Home / Hoe word je een holistisch therapeut?

Hoe word je een holistisch therapeut?

Holisme is een levensbeschouwing die ervanuit gaat dat de delen van een geheel niet afzonderlijk kunnen bekeken worden. Een holistische therapeut houdt dus altijd rekening met het grotere geheel wanneer je klachten hebt. Het is een interessante alternatieve genezingswijze volgens een holistische visie. Overweeg jij ook om holistisch therapeut te worden? Dan ontdek je in dit artikel hoe je dat mogelijk maakt!

Waarom zou je een holistisch therapeut worden?

Je verdiepen in holisme is een verrijking voor jezelf. Je leert de dingen anders te bekijken en te leven vanuit liefde en respect voor jezelf, de wereld en anderen. Als jij iemand bent die graag iets wilt betekenen voor anderen en je je leven betekenisvoller wilt maken, is het dus interessant om je om te scholen tot holistisch therapeut.

Holistisch genezen: hoe werkt het?

Voordat je je stort op een cursus is het een goed idee om een zicht te hebben op hoe een holistisch therapeut precies te werk gaat. Wanneer je bij een therapeut toekomt zal hij of zij je grondig onderzoeken op zowel spiritueel, mentaal, emotioneel, lichamelijk als energetisch vlak met behulp van coaching. Er wordt dus niet alleen naar je klacht gekeken, maar ook naar de onderliggende problemen.

Lichamelijk klachten zijn namelijk veelal een signaal van problemen op andere niveaus. Dankzij een holistische genezing wordt de kern van het probleem aangepakt en word jij je ook bewuster voor alles wat er in je omgaat. Daardoor zal het probleem zich minder snel opnieuw voordoen of leer je er beter mee omgaan. Negeer je deze signalen? Dan is de kans groot dat er meer klachten ontstaan. In combinatie met een therapeutisch gesprek maakt de holistische genezer gebruik van één of meerdere holistische therapievormen, zoals reiki, chakra healing, klankschaaltherapie, enzovoort. Er wordt gekeken naar wat er het best bij jou past.

Verschillende holistische therapievormen

Er zijn heel wat therapievormen die gebruikt worden tijdens een holistische genezing. Enkele voorbeelden hiervan zijn: reiki, EFT, edelstenen therapie en een holistische massage.

Reiki

De holistische genezer kan ervoor kiezen om reiki op je toe te passen wanneer je met klachten zit. Bij deze therapievorm wordt er gebruikgemaakt van universele levensenergie. Deze krachtige energie stelt de therapeut in staat om blokkades weg te werken, waardoor ook de klachten verdwijnen.

EFT

Een andere methode is Emotional Freedom Techniques of EFT. Het is vergelijkbaar met accupunctuur, maar in dit geval worden er geen naalden gebruikt. Bij EFT wordt er zachtjes geklopt op een serie acupressuurpunten, waardoor het de relaxatierespons van het lichaam stimuleert. Op hetzelfde moment focus je je op de traumatische ervaring waardoor de stressrespons uitdooft en de traumatische ervaring een meer neutrale herinnering wordt.

Holistische massage

Bij een holistische massage word je als cliënt op een holistische wijze gemasseerd. Dat houdt in dat de therapeut er eerst voor zorgt dat je je ontspannen voelt en went aan de aanrakingen. Vervolgens wordt er dieper ingegaan op de plek waar pijn of ongemak ervaren wordt. Als er geen spanningen voelbaar zijn, komt er vanzelf een plek naar boven doormiddel van de aanraking.

Edelstenentherapie

Edelstenentherapie is een andere therapievorm die een holistische genezer kan toepassen. Zoals de naam doet vermoeden, wordt er in dit geval gebruikgemaakt van van edelstenen. Edelstenen hebben namelijk een helende energie en zijn daarom ideaal om tijdens therapie te gebruiken. De therapeut zoekt de juiste kristallen uit en legt deze rechtstreeks op je blote huid. Dit zorgt voor het beste resultaat.

Welke stappen moet je ondernemen om holistische genezer te worden?

Om holistisch therapeut te worden, hoef je geen bepaalde gave te hebben of een vooropleiding gevolgd te hebben. Het belangrijkste is dat het je ligt. Voordat je dus overweegt om daadwerkelijk een cursus te volgen, is het een goed idee om je te verdiepen in de materie. Ben je er helemaal zeker van dat je mensen holistisch wilt genezen en hen wilt helpen met allerlei kwaaltjes en blokkades?

Dan hangen de stappen die je daarvoor moet volgen af van op welke vakgebieden je je wilt specialiseren. De meeste opleidingen bieden je namelijk slechts één aspect van holistische geneeskunde aan, zoals aromatherapie, kristaltherapie of massagetherapie. Als je het jezelf echter makkelijk wilt maken, kan je bij ZoMa Opleidingen kiezen voor een cursus holistische therapie. Deze erkende cursus is volledig op jouw maat en leert je meteen al de tools die je nodig hebt voor het uitvoeren van holistische therapie, zoals gespreksvaardigheden, behandeling met edelsteen, klankschalentherapie, EFT, intuïtieve ontwikkeling enzoverder.