Home / Inlevingsvermogen

Inlevingsvermogen

Heb jij een sterk inlevingsvermogen? Als iedereen een groot empathisch vermogen zou hebben, dan zou de wereld er veel beter uitzien. Vaak komt geweld voort uit een gebrek aan begrip voor de ander. Als je zelf een persoon bent met een sterk inlevingsvermogen, dan is dit dus zeker iets om trots op te zijn. Het gevaar is echter dat je té empathisch kan worden. Wanneer dat het geval is, zal het negatieve gevolgen hebben voor jezelf. Hoe ga je hiermee om?

Hoe ga je om met een sterk inlevingsvermogen?

Empathisch zijn betekent je goed kunnen inleven in anderen. Een groot inlevingsvermogen is een mooie eigenschap die je leven verrijkt. Omdat je de ander zo goed kunt aanvoelen, zul je minder snel oordelen en zul je de ander ook beter kunnen helpen. Doordat je de ander het gevoel geeft hem of haar te begrijpen!

Inlevingsvermogen

Wanneer empathie of inleven schadelijk wordt

Sommige mensen zijn echter erg gevoelig, zij voelen té veel mee met hun medemens en met wat er in de wereld gebeurt. Met als gevolg dat ze helemaal uitgeput raken en dat is niet de bedoeling! Je kunt nu eenmaal niet het leed van de hele wereld op je schouders dragen.

Met de cursus Holistisch Opvoeden leer je hoe je een holistische visie kunt integreren in je opvoeding. Je leert je jezelf en je kind op alle holistische niveaus kennen en krijgt inzicht en verdieping in jezelf, je opvoeding en je kind. Als jij vol liefde en compassie leeft, dan breng je dat ook over op je kind. Samen in balans!

Te veel meeleven met anderen, wat doe je eraan?

Om de last op je schouders wat lichter te maken, is het belangrijk dat je iets gaat veranderen aan die overprikkeling. Als je inlevingsvermogen te groot blijft, dan zal dit voor jou steeds negatievere gevolgen hebben. Gelukkig zijn er oplossingen! Net zoals je kan leren om meer empathie te krijgen voor je medemens, kan je leren om iets onverschilliger te worden. We geven je enkele tips!

Focus je niet op één persoon

Als je meeleeft met een vriendin, een kennis of een familielid en je het je zo hard aantrekt dat je je zelf slecht begint te voelen, dan kan het helpen om alles in een breder perspectief te zien. Bij empathie wordt er vaak gefocust op één persoon, andere mensen in dezelfde situatie worden dan uit het oog verloren.

Inlevingsvermogen

Inlevingsvermogen als bijdrage

Het kan helpen om het probleem op wereldniveau te bekijken. Dat wil niet zeggen dat je je het leed van heel de wereld moet aantrekken, maar gewoon dat je het probeert te kaderen en dat je beseft dat dit vaker gebeurt. Je kunt je dan beter voelen door zelf actie te gaan ondernemen, in plaats van je te focussen op je negatieve gevoelens. Kijk wat je kunt doen om zelf een bijdrage te leveren. Je kunt dan denken aan financiële steun geven, petities ondertekenen, enzovoort.

Inlevingsvermogen: probeer balans te vinden in je leven

In het leven draait het allemaal rond het vinden van de perfecte balans, te veel van iets is niet goed, maar te weinig ook niet! Je mag dus gerust nog meeleven met anderen, maar zorg ervoor dat je je niet voortdurend bezighoudt met hun problematiek. Mensen die een te sterk inlevingsvermogen hebben, zijn vaker meer gefocust op anderen, dan op hunzelf.

Inlevingsvermogen

Om de perfecte balans te vinden kan het dus helpen om je meer op je eigen leven te richten. Door je empathisch vermogen besef je dat anderen het moeilijk hebben en het is oké om dit verdriet te voelen, maar besef dan tegelijk hoe dankbaar jij mag zijn met je leven. Deze gevoelens van dankbaarheid zullen het negatieve gevoel helpen neutraliseren.

Een holistisch therapeut heeft inlevingsvermogen

Als je een opleiding of cursus wilt volgen bij ZoMa Opleidingen, dan is inlevingsvermogen onmisbaar. Je leert bij ons oordeelvrij leven vanuit liefde voor jezelf en voor alles en iedereen om je heen. De opleiding tot Holistisch Therapeut is een hele goede keuze als je jezelf wilt ontwikkelen, om andere mensen te helpen bij klachten, problemen, trauma’s, burn-out, angsten, onzekerheden en ontspanning.