? Geef dan niet op, want positief denken vergt wat oefening! Als je eenmaal de eerste stappen gezet hebt naar een leven vol positiviteit, zal je merken dat het veel makkelijker gaat. Het zijn dus de eerste stappen die moeilijk zijn, maar moeilijk gaat ook. We helpen je op weg met enkele tips!

Negativiteit omzetten naar positiviteit

We krijgen allemaal te maken met tegenslagen in ons leven. Alleen gaan we er anders mee om. De ene persoon zal bijvoorbeeld beter met een bepaalde tegenslag kunnen omgaan, dan de andere. Hoe groot de tegenslag ook is en hoe je er ook mee omgaat, het blijft belangrijk om positief te zijn. Als je te veel stilstaat bij trauma’s en pijnen van het verleden en veel negatieve gedachten hebt, wordt het namelijk moeilijk om nog met positiviteit in het leven te staan. Je losmaken van dit verdriet is dus noodzakelijk.

Wil je meer rust in je hoofd en leren hoe je negatieve gedachten kunt omzetten naar positieve? Volg dan de online training Rust in je hoofd. Met mooie meditaties, oefeningen en tips kan ook jij innerlijke rust ervaren, trauma’s en pijnen van het verleden een plekje leren geven en met een leeg hoofd aandachtig naar jezelf leren luisteren!

Positiviteit kan je oefenen!

Want als je met een positieve houding en een positief zelfbeeld in het leven staat, dan zal je je veel gelukkiger voelen. Het leven is wat je er zelf van maakt. Toch is het niet altijd makkelijk om positief te blijven. Zeker als je zelf al veel meegemaakt hebt, wordt het des te uitdagender. Toch is het belangrijk dat je je hoofd niet laat hangen! Door na een tegenslag weer met positieve moed te beginnen, groeit je eigenwaarde en krijg je meer kracht om de volgende tegenslag aan te kunnen. Dit klinkt misschien makkelijker gezegd dan gedaan.

Dus hoe doe je dat dan?

1. Vind de silverlinings

Wat altijd een goede remedie is, is om op zoek te gaan naar de silverlinings. Iedere gebeurtenis, hoe vervelend of verdrietig ook, brengt altijd iets positiefs met zich mee. Zoals een waardevol inzicht of een leerzame les. Hoe sneller je deze ontdekt, hoe sneller je ook weer in de positieve flow komt. Nu is het natuurlijk geen wedstrijdje om die silverlining te ontdekken, dat vertraagt de zaak alleen maar. Neem daarom je tijd om stil te staan bij wat er is gebeurd en te voelen wat je op dat moment voelt. Dan wordt het ook makkelijker om uiteindelijk die silverlining te ontdekken.

Wat ook kan helpen, is om naar je vroegere tegenslagen te kijken. Kijk hoe je deze overwonnen hebt, misschien kan je hier wel silverlinings in ontdekken en die op de huidige situatie toepassen? En als het je niet zelf lukt, wees dan niet verlegen om om hulp te vragen. Soms hebben we gewoon even een objectieve blik van een ander nodig om weer vooruit te komen.

2. Leer tegenslagen te erkennen, doorvoelen en accepteren

Vaak zijn we gewoon om tegenslagen te negeren, om emoties te verdoezelen en om verder te gaan met ons leven. Eigenlijk is dat de verkeerde manier om ermee om te gaan, want op die manier komen we niet verder. We blijven dan steken in het verleden, oude pijnen, patronen, overtuigingen, etc. Echte spirituele ontwikkeling vindt plaats wanneer je je tegenslagen erkent, doorvoelt en accepteert. Wanneer je dit doet, zal je wel eventjes triest zijn, maar positief leven wil niet zeggen dat je nooit verdriet mag hebben. Het is alleen belangrijk dat je niet in het verdriet blijft steken.

