Home / Het vijfde chakra

Het vijfde chakra

Heb je vaak last van een kriebelende keel of een terugkerende verkoudheid? Dit kan duiden op een blokkade in jouw vijfde chakra. Dit chakra ligt namelijk op de keel en wordt daarom ook wel keelchakra genoemd. Om een dergelijke blokkade te verhelpen, helpt het om het vijfde chakra beter te leren kennen en oefeningen te doen die hiervoor geschikt zijn. Dit hebben we daarom voor je op een rijtje gezet!

Waar zit je vijfde chakra?

Het vijfde chakra bevindt zich tussen het hartchakra en het derde oog chakra op je keel ter hoogte van je strottenhoofd, boven in het V-tje tussen je sleutelbeen. Het vijfde chakra wordt daarom ook wel het keelchakra genoemd. In het Sanskriet wordt dit vijfde chakra Vishudda chakra genoemd.

Het vijfde chakra

Waar staat het vijfde chakra voor?

De locatie van het vijfde chakra geeft het geheim van haar functie eigenlijk al weg. Maar als je het nog niet geraden had: het vijfde chakra heeft alles te maken met expressie. Communicatie, zuivering, reiniging van energie, maar ook goed luisteren, je waarheid spreken en naar jouw waarheid luisteren behoren daarom het keelchakra toe. Alles in het vijfde chakra draait dus om uitwisseling en communicatie. Zowel met jezelf als met anderen. En niet alleen verbale, maar ook non-verbale expressie. Hiertoe behoort ook de uitwisseling van energie.

Resonantie en het vijfde chakra

Een voorbeeld hiervan is het meegaan in de energie van een ander. Dit kan gebeuren wanneer je voor een langere periode in aanraking bent met het energieveld van iemand anders. Bijvoorbeeld als je met de trein reist, dan zit of sta je vaak voor een x aantal minuten dicht naast iemand. Stel dat je vrolijk de trein in stapt, maar bij het uitstappen merk je dat je energie op een negatieve manier is veranderd. Het kan dan best eens zo zijn dat je dit hebt overgenomen van de persoon naast je. Deze vorm van communicatie heeft te maken met resonantie, het trillen van de energie.

Hoewel resonantie dus een nadelig effect als dit kan hebben, is resonantie tegelijkertijd onmisbaar. Je kunt je hierdoor namelijk verbinden met alles en iedereen om je heen. Het is daarom belangrijk om hier bewust van te worden en mee om te leren gaan om jouw vijfde chakra tot haar recht te laten komen.

Meditatie vijfde chakra

In deze meditatie ga je samen met Marjolein al jouw chakra’s af, inclusief het vijfde chakra. Door ze allemaal met elkaar in balans te brengen, kan jouw keelchakra reinigen en beter tot haar echt komen!

De kleur van het vijfde chakra

Het vijfde chakra heeft een blauwe kleur. De kleur blauw kan staan voor:

 • Stilte
 • Vrede
 • Water
 • De lucht
 • Rust
 • Verdriet
 • Verdieping
 • Eenzaamheid
 • Waarheid
 • Blauwe bessen
 • Vrijheid

De ontwikkeling van het vijfde chakra

In principe ontwikkelen de chakra’s, en dus ook het vijfde chakra, zich je hele leven door. Maar er zijn bepaalde fases in je leven waarin een bepaald chakra zich met name ontwikkelt. Voor het vijfde chakra is dit van je 29e tot 35e levensjaar.

Een gezonde ontwikkeling van het vijfde chakra kan gestimuleerd worden door:

 • Complimenten te geven
 • Positieve aanmoediging
 • Geduld
 • Op een liefdevolle en rustige manier uitleggen waarom iets anders mag een andere keer
 • Te vragen naar de behoeften van jezelf of je (innerlijk) kind en deze behoeften in openheid ontvangen
 • Je (innerlijk) kind of jezelf in contact brengen met een gevoel en aanmoedigen om hier creatieve expressie aan te geven

Eigenschappen van een gebalanceerd vijfde chakra

Een vijfde chakra is stabiel als je:

 • Vrijuit kunt spreken, vanuit je eigen waarheid
 • In staat bent om goed te luisteren en te voelen
 • Een positief zelfbeeld hebt
 • Veel zelfliefde hebt
 • Je creativiteit tot uiting komt
 • In staat bent om causale verbanden te leggen. Je ziet de verbanden tussen het één en het ander. Het vijfde chakra wordt daarom ook wel het causale bewustzijn genoemd.
 • Je spraak en uitstraling zijn expressief
 • Je geweten is schoon
 • Je hebt een zogenaamde helikopterview
 • En, niet in het minst, je durft. Je hebt het lef om voor jezelf op te komen wanneer jij dat nodig vindt. Grenzen aangeven gaat je dan ook makkelijk af
Het vijfde chakra in balans

