Home / Aromatherapie

Aromatherapie

Aromatherapie, je hebt er wellicht al van gehoord maar misschien weet je niet precies wat het nu juist inhoudt en waarvoor het vooral gebruikt wordt. Vaak denken mensen bij het horen van de term eerder in de richting van wellness, maar het is wel degelijk een vorm van kruidengeneeskunde die reeds eeuwenlang wordt toegepast. Aroma staat voor geur en therapie staat voor behandeling, een behandeling op basis van geuren dus.

Hoe werkt aromatherapie?

Binnen de aromatherapie zijn verschillende behandelwijzen gangbaar, alle met het gebruik van etherische oliën. De geuren die vrijkomen werken in op het onderbewuste en kunnen op die manier een verstoord zenuwstelsel terug in balans brengen met vermindering van de klachten tot gevolg.

Wil je ook ontdekken dat voeding meer is dan alleen eten en drinken? En wist je dat je ook je verlangens, wensen en behoeftes kunt voeden? Hoe je dat doet, leer je in de online cursus Holistisch Voeden. Door jezelf op al je niveaus te voeden, kom je weer helemaal terug in balans, bij je ware zelf.

De keuze voor aromatherapie

De etherische oliën kunnen op verschillende wijzen worden gebruikt, zowel inwendig als uitwendig. Vaak hangt de keuze af van jouw voorkeur of van die van je therapeut.

Aromatherapie

Aromatherapie kan gebeuren door middel van massage, door inhalatie, door verdamping, door verstuiving, door orale inname of door toevoeging aan badolie.

De geuren van aromatherapie

Afhankelijk van de aard van de klachten zal voor een bepaalde geur gekozen worden. Zo is eucalyptusolie geschikt voor problemen met de luchtwegen, is peperolie goed voor spier- en gewrichtspijnen en wordt bergamotolie vaak gebruikt voor de behandeling van stress.

Waarvoor wordt aromatherapie gebruikt?

Hoewel wetenschappelijk onderzoek naar aromatherapie in grote mate ontbreekt, ondervinden toch veel mensen de helende werking van deze alternatieve geneeswijze. Mensen die problemen ondervinden met hun bloeddruk, zowel te hoog als te laag, kunnen hun heil zoeken in aromatherapie om de waarden weer te normaliseren. Behandeling van spier- en gewrichtspijnen, problemen met de luchtwegen en problemen met het hart- en vaatstelsel vormen ook onderdeel van de aromatherapie.

Aromatherapie

Overigens kan niet enkel bij fysieke klachten verlichting gebracht worden, ook mensen met psychische klachten hebben baat bij aromatherapie.

Depressie, slapeloosheid, burn-out, faalangst en andere angststoornissen bijvoorbeeld, zijn vaak voorkomende klachten van mensen die een beroep doen op deze behandelwijze. Hier hebben de geuren een positieve invloed op het algemeen welbevinden en dit leidt tot een vermindering van de onderliggende klachten.

Aromatherapie: therapie met etherische oliën

Hoewel etherische oliën makkelijk te verkrijgen zijn en er talrijke boeken op de markt zijn over deze therapie op basis van geuren, raden therapeuten toch af om zelf aan de slag te gaan met aromatherapie. Dit enerzijds omdat de keuze van de olie kennis in de klachten en eigenschappen vereist en anderzijds omdat verschillende klachten een verschillende gebruikswijze vereisen.

Behandeling met aromatherapie

Wie lijdt aan bepaalde klachten of aandoeningen en verlichting ervan wil vinden in de aromatherapie, doet er goed aan een therapeut te bezoeken die kennis en ervaring heeft en die je zo aan de best mogelijke behandeling kan helpen.

Aromatherapie

Wist je dat aromatherapie vaak als aanvulling op andere reguliere behandelingen wordt gebruikt? De combinatie van de klassieke behandelwijzen en aromatherapie zorgt voor doeltreffende verlichting en een algemeen gevoel van welzijn. Zowel preventief als curatief werden reeds vele mensen hiermee geholpen.

Aromatherapie als onderdeel van Holistisch Therapeut

ZoMa Opleidingen biedt opleidingen en cursussen aan, waarbij energetische behandelingen de hoofdrol spelen. Intuïtieve ontwikkeling, bewustwording, behandelen metverschillende methodieken en je eigen pad kiezen komen allemaal aan bod. Ook als je met aromatherapie wilt leren werken. Ook Holistisch Therapeut worden? Meld je dan snel aan voor een info bijeenkomst of proefles!