Home / Etherische olie

Etherische olie

Etherische oliën hebben een helende werking en zijn te gebruiken in aromatherapie. Etherische olie heeft een krachtige invloed op ons lichaam. Met behulp van deze oliën kunnen allerlei gezondheidsklachten aangepakt worden. Daarom is het ook zo interessant om ze te gebruiken in je dagelijks leven, maar hoe doe je dat?

Wat zijn etherische oliën?

Voordat je begint met het gebruik van etherische olie, is het handig om te weten wat het precies is. Etherische oliën zijn oliën die verkregen worden uit aromatische planten. Deze oliën worden gebruikt in aromatherapie. Aromatherapie heeft als doel om je lichamelijke en mentale gezondheid te verbeteren door middel van deze natuurlijke oliën. Elke plant waaruit olie verkregen is, heeft een andere geneeskrachtige werking. Etherische of ook wel essentiële oliën zijn erg veilig, want ze voldoen aan allerlei verschillende eisen.

Etherische olie gebruiken? Hou hier rekening mee!

Wil je meer rust in je hoofd en leren hoe je dit in je drukke dagelijkse leven voor elkaar kunt krijgen? Volg dan de online cursus Rust in je hoofd. Met mooie meditaties, oefeningen en tips kan ook jij innerlijke rust ervaren en met een leeg hoofd aandachtig naar jezelf leren luisteren!

Begin voorzichtig met etherische olie

Allereerst is het belangrijk te weten dat kinderen beter niet in contact moeten komen met deze oliën, evenals huisdieren. Als je nog niet gewend bent om etherische olie te gebruiken, dan is het belangrijk dat je voorzichtig bent en op voorhand voldoende informatie inwint.

Etherische oliën kunnen erg krachtig zijn, gebruik er dus nooit teveel van. Zorg er ook voor dat je etherische olie niet zomaar rechtstreeks op je tong aanbrengt. Tijdens de zwangerschap en borstvoeding moet je voorzichtig zijn.

Etherische olie

De geneeskrachtige werking van etherische olie

Etherische oliën hebben een geneeskrachtige werking. Welke dat is, is afhankelijk van het soort plant waarvan de olie afkomstig is. Enkele voorbeelden:

Eucalyptusolie

Een van de meest gebruikte oliën is eucalyptusolie, verkregen uit de eucalyptusplant. Deze olie kan je helpen genezen van een verkoudheid, door zijn antibacteriële en antivirale werking. Je kunt de olie gebruiken door wat druppeltjes op je sjaal te druppelen of door ze toe te voegen aan een kom heet water en dit in te ademen.

Lavendelolie

Lavendel is ideaal om te gebruiken wanneer je gestrest bent. Het heeft namelijk een kalmerende werking. Lavendelolie wordt daarom ook vaak gebruikt als massageolie. Let wel op, want etherische olie is niet hetzelfde als massageolie, etherische oliën kunnen enkel in kleine hoeveelheden gebruikt worden. Om van de kalmerende werking te genieten kan je het best enkele druppeltjes op je hoofdkussen aanbrengen. Naast kalmerend werkt lavendel ook bacteriedodend en pijnstillend. In dat geval kan je enkele druppeltjes op een wonde aanbrengen.

Etherische olie van rozemarijn

Etherische olie

Rozemarijnolie kan je gebruiken als je geheugen je in de steek laat. Daarnaast heeft deze olie ook een geneeskrachtige werking op je huid. Om te genieten van de helende werking op je huid, kan je een aantal druppels toevoegen aan je dag- en nachtcrème.

Je zal dan minder last hebben van onzuiverheden. Ook bij cellulitis helpt rozemarijn. Gebruik een beetje van de olie in je bodylotion of wrijf het rechtstreeks op je probleemzones.

Etherische olie van pepermunt

Pepermuntolie heeft heel wat voordelen voor je gezondheid. Zo kan je het gebruiken voor het verminderen van hoofdpijn, door het op je slapen aan te brengen. Voeg één druppeltje toe aan je tandpasta en verhelp een slechte adem. Pepermunt helpt je ook om je beter te concentreren.

In de opleiding tot Holistisch Therapeut bij ZoMa Opleidingen wordt ook aandacht besteed aan etherische oliën. Ook worden er bij- en nascholingen gegeven met etherische olie als onderwerp. Heb je interesse in één van onze opleidingen of cursussen? Bezoek dan eens een info bijeenkomst of gratis proefles. Je bent van harte welkom!