Eigenschappen van een geblokkeerd vijfde chakra

Een vijfde chakra is uit balans ofwel geblokkeerd wanneer de energie niet (meer) goed kan doorstromen. Dit betekent dat je:

 • Niet meer durft op te komen voor jezelf en dus moeite hebt met grenzen aangeven
 • Je creativiteit kan zich niet meer uiten
 • Liever niets zegt omdat je bang bent voor afwijzing of (zelf)kritiek
 • Als je praat, je de dingen op een manier zegt zoals je het eigenlijk niet bedoelt. Je komt bot over of juist erg verlegen
 • Moeite hebt om je ideeën en eigen gevoelens te uiten en gehoor te geven aan je verlangens

Fysieke kenmerken van een geblokkeerd vijfde chakra

Vaak zijn we ons er niet van bewust dat onze chakra’s geblokkeerd zijn. Toch, als dit zo is, zal je lichaam dit aangeven. Je hebt alleen misschien nooit de link gelegd met je chakra’s. Klachten die je kan ervaren op fysiek niveau wanneer je vijfde chakra uit balans is, zijn:

 • Steeds terugkerende keelpijn (zonder dat je echt verkouden of grieperig bent)
 • Last hebben van je oren (suizen, pijn)
 • Pijnlijke of stijve nek
 • Onprettig aanvoelen van je keel doordat je steeds moet schrapen en kuchen
 • Stotteren
Energie bewaken met Reiki

Gratis e-book Reiki

Herken jij je in de fysieke kenmerken van een geblokkeerd vijfde chakra? Reiki is een mooie levenswijze die je dan kan ondersteunen om je keelchakra weer te openen en geopend te houden.

E-book downloaden

Hoe open je het vijfde chakra?

Er zijn verschillende manieren en oefeningen om je vijfde chakra weer te deblokkeren, in balans te brengen of te houden.

7 Oefeningen voor het vijfde chakra

1. Express yourself!

Laat jezelf aan de wereld zien. Trek die kleding aan die jou tot jouw unieke zelf maakt. En wanneer iemand daar iets op aan te merken heeft, spreek dan jouw waarheid. Wees moedig en ga staan voor wie je bent. En als dat een keertje niet lukt, wees dan lief voor jezelf. Ook hoe je tegen jezelf praat vormt jouw vijfde chakra. Wellicht kan dit weetje je daarbij helpen: mensen zijn perfecte imperfecte wezens. Je mag dus echt wel een steekje laten vallen! Merk het op, trek er je lessen uit en ga weer verder met waar je gebleven was. Dit zal meer balans brengen in jouw keelchakra.

2. Muziek

Muziek heeft een helende werking op ons systeem. Zowel het luisteren naar als het meezingen, of misschien zelfs meebrullen met muziek waar je je fijn bij voelt. Probeer het maar eens uit! En misschien klinkt het niet meteen helemaal geweldig, maar dat is onbelangrijk. Waar het omgaat is dat jij er plezier in hebt. Het raken van de juiste noten komt dan als vanzelf. Vaak zitten er mentale blokkades in de weg waardoor je stem misschien eerst vals klinkt. Hier mag je eerst doorheen bewegen en dan plotseling merk je op dat je stem heel zuiver klinkt. Spelen is hierbij het toverwoord en zelfveroordeling mag in de prullenbak!

Vijfde chakra

3. Lees gedichten die je raken

Gedichten worden geschreven op basis van emotie. Daarom kunnen ze iets bij je losmaken en je inspireren tot zelfexpressie. Of dit nu de expressie is van je eigen emoties, het schrijven van een eigen gedicht of verhaal of het veranderen van je inrichting. Dit zijn allemaal vormen van expressie die je kunnen helpen om je vijfde chakra vrij te maken.

Door je inrichting te veranderen? Ja, jouw huis en dus jouw inrichting zijn een representatie van jezelf. Het is jouw creatie. Soms mag iets op een ander plekje komen te liggen in jouw huis. Door iets extern op fysiek niveau te veranderen, verander je ook iets intern. Dat zou maar net kunnen bijdragen aan het oplossen van een blokkade op je vijfde chakra. Herinner je nog wat we zeiden over het causale bewustzijn dat kenmerkend is voor een geopend vijfde chakra? Dit is hier een voorbeeld van.

