Home / Je keelchakra deblokkeren en positief gebruiken

Je keelchakra deblokkeren en positief gebruiken

De chakra’s vormen, volgens de Yoga en de Ayurveda, de belangrijkste knooppunten bij de doorstroming van levensenergie of prana in het lichaam. Ook de keelchakra is een belangrijke chakra, en daarom is het een goed idee om deze open te houden en positief te gebruiken.

Het deblokkeren van een chakra klinkt voor veel mensen een beetje zweverig, en dat maakt het moeilijk om te begrijpen wat er nu eigenlijk precies mee bedoeld wordt. Als je meer wilt weten over de keelchakra, hoe je deze kunt deblokkeren en meer, lees dan verder!

Wat is de keelchakra?

De keelchakra is het vijfde chakra en is verantwoordelijk voor onze zelfexpressie, creativiteit en communicatie met andere mensen. Hij zit in het fysieke lichaam ter hoogte van de hals of keel, en heeft vooral een invloed op de schildklier en bijvoorbeeld ook de hormoonhuishouding.

Wil je van een goed gezondheid genieten? Dan is het essentieel dat je deze chakra open en geactiveerd houdt. Maar de belangrijkste functie van de keelchakra is dat hij ons helpt om vanuit ons authentieke zelf te communiceren, creatief bezig te zijn en ons uit te drukken op een ongeforceerde, natuurlijke manier.

Net zoals dat bij alle chakra’s het geval is, is het belangrijk dat je je keelchakra open en geactiveerd houdt. Er zijn verschillende manieren waarop je dat kunt doen, en daar lees je in het volgende stukje meer over!

De beste tips om je keelchakra te deblokkeren en positief te gebruiken

De keelchakra staat dus centraal bij leven vanuit je authentieke zelf. Hij is verantwoordelijk voor een oprechte manier van communiceren naar anderen toe, je zelfexpressie en de manier waarop je creatief bent.

Als deze chakra geblokkeerd zit, dan worden we bang voor hoe mensen ons zien en lopen we op de toppen van onze tenen omdat we in angst leven voor het oordeel van anderen. Een keelchakra die open en vrij is, geeft ons de mogelijkheid om zonder deze angsten te leven. Een beetje zoals een kind dat zou doen!

Wat kan je nu zelf doen om je keelchakra te openen en positief te gebruiken? Hieronder vind je enkele handige tips!

1. Mediteer regelmatig

Een van de beste manieren om je keelchakra te openen en te deblokkeren is door regelmatig te mediteren. Meditatie geeft je de ruimte en tijd om aandacht op jezelf te richten, en dat maakt het gemakkelijker om naar binnen te keren. Het gevolg is dat je zelf beter weet wie je écht bent op een intuïtief niveau.

Als je deze manier van zijn kunt doortrekken naar je dagelijkse leven dan leef, doe en communiceer je vanuit je diepste zelf en vol overgave met je hart. En dat maakt je leven zoveel waardevoller en rijker!

2. Schrijf je gedachten en gevoelens neer

Expressie is een centraal begrip als het gaat om de keelchakra, dus het kan een goed idee zijn om de gedachten en gevoelens die je niet uitspreekt neer te schrijven. Houd bijvoorbeeld een dagboek bij met je dagelijkse ervaringen en gevoelens, zodat er geen blokkades optreden of energie vast komt te zitten.

Focus hierbij op de positieve dingen, maar ga de minder leuke gevoelens en ervaringen ook niet altijd uit de weg. Schrijf ze neer, alsook hoe je je erbij voelt, en je voorkomt al heel wat blokkades in je keelchakra.

3. Luister regelmatig naar muziek

Het centrale element van de keelchakra is ruimte, en dat is verbonden met geluid. Muziek is daarbij een vorm van zelfexpressie, dus luisteren naar muziek kan zeker helpen om je keelchakra te openen.

Daarbij is het natuurlijk ook een goed idee om zelf muziek te maken, omdat je daarmee de mate van zelfexpressie nog een stapje verder neemt. Muziek beluisteren en muzikaal bezig zijn hebben dus een uiterst helend effect op de keelchakra, ook in de vorm van bijvoorbeeld een muzikale meditatiesessie!

4. Lach vaker

Lachen is een van de gezondste activiteiten, dat is zeker. Het spreekt voor zich dat je door vaak te lachen ook je keelchakra kunt helen en deblokkeren. Kijk dus eens naar een leuk of grappig filmpje, probeer positief in het leven te staan en maak wat tijd vrij voor een avond stand-up comedy.

Het is echter niet nodig om geforceerd de lachen, gewoon omdat het goed is voor je keelchakra. Als je tegen je natuur in gaat lachen, dan leef je weer niet vanuit je authentieke zelf. En dat zorgt er juist voor dat je keelchakra vast komt te zitten!

5. Focus op de kleur blauw

Zij die al wat ervaring hebben met de chakra’s, yoga en meditatie weten misschien dat elke chakra in het menselijke lichaam een bepaalde chakra kleur heeft. Voor de keelchakra is dat blauw, de kleur die ruimte en expressie symboliseert.

Als je je keelchakra wilt deblokkeren en positief gebruiken, dan kan je deze kleur in je dagelijkse leven verwerken. Draag bijvoorbeeld vaker blauwe kledij, schilder een muur in je woning blauw of draag een blauwe halsketting of andere blauwe accessoire!

6. Doe aan yoga

Het is onmogelijk om over chakra’s te spreken zonder het ook over yoga te hebben. Aan yoga doen is een van de beste manieren om je chakra’s te deblokkeren, omdat er voor elke chakra specifieke posities en oefeningen bestaan.

Goede yogaposes voor de keelchakra zijn onder andere de fish pose, de cat en cow positie en schouderstand. Ook de ploeg en tal van andere gevarieerde oefeningen kunnen helpen om je keelchakra te openen.

7. Ademhalingsoefeningen voor je keelchakra

Aangezien de keel de bron is van ons eigen geluid, karakter en expressie zijn ook ademhalingsoefeningen een goed hulpmiddel om je keelchakra te deblokkeren. Bepaalde oefeningen, zoals bijvoorbeeld uyaji, leeuwenadem, hummingbee en andere, zijn ideaal omdat ze je helpen om natuurlijke, ongeforceerde geluiden te maken die vastzittende energie in je keelchakra vrijmaken.

Door regelmatig zo’n oefeningen te doen, zal je ook tijdens het dagelijkse leven beter ademen en dus minder last hebben van een geblokkeerde chakra. En dat zorgt voor een intuïtieve, authentieke manier van leven zoveel voldoening en rust in je leven brengt.

Laat je keelchakra vrij, en leef vanuit je diepste zelf

Je keelchakra deblokkeren is een kwestie van de juiste gewoontes in je dagelijkse leven toepassen. Gebruik je bovenstaande tips en inzichten, dan is de zoektocht naar je eigen stem én het vrijlaten van je eigen expressie meteen een stuk gemakkelijker, doordat je keelchakra open is!