Als je wilt weten of je echt hoogsensitief bent, kunt je een test doen om te kijken of je gevoel erover juist is. Op internet vind je heel veel verschillende hoogsensitief testen.

Je kunt in een hoogsensitief test vragen verwachten als: zeggen mensen vaak dat je gevoelig bent, heb je snel last van prikkels, raak je gespannen als een situatie ineens verandert, ben je vaker op jezelf gericht, maak je je vaak zorgen, vind je de mening van anderen belangrijk, heb je behoefte aan rust, ben je gevoelig voor stemmingen en sferen, vind je het fijn om je af en toe terug te trekken, wil je graag diepgang in je contacten, hou je meer dan gemiddeld van de natuur, ben je creatief, voel je snel aan hoe de sfeer ergens is?

Als je hoogsensitief bent, ben je hooggevoelig. Je reageert op bepaalde signalen sterker reageert dan dat anderen dat doen, je bent sneller geraakt bepaalde emotionele situaties. Ook merk je dat je snel moe bent doordat je te veel aan je hoofd hebt, ofwel overprikkeld bent geraakt.

Waarom een hoogsensitief test doen?

In een hoogsensitief test worden zulke vragen gebruikt om te testen of je hoogsensitief bent. Een hoogsensitief test is belangrijk om te doen als je denkt dat je hoogsensitief bent, want je kunt jezelf ermee helpen.

Het is belangrijk dat je hooggevoeligheid of hoogsensitiviteit wordt vastgesteld door middel van een hoogsensitief test. Felle lichten, harde geluiden, spanningen in de lucht: bij hooggevoelige mensen komen dit soort prikkels sterker binnen dan bij anderen. Zo’n 20% van de mensen wordt met deze eigenschap geboren.

Voor iemand die niet hooggevoelig is, kan een HSP overkomen als een aansteller. En dat is niet terecht. De afgelopen jaren is er veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar hooggevoeligheid. Hieruit blijkt dat de verwerking van prikkels in de hersenen bij hooggevoelige mensen daadwerkelijk anders verloopt. Ze worden intenser beleefd. En dat is iets dat steeds meer huisartsen, psychiaters en psychologen gaan inzien.

Ik heb een hoogsensitief test gedaan… en nu?

Voor een hoogsensitief test en voor begeleiding bij het leren accepteren en omgaan met je hooggevoeligheid kun je op internet veel hoogsensitief testen vinden. Heb je een hoogsensitief test gedaan waaruit gebleken is dat je hooggevoelig bent, zoek dan een goede alternatieve therapeut. Zij helpen je en begeleiden je met de resultaten van een hoogsensitief test.

Een van de betere hoogsensitief testen is ontwikkeld door Elaine Aron, de grondlegger van HSP, of hoogsensitiviteit. Als je de hoogsensitief test van Elaine Aron doet, weet je zeker dat uitslag van de hoogsensitief test betrouwbaar is. De eigenschappen van een HSP zijn goud waard!

Als je meer wilt doen met je hooggevoeligheid, dan is een opleiding of cursus bij ZoMa Opleidingen aan te raden. Je leert hier hoe je om kunt gaan met je hooggevoeligheid, hoe je deze unieke eigenschappen kunt inzetten voor je eigen ontwikkeling en voor je therapeutische vaardigheden.