4. Doe een chakra healing sessie

Hoe toegewijd we soms ook bovenstaande oefeningen doen, soms blijft verandering uit. In dat geval is er net even wat meer aan de hand en dat vraagt om een diepgaandere benadering. Sommige van onze blokkades zitten namelijk diepgeworteld in ons bewustzijn en die laten zich niet zo 1,2,3 omverwerpen. Een chakra healing sessie kan dan uitkomst bieden.

Door middel van handoplegging en eventueel Reiki symbolen stuurt de chakra healer universele energie naar jouw vijfde chakra. Universele energie gaat waar het nodig is en doet precies wat nodig is. Dus blijf je voor je gevoel steeds tegen dezelfde problemen aanlopen als het aankomt op zelfexpressie? Overweeg dan eens een chakra healing sessie om je (vijfde) chakra’s een zetje in de helende richting te geven. Ondersteun de voortgang van dit proces naderhand zelf met een chakrastaaf, ook wel een healing wand genoemd.

5. Begeef je in de natuur

Je kunt ook met de natuur communiceren. Elke beweging of actie die je maakt, is een interactie met haar. Dus zuig je de lucht, de geuren en de details op die je tegenkomt; dan communiceer je met de natuur. Geef de bloemen en planten je onverdeelde aandacht en zie of je kan opmerken dat zij ook hun energie met jou delen. Vaak voel je je hierna meer energiek, open en liefdevol.

Keelchakra

6. Gebruik affirmaties voor je zelfvertrouwen

De manier waarop we tegen onszelf praten, is van grote invloed op de werking van ons vijfde chakra. Als je jezelf bewust observeert, kun je tot de ontdekking komen dat je eigenlijk niet zo lief communiceert naar jezelf. Vaak gaat dit zo onbewust, zo automatisch dat we het niet meer door hebben. Maar iedere keer dat we negatief tegen onszelf praten, onszelf afwijzen gaat niet alleen ons keelchakra een stukje verder dicht, maar ook onze andere chakra’s.

Affirmaties helpen je om deze beweging tegen te gaan. Dus iedere keer als je opmerkt dat je iets negatiefs over iets of iemand wilt zeggen, iets wilt doen waarvan je eigenlijk weet dat het je niet dient; zeg dan een affirmatie die je stimuleert om hiervan weg te blijven. Bijvoorbeeld:

 • Mijn gezondheid staat voorop
 • Ik ben vrij van afwijzing en veroordeling
 • Ik moedig uniekheid aan

Welke affirmatie(s) zou jij gebruiken?

7. Zoek de stilte op

Gedurende ons leven, maar ook gedurende een dag, horen we zoveel verschillende geluiden. Dit kan ervoor zorgen dat jouw eigen stem een beetje ondergesneeuwd raakt. Welke waarheden zijn nu van jou en welke heb je overgenomen? Om hier antwoord op te kunnen geven, helpt het voor je vijfde chakra om de stilte op te zoeken. Dit kun je doen door in meditatie te gaan, maar ook door een stille plek in de natuur op te zoeken of door creatief of met edelstenen bezig te gaan. Zolang je maar met jezelf bent zonder afleiding van anderen. Dit helpt je om alle ruis weer af te voeren, zodat je jouw eigen stem weer kan horen.

Meditatie

Gebruik deze meditatie waarin Marjolein je begeleid om volledig terug te komen in jouw kern. Daar waar je de stilte weer terugvindt. Ga lekker ontspannen zitten, sluit je ogen en ontspan!

Je waarheid spreken

Één van de meest besproken onderwerpen van het keelchakra, is toch wel het spreken van je waarheid. Hoewel het spreken van je waarheid krachtig is, kan het je tegelijkertijd ook onzeker laten voelen. Niet iedereen zal het namelijk eens zijn met jouw waarheid en zal je hierin steunen. Sommige mensen zullen daarom misschien zelfs verdwijnen uit je leven. Je waarheid spreken is dus niet altijd volledig rozengeur en manenschijn. Dit betekent niet per direct dat jij jouw waarheid dient aan te passen, maar het is wel goed om je hier bewust van te zijn.

Meer leren over het vijfde chakra?

In onze Reiki cursussen en de opleiding Holistisch Therapeut leer je alle ins en outs van de chakra’s kennen. Het vijfde chakra komt dan ook uitgebreid aan bod. De werking, behandelingen en theorieën zijn hier leidend in. Meld je aan voor een proefles of informatiebijeenkomst en kom het ontdekken!