Home / Tree of life

Tree of life

Misschien heb je weleens gehoord van de tree of life, het symbool van levenskracht. De tree of life wordt ook levensboom, heilige boom, kosmische boom of world tree genoemd. Het is een bijzonder symbool dat vooral erg geliefd is bij spirituele en/of gelovige mensen, maar wat betekent het eigenlijk?

Wat is de tree of life?

De tree of life ofwel levensboom is een universeel symbool dat voornamelijk veel gebruikt wordt bij spirituele en mythologische tradities. Deze boom staat voor:

 • Leven
 • Wijsheid
 • Kracht
 • Bescherming
 • Vrede
 • Rust
 • Vruchtbaarheid
 • Verlossing

treeoflife-200x300

Hij symboliseert ook het evenwicht tussen aarde en hemel. Dat wordt mooi afgebeeld met de vele wortels die de grond inschieten en verscheidene takken die tot ver in de lucht reiken.

Waar komt het symbool van de tree of life vandaan?

De heilige boom kan je terugvinden in verschillende geloven en culturen. Wie de eerste ontdekker was, is niet bekend. Besloten is dat de tree of life een universeel symbool is dat niet geclaimd kan worden. Zo wordt dit symbool teruggevonden in de:

1. Kabbalah

De Kabbalah is afkomstig van het Jodendom. Het is niet te benoemen als een geloofsrichting, maar meer als een ervaringsgerichte leer. Hierbij wordt de boom als uitgangspunt gebruikt. De tree of life wordt hierbij gezien als een symbolische kaart van het universum en de ziel die inzicht biedt in hoe processen in het menselijke systeem werken en hoe we ze doorlopen. Dit kun je alleen begrijpen als je zo’n proces zelf doorleefd hebt. Daarom is het een ervaringsgerichte leer. De boom wordt vaak afgebeeld door middel van sefira (ronde cirkels) en paden die de sefira met elkaar verbinden. In totaal bestaan er vier werelden en dus vier bomen die met elkaar verbonden zijn.

2. Bijbel

In de bijbel wordt de tree of life samen met de boom van de kennis van goed en kwaad door God in het hof van Eden geplant. De vruchten van de levensboom zouden het eeuwige leven schenken. De eerste mensen, Adam en Eva, hebben de vruchten van de boom van de kennis van goed en kwaad geproefd, waardoor ze uit het hof werden verbannen. Hierdoor konden Adam en Eva niet van de levensboom vruchten proeven, met als gevolg dat de mens niet over het eeuwige leven beschikt.

3. Mesopotamische mythologie (Ašerah)

In deze mythologie was de tree of life een godin Ašerah. Oorspronkelijk waren dit vijgenbomen die in het Oude Egypte werden beschouwd als ‘het lichaam van de koningin op aarde’. Ašerah was daarom ook wel bekend als ‘De moeder van de Goden’ of ‘Zij die de zee doorkruist’. Vrouwen hadden een belangrijke rol in deze tijd en werden daarom sterk afgebeeld als levensboom.

Tree of Life

Een vrouw geeft namelijk geboorte aan het leven en symboliseert daarom vruchtbaarheid. Vanwege deze reden werden er vaak ook twee van deze levensbomen bij een heilige tempel geplaatst.

4. Noordse mythologie (Yggdrasil)

In deze mythologie heeft de tree of life de naam Yggdrasil waarin het de eindeloze vorm van dat wat is, symboliseert. Daarnaast verbindt de boom de negen verschillende werelden met elkaar en wordt daarom door de Noordse mythologie gezien als wereldas. Haar wortels heeft Yggdrasil in de onderwereld en de toppen van haar takken reiken dwars door de mensenwereld helemaal tot in de wereld van de goden en helden. Yggdrasil symboliseert hier dus de weg naar het hogere.

