Home / Levensboom

Levensboom

De levensboom zie je tegenwoordig veel afgebeeld worden in sieraden. Misschien heb je ze wel gezien en dacht je: leuk! Maar maakte je er verder niet zo veel van. Toch valt er wel wat meer van te maken. Want naast dat het een mooi detail is in sieraden, is de levensboom een universeel symbool dat veel wordt gebruikt in spirituele tradities. In veel van deze tradities staat de levensboom symbool voor wijsheid, schoonheid, rijkdom en nog veel meer. Dus voel je je aangetrokken tot de levensboom? Dan is het interessant om je te verdiepen in haar symboliek en daar iets mee te doen.

De levensboom als inspiratiebron

De levensboom wordt ook wel Tree of Life, the World Tree, de Kosmische Boom of de Heilige Boom genoemd. Maar waarom zijn we nu universeel zo gefascineerd door de levensboom? Dat is omdat we veel inspiratie uit de levensboom kunnen halen. Zo staan deze bomen altijd fier en krachtig rechtop doordat ze goed geworteld zijn in de grond. Zelfs wanneer het waait, regent, onweert of stormt; de levensboom blijft (in de meeste gevallen) rechtop staan.

Levensboom

Tegelijkertijd reiken haar takken en bladeren uit naar de hemel waardoor ze ook verbonden is met de spirituele wereld. De takken en blaadjes van de levensboom kun je daarom zien als het kroon chakra.

Daarnaast kun je de takken en blaadjes van een levensboom ook zien als haar voelsprieten waarmee ze energetische boodschappen (informatie) kan opvangen en de omgeving kan aftasten. Ook wel bekend als intuïtie. Omdat de levensboom goed geworteld is in de grond, kan deze de informatie die het oppikt ook gronden en dus manifesteren. Bij elke uitdaging in het leven zullen de wortels van de levensboom dieper in de grond groeien. Zoals je ziet verschilt de levensboom dus niet zo veel van ons mensen en is daarmee een prachtige inspiratiebron.

Wil je graag net als een boom je intuïtie leren gebruiken en deze omzetten in manifestaties? Neem dan eens een kijkje bij onze online cursus ‘Spiritueel ontwaken’.

De symboliek van de levensboom

De levensboom wordt ook verschillende betekenissen toegekend. Zo kan de levensboom staan voor:

Kracht

De wortels van de levensboom, die verzonken zijn in de grond, kun je vergelijken met de kracht die je in je hebt om beproevingen te doorstaan en te overwinnen.

Stabiliteit

Een levensboom verplaatst zichzelf niet, die blijft waar die is. Wat er ook gebeurt (tenzij de mens haar verplaatst natuurlijk). Elke dag weer zie je diezelfde boom voor je raam staan. Dat spiegelt stabiliteit. Als je bijvoorbeeld een stabiele toekomst wenst voor je nieuwe bedrijf, kan de levensboom een mooi logo zijn.

Groei

Een levensboom kan wel duizenden jaren, al dan niet miljoenen jaren oud worden. Van een klein smal stammetje groeit het gestaag over de jaren uit tot een reusachtige boom met een stevige stam, een grote kroon van takken en bladeren met de wortels diep en stevig in de grond.

In deze masterclass gaat Marjolein Berendsen vanuit ZoMa Opleidingen je meenemen in volledig leven vanuit je essentie, wie jij in wezen bent. Leven vanuit balans, vanuit jouw kern zodat jij een vrij en gelukkig leven kunt leven!

Inter-dependentie

Een levensboom staat op zichzelf. Het gebruikt diens eigen wortels en eigen takken om zichzelf staande te houden. Er is geen andere boom die dit voor hem of haar doet. Dat weerspiegelt individualiteit. Tegelijkertijd is de levensboom wel verbonden met de andere bomen en helpen ze elkaar en de rest van de natuur. Dat wordt inter-dependentie genoemd.

Schoonheid en karakter

Hoe ouder een levensboom wordt, hoe groter de bast wordt en hoe meer het bladerdek toeneemt. Dat is een lust voor het oog en toont het karakter van de boom.

