Home / Overprikkeld: wat doe je eraan?

Overprikkeld: wat doe je eraan?

Overprikkeling: het is een symptoom en een probleem waar eigenlijk nogal wat mensen mee kampen, maar er wordt in de wereld van de gezondheid nog veel te weinig over gepraat. Laat staan dat er gezocht wordt naar oplossingen voor mensen die overprikkeld zijn!

Wanneer je overprikkeld bent, kan je het leven als een stuk moeilijker ervaren, hoewel het op zich eigenlijk niet zo’n ernstig probleem is. Wil je graag meer weten over overprikkeling, wat het is en wat je eraan kunt doen? Lees dan snel verder voor meer handige informatie en advies!

Wat is overprikkeld zijn precies?

Overprikkeld zijn, is eigenlijk een term die gebruikt wordt om alle symptomen te beschrijven die te maken hebben met een teveel aan impulsen en prikkels. Klinkt een beetje ingewikkeld, maar in de praktijk is het erg eenvoudig.

Mensen die overprikkeld zijn, ervaren eigenlijk zoiets als een overbelasting van hun zenuwstelsel. Dit heeft vooral te maken met de hoeveelheid prikkels die dit zenuwstelsel moet verwerken en verdragen. Als dat er te veel zijn, en als die prikkels daarbij ook nog eens erg intens zijn, dan kan er overprikkeling optreden.

Prikkels vormen een onvermijdelijk onderdeel van ons leven als mens op aarde, en ze komen in verschillende vormen:

  • Geluiden
  • Smaken
  • Emoties
  • Beelden
  • Etc.

Het is normaal om elke dag (en eigenlijk ook elke nacht) een bepaalde hoeveelheid aan prikkels op te vangen, want dat is nu eenmaal wat er gebeurt als je zintuigen hebt die goed werken, en als je functioneert in het dagelijkse leven en de maatschappij. Toch kan de hoeveelheid prikkels die je als mens binnenkrijgt te hoog liggen volgens wat je aan kunt – en dat noemen we overprikkeling.

Overprikkeld zijn, kan iedereen overkomen, maar het komt eigenlijk vooral voor bij mensen die van nature al wat een gevoeliger zenuwstelsel hebben. Wat kunnen die mensen nu precies doen aan het overprikkeld zijn, en hoe kan je het leven als gevoelig persoon draaglijker en gemakkelijker maken? Hieronder lees je daar meer over!

Overprikkeld zijn: 4 handige tips om ermee om te gaan!

Prikkels zijn dus onvermijdelijk, maar ze kunnen er wel voor zorgen dat je overprikkeld raakt. Als gevoelig persoon is het belangrijk dat je een bepaalde manier van leven, werken, en zelfs zijn, ontwikkelt, die je helpt om beter met intense prikkels om te gaan. Hieronder alvast enkele tips:

1. Voorkomen is beter dan genezen

Ten eerste is het een goed idee om een overmaat aan prikkels in de eerste plaats te vermijden, want voorkomen is écht beter dan genezen. Als je bijvoorbeeld al een drukke dag achter de rug hebt en voelt dat je batterij bijna op is en je hoofd vol, dan is het misschien geen goed idee om nog met vrienden uit te gaan en jezelf bloot te stellen aan luide muziek in een disco.

Natuurlijk ligt de hoeveelheid prikkels die iemand aankan bij iedereen op een ander niveau, en het is vooral een kwestie van jezelf leren kennen. Sommige mensen kunnen de hele dag door zonder problemen intense prikkels verdragen, zonder symptomen, terwijl anderen na een halve werkdag of een uitje met vrienden al tijd nodig hebben om te herstellen. Richt je dagelijkse leven in op basis van jouw lichaam en energie, en je kan al heel wat overprikkeling voorkomen!

