Een depressie ontstaat als gevolg van allerlei verschillende factoren die een biologische, psychische en sociale grondslag hebben. Van alle psychische aandoeningen komt een depressie het meest vaak voor. Ongeacht leeftijd, geslacht, afkomst kan iedereen last hebben van een depressie. Bijna 20% van alle mensen op de hele wereld heeft ooit een depressie gehad!

Iedereen heeft weleens last van wisselende stemmingen. De ene dag voel je je fantastisch, terwijl je je de volgende dag opeens heel neerslachtig voelt. Verdriet, chagrijnig zijn of somberheid zijn emoties die heel normaal zijn. Maar als je langere tijd achter elkaar somber bent, nergens zin in hebt of niet kunt genieten van de dagelijkse dingen dan wordt het een ander verhaal. Als dat zo is, dan wordt er gesproken over een depressie.

Depressie

Verschillende vormen depressie

Een depressie kan voorkomen in verschillende vormen, van licht tot zwaar. Hoe zwaarder een depressie is, hoe meer last je hebt van verschijnselen als: een schuldgevoel, nergens meer zin in hebben, verminderde of juist vermeerderde eetlust, gebrek aan energie, vermoeidheid, slaapproblemen, onrust en steeds terugkerende negatieve gedachten. Als je langer dan twee weken last hebt van deze verschijnselen dan is het verstandig om een therapeut te raadplegen die je kan helpen met het onderzoeken en wegnemen van je depressie.

In onze online cursus Van burn-out naar Balans leer je hoe je weer gezond en gelukkig kunt zijn, en hoe je jouw burn-out de baas wordt. Je komt weer in balans op al je holistische niveaus en leert jezelf nog beter kennen, zodat je jezelf weer accepteert en liefhebt zoals je werkelijk bent.

Hulp bij depressie

Wanneer je depressie niet vanzelf voorbij gaaten je voor langere duur depressief blijft, zoek dan hulp of ondersteuning. Ongeveer de helft van de mensen met een depressie herstelt binnen drie maanden, terwijl een vijfde er jarenlang last van kan hebben. Een therapeut kan je helpen de oorzaak van je depressie te vinden en van daaruit te gaan helpen met je herstel.

Oorzaken van een depressie

Op biologisch vlak heb je bij een depressie te maken met een tekort aan zogenaamde neurotransmitters. Serotonine en noradrenaline zijn stoffen die in je hersenen onder andere je emoties, eetlust en concentratievermogen beïnvloeden. Als je hier een tekort aan hebt kun je sneller last krijgen van een depressie. Maar ook de psyche kan de kans op een depressie verhogen. Denk daarbij aan onverwerkte problemen uit je jeugd, negatief denken en weinig zelfvertrouwen. Een trauma of een spannende gebeurtenis kan ook leiden tot een depressie, vooral als je een onverwerkt emotioneel probleem hebt door iets wat bijvoorbeeld in je verleden is gebeurd.

Hoe herken ik een depressie?

Al deze bovenstaande factoren hangen met elkaar samen en iedereen met een depressie ervaart andere klachten. Het is daarom vaak lastig om een depressie te herkennen. En een andere belangrijke factor is het feit dat een depressie door mensen in je omgeving niet wordt begrepen.

Depressie: moeilijk om over praten

Het is voor degene die lijdt aan de depressie daarom vaak erg moeilijk om er over te praten. Een goede therapeut kan dan uitkomst bieden en je helpen je depressie onder controle te krijgen. Het feit dat andere mensen geen begrip hebben kan de depressie vergroten en dat kun je daarom beter vermijden.

In de opleiding tot Holistisch Therapeut bij ZoMa Opleidingen leer je om cliënten die aan depressie lijden, te ondersteunen en begeleiden met behulp van Reiki en holistische therapie.