Home / Ben je hooggevoelig? Doe de hsp test

Ben je hooggevoelig? Doe de hsp test

Ben jij wel eens overweldigd door sterke emoties? Word je gemakkelijk overprikkeld door harde geluiden, fel licht of drukke ruimtes? Dan zou het maar zo kunnen dat jij een hsp bent. Maar hoe weet je dat eigenlijk zeker? Met een hsp test kun je ontdekken of je tot de 15-20% van de bevolking behoort die extra gevoelig is voor prikkels uit de omgeving. In dit artikel gaan we dieper in op wat hsp precies inhoudt en hoe je erachter kunt komen of jij ook een hsp bent. Lees snel verder en kom erachter of jij ook tot deze bijzondere groep behoort!

Wat is hsp?

HSP, ofwel Highly Sensitive Person, is een term die steeds bekender wordt. Maar wat betekent het precies om hoogsensitief persoon te zijn? Het gaat niet alleen om een verhoogde gevoeligheid voor prikkels zoals geluiden, geuren en visuele stimuli. Het reikt veel verder dan dat:

1. Je bent heel empathisch

Wist je bijvoorbeeld dat een hoogsensitief persoon vaak diepgaande emoties ervaart en intens empathisch is? Ze pikken feilloos de emoties op van anderen en kunnen deze soms zelfs voelen alsof het hun eigen emoties zijn. Ze hebben een zeer scherp waarnemingsvermogen en merken subtielere nuances op die anderen misschien niet eens opvallen.

2. Je hebt gevoel voor creativiteit en intuïtie

Maar wist je ook dat hoogsensitieve mensen vaak creatief en intuïtief zijn? Ze hebben een voorliefde voor kunst, muziek en literatuur waarin schoonheid en gevoelens centraal staan. Door hun gevoeligheid voor de wereld om hen heen, zijn ze ook vaak erg bewust van hun eigen innerlijke belevingswereld en hebben ze een sterk innerlijk leven.

3. Je bent oplossingsgericht

Daarnaast heb je als hoogsensitieve personen ook vaak een sterk inzicht in problemen en oplossingen. Je hebt een diepere reflectie over zaken en bent daardoor in staat tot het vinden van innovatieve en creatieve oplossingen.

Webinar Hoogsensitief, je grootste kracht

Wil je ook positief leven door je hooggevoeligheid te gebruiken vanuit je diepste wezen? Volg dan de online cursus Hoogsensitief, je grootste kracht. In deze Webinar leer je meer over hsp, de eigenschappen én de wijze waarop je hier optimaal gebruik van kunt maken voor een positief, gezond en gelukkig leven. Vanuit je eigen kracht!

Waar kan een hsp’er niet tegen?

Als hsp’er zijn er ook minder eigenschappen. Zo kan je harde geluiden als vermoeiend ervaren of je kan heel emotioneel reageren. De prikkels die je ervaart komen op verschillende manieren iets harder binnen dan bij andere mensen. Het is belangrijk om te beseffen dat hoogsensitieve personen unieke mensen zijn met ieder zijn eigen specifieke gevoeligheden.

hsp test

Hoe weet je of je een hsp’er bent?

Eén van de manieren om er achter te komen of je hsp bent is door een hsp test te doen. Via bepaalde vragen kan er getest worden of je hsp eigenschappen hebt of niet. Maar omdat ieder persoon uniek is, is het soms moeilijk te duiden of je hsp bent of niet. Zo was vroeger altijd de misvatting dat iemand die hsp is, verlegen, teruggetrokken en introvert is. Maar in de praktijk bleek dit niet zo te zijn. Als je hsp bent dan ben je niet alleen maar hoogsensitief. Je persoonlijkheid bestaat uit zoveel meer factoren. Zo speelt mee of je in meer introvert of extravert bent. Maar ook je prikkelbehoefte kan lager of hoger zijn dan gemiddeld. Je kan op basis van deze twee punten 4 hsp types  definiëren:

hsp test

1. Introverte rustzoeker

Je bent graag alleen en krijgt daar energie van. Als je contact hebt met andere mensen dan heb je dat het liefst 1 op 1. Rust, regelmaat en routine zijn belangrijk voor je. Je denkt diep na over je gedachten, emoties en ideeën.