5. Vedische mythologie (Asvatta)

De Asvatta tree of life wordt zowel door de hindoes als de boeddhisten vereerd. Dit zou de boom zijn waar Buddha verlichting heeft gevonden en waar Krishna stierf. De hindoes geloven dat zijn ziel wordt bewaard in één van de bladeren en weer tot leven komt wanneer een nieuwe wereld wordt gecreëerd. Deze boom wordt zowel rechtop afgebeeld als in reverse. Wat betekent dat de levensflow beiden kanten opgaat: de boom heeft wortels en takken in de grond en evenzo in de lucht. Dit symboliseert het eeuwige leven en dus beter bekend als de tree of life.

De levensboom is dus op verschillende manieren te benaderen en misschien maakt dat het ook wel zo’n krachtig symbool!

Wat de tree of life voor jou kan betekenen

Niet zo gek daarom dat de tree of life tegenwoordig door veel spirituele mensen en in veel spirituele opleidingen wordt gebruikt. Ook kan je het symbool tegenwoordig terugvinden op heel wat accessoires, zoals:

 • Schilderijen
 • Tekeningen
 • Lampen
 • T-shirts
 • Kettingen
 • Armbanden
 • Logo van een bedrijf

The tree of life symbol

Het kan handig zijn om jezelf van zo’n exemplaar te voorzien, als je ermee resoneert natuurlijk. De levensboom zal je dan steeds herinneren aan de kracht die in je zit. Wanneer je het moeilijk hebt en je het even allemaal niet meer ziet zitten, dan hoef je enkel even naar de tree of life te kijken en jezelf eraan te herinneren dat jij de situatie kan veranderen, jij hebt de kracht in je! Daarnaast zal de boom des levens je er ook aan herinneren dat je af en toe wat tijd moet nemen om tot jezelf te komen. De levensboom werkt dus als trigger en zal je telkens goed kunnen motiveren.

Tree of life, een betekenisvol cadeau

Dat is ook de reden waarom het altijd een goed idee is om dit als cadeau te geven aan iemand die je heel graag ziet. Zo kan je een persoon laten weten dat hij of zij je kracht geeft en hem of haar tevens laten herinneren aan diens eigen levenskracht en optimisme. Dat is misschien wel het mooiste cadeau dat er is! Daarnaast is een levensboom ook gewoon heel erg mooi. Tegenwoordig vind je ze in zoveel verschillende uitvoeringen, dat er altijd wel eentje is die perfect bij je past. Misschien ben je wel heel creatief aangelegd en ontwerp je je eigen levensboom, dat kan natuurlijk ook!

The tree of life als narratieve methodiek voor kinderen

De tree of life wordt tegenwoordig ook ingezet in de narratieve therapie om kinderen te helpen hun identiteit te versterken. Deze methodiek vindt haar oorsprong in Zuid-Afrika. Hier werd ze ingezet bij kinderen die leven in situaties van verwaarlozing, misbruik en geweld en lijden aan HIV. Om de identiteit van de kinderen te versterken worden ze uitgenodigd om zichzelf als de boom te zien. Vervolgens mogen ze vragen beantwoorden als:

 • Waar kom je vandaan?
 • Hoe ziet het er daar uit? Welke planten en bloemen groeien daar?
 • Hoe ziet of zag hun gezin eruit?
 • Welke wijze lessen heb je geleerd?
 • Wat geeft je kracht?

Ook wordt er verder ingegaan op de symboliek van de boom:

 • De grond waarop de boom staat
 • De stam die de boom draagt
 • De takken
 • De bladeren
 • De vruchten en bloemen die aan de boom groeien
 • De vogels en andere dieren die langskomen

Dit mogen de kinderen dan tekenen en kleuren. Een hele leuke speelse manier dus om kinderen zich meer geworteld te laten voelen hier op aarde.

Lijkt het je leuk om je voor te stellen hoe het is om een levensboom te zijn? En te visualiseren hoe deze eruit ziet? Doe dan mee met deze meditatie waarin Marjolein Berendsen, founder van ZoMa Opleidingen, je uitnodigt om te zijn als een boom. Hierna ben je goed ook gegrond en sta je krachtig op je benen!

Bij ZoMa Opleidingen wordt in alle cursussen en opleidingen veel aandacht besteed aan het volgen van je spirituele pad, je levensweg. Interesse? Je bent van harte welkom op één van onze infobijeenkomsten, open dagen of gratis proeflessen!