Het woord regressie heeft als letterlijke betekenis ‘teruggang, terugwerking of achteruitgang’. In de psychologie staat regressie voor het terugkeren naar een eerdere fase van de levensontwikkeling. Regressie treedt op als afweermechanisme bij de verwerking van onverwerkt verdriet, gevoelens, emoties, trauma’s etc.

Afweermechanisme

Er komen allerlei vormen van deze vorm van afweermechanisme voor, zoals het terugvallen in oude gewoontes. Kinderen die op latere leeftijd opeens weer gaan duimzuigen, de ontwikkeling van een eetstoornis worden gezien als de terugkeer naar de orale fase. Ook dwanghandelingen en obsessies kunnen worden gezien als regressie, net als kinderlijk gedrag dat optreedt op latere leeftijd.

Hypnotherapie

In de Alternatieve geneeswijzen wordt regressie als therapie ingezet, regressie wordt dus als alternatieve geneeswijze gezien. Bij hypnotherapie wordt de cliënt onder hypnose teruggebracht naar ervaringen uit het verleden. Ook wordt regressie toegepast om naar vorige levens terug te keren, om bepaalde blokkades in de herinneringen te doorbreken.

Regressietherapie

Bij een therapie waarbij regressie als methodiek wordt ingezet, wordt er vanuit gegaan dat de oorsprong van klachten en problemen in vroegere ervaringen ligt. Bijvoorbeeld een nare ervaring in je jeugd; waarbij je het verdriet en de pijn hebt weggestopt om het maar niet te hoeven voelen. Echter is het wegstoppen van emoties en pijn geen oplossing. Fysieke, mentale en bijvoorbeeld energetische klachten kunnen heel goed hun oorsprong hebben in deze weggestopte pijn. Met regressie wordt het weggestopte gevoel, trauma of ervaring weer ‘wakker’ gemaakt. Door het opnieuw ervaren en te leren hoe ermee om te gaan, erover te praten en het uiteindelijk los te kunnen laten wordt het probleem verholpen.

Voor een therapie met regressie is erkenning dus van belang. Ook is het belangrijk dat je zelf wilt, anders heeft de therapie geen zin. Hoe moeilijk en pijnlijk zo’n sessie misschien ook kan zijn, als je echt wilt dan is regressie echt heel nuttig. Door je bewust te worden van oude ervaringen kun je je zelf juist bevrijden van de klachten die hierdoor in je huidige leven ontstaan zijn. Niemand wil gebukt gaan onder pijn en dan is regressietherapie een uitkomst.

Bij welke klachten is regressie een uitkomst?

Een regressie zal altijd beginnen met een intakegesprek met een regressietherapeut, waarin wordt besproken waar je aan wilt werken, welk probleem je wilt oplossen. Voorbeelden van klachten waar regressie uitkomst kan bieden zijn angsten, fobieën, onzekerheid, emoties als boosheid en verdriet, onverwerkte trauma’s, een laag zelfbeeld en weinig zelfvertrouwen, burn out en depressies.

Met name voor trauma’s kan regressie heel goed werken. Als je bijvoorbeeld veel gepest bent, lichamelijk of psychisch misbruikt of een ongeluk hebt meegemaakt en dit nooit hebt kunnen verwerken, dan is dit heel goed te behandelen met behulp van regressie. Maar ook kan met regressie een verborgen talent aan het licht worden gebracht en alle energetische verstoringen in je lichaam aan het licht brengen.

Als je je bewust bent van het feit dat je dit zelf allemaal doet, dan is regressie een geschenk voor jezelf.