Wederopstanding, wedergeboorte, een nieuw begin

In de herfst verliest een boom diens bladeren en lijkt zij dood, maar zodra het lente wordt leeft de boom weer op en krijgt zij weer prachtige bladeren. In Egypte stond de levensboom daarom symbool voor dood en overvloed.

Ontspanning, rust, vrede

Een boom is heel recht toe recht aan. Er is een stam, er zijn takken en bladeren. Een boom maakt geen rare uitschieters, alleen als het stormt moet je oppassen. Je weet dus wat je van een boom kan verwachten. Dat biedt ontspanning, rust en vrede. Dat straalt de levensboom dan ook uit.

Wil jij meer rust, ontspanning en vrede ervaren? Doe dan mee met de boom meditatie waarin Marjolein Berendsen, founder van ZoMa Opleidingen, je goed laat gronden als een boom. Hierdoor kom jij meer in je hart, ga je leven vanuit inter-dependentie en komt jouw schoonheid en karakter nog mooier uit!

De levensboom in verschillende tradities

De levensboom is dus een bron van inspiratie en kun je daarom ook in verschillende tradities en culturen terugvinden. Waaronder het Boeddhisme, de Kelten en het Jodendom. Er is geen enkele cultuur die het symbool van de levensboom voor zichzelf op kan eisen.

De levensboom in het Boeddhisme

In het Boeddhisme kennen ze de Bodhi boom. Deze boom is binnen het Boeddhisme erg belangrijk (en wordt zelfs vereerd), omdat de Boeddha onder deze boom verlichting bereikte. De Bodhi boom staat in het Boeddhisme daarom voor verlichting en wordt gezien als symbool voor het leven. Om verlicht te raken, was het belangrijk dat de Boeddha zijn gedachten disciplineerde. Wil jij dit ook leren? In de online cursus ‘Rust in je hoofd’ besteden we hier aandacht aan.

Keltische levensboom

De Keltische cultuur ziet bomen als menselijke voorouders. Ook beschouwen ze bomen als een poort naar een andere wereld. De levensboom wordt hier vaak vertegenwoordigd als een boom met takken die omhoog rijzen en wortels die diep in de grond dalen. Zo wordt volgens de Kelten de verbinding tussen de lucht en de aarde weergegeven.

Levensboom in het Jodendom

In het Jodendom vormt de levensboom de basis van de Kabbalah, wat gebaseerd is op de Thora; de bijbel van het Jodendom. Hierbij wordt de levensboom niet afgebeeld als een boom, maar al seen constructie van verschillende sefira en paden. De sefira worden afgebeeld als cirkels en representeren de verschillende aspecten waar een mens mee te maken heeft in het leven. Zo is er een sefirot die symbool staat voor:

  • De aarde (Malkuth)
  • Het denken (Hod)
  • Het voelen (Netzach)
  • Het hart (Tifereth)

En zo zijn er nog meer sefira. De paden verbinden de sefira met elkaar. Zo ontstaat een grafisch ontwerp dat symbool staat voor de levensboom die zich binnenin ieder mens bevindt.

Door de levensboom van het Jodendom te bestuderen, ga je inzicht krijgen in je levensprocessen. De Kabbalah is daarmee geen geloof, maar meer een ervaringsgerichte leer om je te helpen jezelf en het leven op een dieper niveau te begrijpen. Je kan de processen van de levensboom namelijk pas echt begrijpen als je ze zelf hebt ervaren. Tot die tijd blijft het meer een concept.

Tree of life

Denk maar eens aan wanneer iemand aan je beschrijft hoe iets eruit ziet dat je nog nooit hebt gezien. Je kan je er dan van alles bij voorstellen, maar het kwartje valt pas echt als je het voorwerp of object hebt gezien. Als je therapeut of coach bent, kan je met behulp van de Kabbalah levensboom ook meer inzicht krijgen in de processen die je cliënten doorlopen.

Tijdens de opleiding tot Holistisch Therapeut bij ZoMa Opleidingen wordt er daarom ook veel aandacht besteed aan persoonlijke ontwikkeling, waar bij de levensboom als symboliek gebruikt kan worden. Wil je meer weten over de opleiding? Kom naar een infobijeenkomst!

Aanmelden infobijeenkomst