Het keelchakra, Vishuddi ofwel het vijfde chakra ligt ter hoogte van je strottenhoofd, bovenin het V-tje tussen je sleutelbeen. Het vijfde chakra heeft alles te maken met expressie: communicatie, zuivering en reiniging van energie. De kleur van het vijfde chakra is blauw.

Alles in het vijfde chakra draait om uitwisseling en communicatie met jezelf en met anderen. In dit geval niet alleen van verbale, maar ook non-verbale expressie. Zo is de uitwisseling van energie ook een vorm van non-verbale communicatie.

Wil je ook positief leven door je hooggevoeligheid te gebruiken vanuit je diepste wezen? Volg dan de online cursus Hooggevoeligheid als Kracht. In deze cursus leer je alles over hsp, de eigenschappen én de wijze waarop je hier optimaal gebruik van kunt maken voor een positief, gezond en gelukkig leven. Vanuit je eigen kracht!

Resonantie en het vijfde chakra

Een voorbeeld hiervan is het meegaan in de energie van een ander. Terwijl je je bij het instappen in de trein nog vrolijk voelde, zo kan je bij het uitstappen ineens chagrijnig zijn. Je hebt gedurende de reis naast een nors ogend persoon gezeten; je bent meegegaan in de energie van deze persoon. Deze vorm van communicatie heeft te maken met resonantie, het trillen van de energie. Resonantie is onmisbaar omdat je daardoor kunt verbinden met alles en iedereen om je heen.

Het vijfde chakra

Het vijfde chakra in balans

Als je vrijuit kunt spreken, vanuit je eigen waarheid én je bent in staat om goed te luisteren en te voelen, dan kun je er vanuit gaan dat je vijfde chakra in balans is. Je zelfbeeld is positief en hebt veel zelfliefde én je creativiteit komt tot uiting door een stabiel vijfde chakra.

Een andere benaming voor het vijfde chakra is het causale bewustzijn. Als je vijfde chakra in goede balans is, dan ben je in staat om causale verbanden te leggen. Je geweten is schoon en je hebt een zogenaamde helikopterview. Je ziet de verbanden tussen het één en het ander. Je spraak en uitstraling zijn daarmee expressief. En, niet in het minst, je durft. Je hebt het lef om voor jezelf op te komen wanneer jij dat nodig vindt.

Wat er gebeurt als het vijfde chakra geblokkeerd raakt

Een vijfde chakra is geblokkeerd wanneer de energie niet (meer) goed kan doorstromen. Je merkt dit bijvoorbeeld op fysiek niveau wanneer je vaak keelpijn hebt (zonder dat je echt verkouden of grieperig bent), last hebt van je oren (suizen, pijn), je nek, of je keel niet prettig voelt doordat je steeds moet schrapen en kuchen. Op mentaal en emotioneel niveau herken je een verstoorde balans in het vijfde chakra als je niet meer durft op te komen voor jezelf. Je creativiteit kan zich niet meer uiten en je zegt liever niets omdat je bang bent voor afwijzing of kritiek. Als je praat, dan zeg je het eigenlijk niet zoals je het bedoelt. Je komt bot over of juist erg verlegen. Het lukt je niet om je ideeën te uiten.

Muziek als balans voor het vijfde chakra

Er zijn talrijke manieren en oefeningen om je vijfde chakra weer in balans te brengen, of te houden. Zo is je letterlijk uiten een uitstekende oefening. Zing, brul mee met muziek waar je je fijn bij voelt. Ga gedichten lezen die je raken. Begeef je in de natuur en zuig de lucht, de geuren en de details op die je tegenkomt. Doe een chakra healing sessie. Maar bovenal: express yourself: rek je uit in het zonlicht en gebruik affirmaties voor je zelfvertrouwen. Je mag er zijn en je mag je uiten en verbinden!

Het vijfde chakra

In de de Reiki cursussen en de opleiding Holistisch Therapeut bij ZoMa Opleidingen leer je alle ins en outs van de chakra’s kennen. Werking, behandeling en theorie komen uitgebreid aan bod.