Wat is de betekenis van een levensboom? De levensboom is een universeel symbool dat veel wordt gebruikt in spirituele tradities. De geschiedenis van de levensboom is heel bijzonder. In veel culturen staat de levensboom symbool voor wijsheid, schoonheid en rijkdom. Niet alleen symboliseert de levensboom een onbevangen jeugd, maar staat het ook voor een frisse start van het leven, een stabiele toekomst en positieve energie.

De symboliek van de levensboom is prachtig, want bij elke uitdaging in het leven zullen de wortels van de boom dieper in de grond groeien, als bij een storm. De levensboom wordt ook wel Tree of Life, the World Tree, de Kosmische Boom of de Heilige Boom genoemd.

De levensboom in verschillende tradities

De levensboom wordt in verschillende tradities en culturen gebruikt. Er is geen enkele cultuur die het symbool van de levensboom voor zichzelf op kan eisen. In het boeddhisme bijvoorbeeld kennen ze de Bodhi boom.

De levensboom in het Boeddhisme

Deze boom is binnen het boeddhisme erg belangrijk (en wordt zelfs vereerd), omdat de Boeddha onder deze boom verlichting bereikte. De Bodhi boom staat hier voor verlichting en wordt gezien als symbool voor het leven. In Egypte stond de levensboom symbool voor dood en overvloed. De takken van de levensboom vertegenwoordigden de hemel en de boom zelf stond symbool voor het midden van het universum.

Levensboom

Keltische levensboom

De wortels van de boom daalden neer naar de onderwereld. De Keltische cultuur ziet bomen als menselijke voorouders. Ook beschouwden ze bomen als een poort naar een andere wereld. De levensboom wordt hier vaak vertegenwoordigd als een boom met takken die omhoog rijzen en wortels die diep in de grond dalen. Zo wordt de verbinding tussen de lucht en de aarde weergegeven.

In de cursus Leven vanuit je ware essentie leer je vanuit een holistische visie te kijken naar jezelf en de wereld om jou heen. Door het doen van zelfonderzoek ontdek je wie jij werkelijk bent en vooral wat je niet bent. Je leert leven vanuit je ware essentie, liefdevol en oordeelvrij: zoals je écht bent.

Wat voor betekenissen kan de levensboom hebben?

De levensboom kan dus meerdere betekenissen hebben. Zo kan de boom staan voor kracht, stabiliteit en groei. Een boom straalt kracht en stabiliteit uit. Wortels die verzonken zijn in de grond doen ons denken aan de kracht die we hebben om beproevingen te doorstaan en te overwinnen. De takken die naar de hemel rijken geven ons nieuwe energie.

Iedere levensboom heeft unieke eigenschappen

De levensboom kan ook staan voor individualiteit. Iedere boom heeft unieke kenmerken. Ook al lijken ze in het begin op elkaar, naarmate ze ouder worden krijgen ze meer schoonheid en karakter. Een levensboom staat ook voor wederopstanding. In de herfst verliest een boom zijn bladeren en lijkt hij dood, maar zodra het lente wordt leeft de boom weer op en krijgt hij weer prachtige bladeren.

De levensboom staat symbool voor wedergeboorte, een nieuw begin. Ook kan de boom staan voor ontspanning, rust en vrede. Je kunt een hele bijzondere sfeer voelen als je onder een grote boom zit. Je voelt je dan geborgen, je voelt je rustig en ontspannen. Dit gevoel krijg je bijna nooit van iets anders. Een levensboom is vreedzaam en kalm, zelden onrustig.

Levensboom

De levensboom staat dus eigenlijk symbool voor rust en vertrouwen in jezelf. Tijdens de opleiding tot Holistisch Therapeut bij ZoMa Opleidingen wordt er veel aandacht besteed aan persoonlijke ontwikkeling, waar bij de levensboom als symboliek gebruikt kan worden.

Aanmelden Holistisch Therapeut