Om je hierbij te ondersteunen, neemt Marjolein Berendsen – founder van ZoMa Opleidingen – je mee in deze meditatie om te accepteren van dat wat is. In deze podcast mag je je overgeven aan de rust, ontspanning en de stilte. Je verhaal je verhaal laten zijn zonder je ermee te identificeren. Zo kan je het uiteindelijk loslaten en accepteren.

3. Leer te leven in het Nu om positiviteit een constante te maken

Om positiviteit te zijn, is het belangrijk dat je leert leven in het nu. Als je te veel in het verleden zit, dan blijf je steken in verdriet. In de toekomst leven heeft ook geen zin. Misschien herken je de zin wel: ‘als ik zoveel geld heb, dan…’ Maar waarom zou je jouw geluk uitstellen? Begin te leven in het nu. Dit kan al heel simpel door:

  • Je bewuster te worden van alles wat er op dit moment in je leven gebeurt.
  • Te genieten van elk moment, hoe klein ook.
  • Dankbaar te zijn voor alles wat je nu al hebt

Wanneer je dit gaat toepassen, zal je je zeker meteen gelukkiger voelen en gelukkiger zijn, waardoor positiviteit niet kan uitblijven!

4. Omring je met positiviteit

Je hebt niet altijd de controle over negatieve dingen die in je leven gebeuren, maar er zijn wel een aantal negatieve dingen die je uit je leven kunt zetten. Denk bijvoorbeeld aan negatieve mensen die al je energie opeisen. Deze mensen kunnen er vaak zelf niets aan doen, maar als jij je energie te veel weggeeft aan deze mensen, dan zal dat een negatieve impact hebben op jezelf. Omring je daarom liever met positieve mensen die jou weer zin doen krijgen in het leven. Positiviteit is aanstekelijk, als jij omringd wordt met positieve mensen, zal je zelf ook makkelijker positief kunnen zijn!

5. Laat de controle los en ga flowen

We leven in een maatschappij waarin we het idee hebben gecreëerd dat we naar van alles moeten streven. Rijkdom, geluk, liefde, maar ook positiviteit. Terwijl al deze concepten tijdelijke staten van zijn zijn. Ze komen en ze gaan. We kunnen er niet aan vasthouden. Als we het willen vasthouden, blokkeren we de energie stroom juist, komen we in de negativiteit en raken we dus alsnog die positiviteit kwijt. Het leven gaat veel meer flowen als we er vrede mee kunnen hebben dat een bepaalde staat van zijn niet voor eeuwig duurt. Een positieve staat van zijn kan wel evolueren naar nog positievere staten van zijn. Laat de controle dus los en laat positiviteit komen en gaan. Uiteindelijk zal het dan juist lijken alsof je in een continue stroom van positiviteit zit.

Positiviteit maakt gelukkig

Om de een of andere reden is er een nadruk op negativiteit komen te liggen. Zeker in onze Nederlandse cultuur zijn we meester in het zeuren. We zeuren over het weer, de bediening, hoe de ander zich gedraagt. Kortom: we hebben overal wel iets op aan te merken. Hoewel dit soms best even fijn kan zijn, je gal te spuwen, vergeten we vaak dat dat wat we uitzetten, ook weer aantrekken. Als we dus niet oppassen, zien we zelfs in de positieve dingen enkel iets negatiefs. En gaat onze levenswaardering met rappe passen achteruit.

Positiviteit

Pas daarom deze tools toe in je dagelijks leven dan zal positiviteit ervoor zorgen dat je weer meer van het leven kunt genieten. Zo krijg je meer aandacht voor de kleine dingen van het leven en kun je meer de schoonheid van het moment appreciëren. Dat maakt uiteindelijk gelukkig.

Bij ZoMa Opleidingen staan we voor positiviteit, licht en liefde. In de opleiding tot Holistisch Therapeut leer je vanuit een holistische benadering energetische behandelingen te geven aan mensen met een hulpvraag. Help jij ook graag mensen om weer positief in het leven te staan? Meld je dan aan voor de opleiding tot Holistisch Therapeut!