2. Neem meer tijd voor jezelf

Een van de beste manieren om overprikkeling tegen te gaan, als het al te laat is, is door een moment voor jezelf te nemen. Voor mensen die gevoelig zijn en snel overprikkeld raken, ziet zo’n moment er echter vaak anders uit dan het ontspanmomentje van iemand die niet hooggevoelig is. Zo is het een goed idee om vooral rust op te zoeken, bijvoorbeeld in een donkere kamer waar je een grote hoeveelheid aan prikkels kunt vermijden.

Doe bijvoorbeeld aan Yoga, op je eentje, of een andere vorm van sport die niet teveel energie vraagt. Je kan ook thuis gezellig een boek lezen, met rustgevende muziek op de achtergrond, of gewoon mediteren. Er zijn ook verschillende professionals, zoals een magnetiseur, die je kunnen helpen om door middel van handoplegging je overprikkeling af te voeren. Hierdoor kan de energie weer beter door je meridianen heen stromen.

Een teveel aan prikkels tegengaan lukt enkel als je die overmaat aan prikkels vervangt door rust, stilte en een periode van minder input. Zo laden je batterijen zichzelf weer op en kan je er daarna weer tegenaan!

3. Breng tijd door in de natuur

De natuur is een wondermiddel tegen overprikkeling, en dat is eigenlijk ook niet zo verwonderlijk. We zijn als mens immers gemaakt om het grootste deel van ons leven in de natuur door te brengen, in tegenstelling tot in een drukke stad! Als je voelt dat je overprikkeld bent, maak dan bijvoorbeeld een lange wandeling in de natuur om tot rust te komen.

Het menselijke zenuwstelsel is eigenlijk niet afgestemd op een grote hoeveelheid aan prikkels, die je in de stad, de supermarkt of andere drukke plaatsen onmogelijk kunt vermijden. Studies hebben daarbij reeds aangetoond dat zij die in de stad wonen veel meer chronische stress ervaren, en dat is ook een factor die de kans op overprikkeling verhoogt. Een wandeling in de natuur, of zelf gewoon in de natuur zitten of er bijvoorbeeld picknicken, brengt je zenuwstelsel tot rust en geeft je lichaam en brein de tijd en kans om na een druk moment weer te herstellen.

4. Leef wat meer in het moment

Het klinkt als de slogan van een yogamatten merk – maar er is een reden waarom leven in het moment zo’n populaire levenswijze is. Een van de grootste oorzaken van overprikkeling bij gevoelige mensen is dat ze stress ervaren, en dat heeft vaak te maken met een grote hoeveelheid aan verplichtingen, een eindeloze to-do lijst en verantwoordelijkheden ten opzichte van familie, werk en meer.

In het moment leven houdt in dat je beseft dat je als persoon maar één ding tegelijkertijd kunt doen. Op die manier is het gemakkelijk om overzicht te houden op je dagelijkse planning, waardoor je minder stress ervaart door de zaken die je op orde moet brengen. En zoals we hebben gezien, is stress een van de grootste oorzaken van overprikkeling!

Leef je in het moment, dan neem je letterlijk een stuk van de belasting die je hersenen en zenuwstelsel ervaren weg. Zelf je stressniveau verlagen is een van de oorzaken van overprikkeling waar je effectief zelf voor kunt zorgen, door bijvoorbeeld dieper te gaan ademen, orde te bewaren in je planning en heel bewust te handelen en te leven.

Laat overprikkeling je niet langer tegenhouden!

Overprikkeling is niet gevaarlijk, en het is eigenlijk zelfs geen écht gezondheidsprobleem. Toch kan het voor veel mensen een struikelblok zijn bij het dagelijkse functioneren, het onderhouden van relaties en presteren op het werk. Gebruik je bovenstaande tips om overprikkeling tegen te gaan? Dan ben jij de baas over je zenuwstelsel en hoeft een teveel aan prikkels je niet tegen te houden in het leven!

Energie bewaken met Reiki

Gratis e-book Energie bewaken met Reiki

Ben je vaak overprikkeld? Reiki is een mooie tool om je energie te bewaken. Op die manier blijf je dicht bij jezelf. In dit e-book lees hier alles over.

E-book downloaden