2. Extraverte rustzoeker

Net zoals bij de introverte rustzoeker heb jij behoefte aan rust, regelmaat en routine. Maar aan de andere kant ben je ook graag in contact met mensen.

3. Introverte sensatiezoeker

Je hebt behoefte aan afwisseling in je leven, maar niet op het gebied van sociaal zijn met andere mensen. Dit zijn vooral activiteiten in je eentje of met één iemand anders samen. Je zoekt het vooral in de emotionele beleving en verkenning. Dingen zoals, kunst, zingeving of kennis op doen over een onderwerp die je heel erg interessant vindt.

4. Extraverte sensatiezoeker

Je bent altijd druk met verschillende activiteiten. Dit doe je via uitdagingen en sociaal leven. Je houdt van een actief sociaal leven. In verhouding heb je veel energie, hierdoor kunnen je emoties hoog oplopen. Door stoom af te blazen ben je dit ook zo weer kwijt.

De goede manier om er achter te komen of je hsp bent is door een hsp test te doen. Marjolein Berendsen, founder van ZoMa, heeft een hsp test ontwikkeld voor haar boek. In de hsp test beantwoord je vragen op typische hsp eigenschappen. Na de test kan jezelf voelen wat voor jou het meest resoneert. Welke type het beste bij jou past of misschien niet. Weet dat je goed bent zoals je bent en geen label nodig hebt om weer thuis te komen bij jezelf.

Hoogsensitief vs hooggevoelig

Als je de hsp test hebt gedaan en het resultaat blijkt dat je hsp bent, hoeft dit niet meteen te betekenen dat je dit ook daadwerkelijk bent. In tijden van stress en hoge druk vanuit je werk of privé leven, kan je ook hooggevoeliger zijn. Je merkt dat je heftiger reageert op prikkels dan normaal. Het moment dat je minder stress ervaart, zal dit ook weer afnemen. Iemand die hoogsensitief is, reageert altijd heftig op prikkels en is altijd hooggevoelig. Als de hsp test positief is dan kan het een moment opnamen zijn. Ook dit is weer goed voelen in wat voor jou kloppend is.

Doe de hsp test

Om echt goed te testen of je hsp bent, hebben we een hsp test ontwikkeld. Hierin kan jij meten welke hsp eigenschappen je hebt. Kom er achter op welke punten jij scoort!

hsp test

Doe de hsp test

Ben je gevoelig voor prikkels en raak je snel overprikkeld? Doe de hsp test om te kijken of je hoogsensitief bent.

Doe de test

Coaching na hsp test

Soms kan je door oude patronen en gedragen vastlopen in je leven. Deze gedragingen of patronen kunnen ontstaan zijn doordat je hsp bent. Mocht je merken dat je gevoelig bent voor prikkels en niet weten hoe je hier mee om moet gaan. Dan kan een coach of therapeut je helpen om meer inzicht in jezelf te krijgen. Door meer bewust te worden van wie je bent en wat jou beweegt kan je meer rust en begrip voor jezelf voelen. Je leert te accepteren dat alles wat je voelt helemaal goed is en niks gek is. Praat vooral over wat je voelt en waar je tegen aanloopt. Je bent namelijk niet alleen en de enige die hsp is.

Hsp, je grootste kracht

De kracht van hsp zijn is dat je prikkels net even wat sneller en makkelijker opneemt. Bij ZoMa zijn we ervan overtuigt dat hoogsensitiviteit jouw grootste kracht kan zijn. Om dit te ervaren hebben we de online cursus ‘hoogsensititief, je grootste kracht’. In de cursus leer je hoe je emoties, spanningen en gedachten die je oppikt van anderen los te laten. Je leert dicht bij jezelf te blijven. Ook leer je hoe je je energie goed bij kan houden om energiek te blijven. Kom weer volledig in balans en benut jouw intuïtie goed.