Home / HSP kenmerken

HSP kenmerken

De afkorting hsp staat voor Hoog Sensitief Persoon. Niet iedereen met hsp kenmerken is hetzelfde, ervaart hetzelfde of beleeft dingen op dezelfde manier, maar zeker is wel dat een hsp bovengemiddeld ontwikkeld is in waarnemen, voelen, zien, horen en ervaren. Als je hsp bent, hoef je je dus niet te herkennen in alle ‘standaard’ hsp kenmerken die er voor onderzocht zijn.

Kenmerken hsp

Het zeer gevoelige systeem van een hsp heeft echter wel altijd een aantal van deze kenmerken. Als je jezelf herkent in één of meer van deze kenmerken, dan is de kans groot dat je hsp bent:

 • het meer dan gemiddeld opmerken van details en subtiliteiten
 • het feilloos aanvoelen van stemmingen van personen en sferen in ruimtes en situaties
 • veel dromen, fantaseren en overwegen
 • zorgzaamheid en bewustzijn
 • snel geëmotioneerd
 • diep geroerd kunnen raken van schoonheid en kunst
 • sterke behoefte hebben aan stilte, rust en alleen zijn
 • moeite hebben met drukte, mensenmassa’s
 • overmatig gevoelig voor harde geluiden
 • dingen graag in je eigen tempo doen
 • creatief zijn

Wil je ook positief leven door je hooggevoeligheid te gebruiken vanuit je diepste wezen? Volg dan de online cursus Hooggevoeligheid als Kracht. In deze cursus leer je alles over hsp, de eigenschappen én de wijze waarop je hier optimaal gebruik van kunt maken voor een positief, gezond en gelukkig leven. Vanuit je eigen kracht!

Overige hsp kenmerken

Andere hsp kenmerken kunnen zijn dat je leeg loopt van het intensieve contact met bepaalde personen en dat je door de negatieve sfeer en gevoelens van anderen flink van slag kunt raken. Ook heb je sterke emoties als verdriet en boosheid en merk je storingen en blokkades makkelijk op in de omgeving die anderen niet opvallen. Je kunt lichamelijk veel last hebben van stressverschijnselen als hoofdpijn, onrustige darmen en maagproblemen en je wordt snel moe van drukke ruimtes en omgevingen, bijvoorbeeld tijdens winkelen of uitgaan.

hsp kenmerken

Ook heb je sterke emoties als verdriet en boosheid en merk je storingen en blokkades makkelijk op in de omgeving die anderen niet opvallen. Je kunt lichamelijk veel last hebben van stressverschijnselen als hoofdpijn, onrustige darmen en maagproblemen en je wordt snel moe van drukke ruimtes en omgevingen, bijvoorbeeld tijdens winkelen of uitgaan.

Veelvoorkomende hsp kenmerken

Belangrijke en veelvoorkomende kenmerken van een persoon die hsp is zijn, onder andere veel dromen, veel fantaseren, meer dan normaal gevoelig voor pijn, licht, geluid, kleur, smaak, temperatuur en bepaalde stoffen, het sneller opmerken van lichaamstaal en onderliggende bedoelingen, snel geëmotioneerd raken door muziek, kunst of bijvoorbeeld een film en snel angstig of schrikachtig zijn.

hsp kenmerken

Een ander hsp kenmerk is dat deze mensen vaak overkomen als verlegen, het zijn harde werkers, perfectionisten en steeds op zoek naar een nieuwe uitdaging. Werk je het liefst in een rustige omgeving? Ook dat is een hsp kenmerk.

Hsp kenmerken in acht nemen

Als je veel van deze hsp kenmerken hebt, is het heel belangrijk om goed voor jezelf te zorgen en te luisteren naar je intuïtie. En als je leert hoe je er mee om moet gaan, dan kun je het zien als een cadeautje voor jezelf. Je kunt gebruik maken van deze unieke eigenschap en er juist heel gezond en goed in balans mee worden.

Ook het snel vollopen, in je hoofd, is een hsp kenmerk. Je hebt stilte en rust nodig. Als je veel van alle genoemde hsp kenmerken hebt, zorg dan goed voor jezelf en neem de hsp kenmerken in acht. Je leert er dan goed mee omgaan en gebruik te maken van alle eigenschappen die de hsp kenmerken met zich meebrengen. In de opleiding tot Holistisch Therapeut bij ZoMa Opleidingen wordt heel veel aandacht besteed aan hsp. Veel van onze studenten zijn zelf hsp en leren in de opleiding de eigenschappen in te zetten als hun kracht.