Home / Reiki symbolen

Reiki symbolen

Wanneer je een Reiki cursus gaat volgen, gaat er een hele nieuwe wereld voor je open. Je leert op een liefdevolle manier hoe je licht en liefde kunt ontvangen, en vervolgens kunt doorgeven. Bij elke Reiki cursus leer je ook een aantal Reiki symbolen. Deze Reiki symbolen kun je, in combinatie met de sterke universele energie die je doorgeeft, inzetten als versterkend hulpmiddel.

Licht en liefde doorgeven en ontvangen met Reiki en de symbolen

Reiki betekent universele levensenergie en bestaat in essentie uit licht en liefde. Reiki is daarom de belangrijkste voedingsbron voor ons als mens. Dit komt omdat onze lichaamscellen uit licht en liefde zijn gecreëerd. Om ons lichaam optimaal te laten functioneren, hebben we dus Reiki nodig. Ook zorgt Reiki er voor dat de energie in ons lichaam blijft stromen. Wanneer nodig, lost oude ballast en blokkades in de chakra’s op. De Reiki symbolen boosten dit proces.

Reiki symbolen

Reiki therapie kun je leren door een cursus of opleiding te doen en bestaat uit verschillende gradaties. Uiteraard begin je met Reiki 1, dan Reiki 2 en als laatste Reiki 3 of Reiki Master. In elke gradatie word je door een Reiki trainer ingewijd en wordt de energie die je ontvangt en doorgeeft steeds sterker. Vanaf Reiki 2 leer je ook bepaalde Reiki symbolen. Reiki symbolen helpen je namelijk om de Reiki energie richting te geven. In totaal zijn er vijf traditionele Reiki symbolen, die je gedurende een Reiki opleiding in de verschillende gradaties leert.

Als je je intuïtie wilt ontwikkelen, dan is de online cursus Spiritueel ontwaken echt iets voor jou. In deze diepgaande cursus leer je alles over je intuïtieve vermogens, over de kracht van de natuur, de maan en dromen en kom je helemaal thuis bij jezelf. Je leert jezelf kennen, zoals je werkelijk bent. Een aanrader!

1. Het Reiki symbool Cho Ku Rei

Cho Ku Rei is het eerste Reiki symbool, ook wel het krachtsymbool genoemd. Met dit symbool wordt de kracht van de universele levensenergie nog verder versterkt. Veel Reiki masters zien de Cho Ku Rei dan ook als het krachtigste healing symbool. Kenmerken van de Cho Ku Rei:

Reiki symbool Cho Ku Rei

 • Dit Reiki symbool is vrij eenvoudig te leren.
 • Wordt toegepast in vrijwel elke Reiki-sessie vaak aan het begin en/of het eind van de sessie. Dit Reiki symbool biedt namelijk bescherming aan zowel de behandelaar als de cliënt.
 • Door dit Reiki symbool te gebruiken kan de behandelaar gemakkelijk intunen op de universele levensenergie en deze doorgeven aan de cliënt. Dit wordt ook wel channelen genoemd.
 • Kan ook tegen de klok in worden getekend. Je kunt hier rustig mee oefenen, je voelt vanzelf wat nodig of prettig is!

2. Reiki symbool Sei He Ki

Sei He Ki is het symbool voor harmonie. Dit Reiki symbool:

Reiki symbool Sei He Ki

 • Wordt ook wel het emotiesymbool genoemd.
 • Versterkt het emotionele genezingsproces.
 • Helpt diep onderdrukte gevoelens los te maken. Vergeet niet dat je pas kunt loslaten, als je het ervaart.
 • Kun je samen met de Cho Ku Rei aan het begin van een sessie in de lucht tekenen, of in de hoeken van een ruimte om deze bijvoorbeeld te reinigen.
 • Ook tijdens de sessie is het soms nodig om dit symbool op een bepaalde plek op het lichaam te tekenen.
 • Helpt je om informatie te onthouden. Bijvoorbeeld als je moet studeren voor een toets of tentamen, kun je dit symbool voor aanvang van je studiesessie tekenen op de bladzijden van je boek, schrift of hem visualiseren boven de kroon van je hoofd.

3. Reiki symbool Hon Sha Ze Sho Nen

Hon Sha Ze Sho Nen staat voor ‘het niet hebben van een verleden, heden of toekomst’. Dit Reiki symbool wordt daarom vaak gebruikt om energie te sturen onafhankelijk van ruimte en tijd. Hon Sha Ze Sho Nen staat daarom ook wel bekend als het afstandsymbool. Dit Reiki symbool:

Reiki symbolen Hon Sha Ze Sho Nen

 • Werkt daarom heel mooi voor een afstemming op afstand. Je kan je met de Hon Sha Ze Sho Nen namelijk makkelijker afstemmen op en in een diepere verbinding komen met een cliënt op afstand.
 • Of een blokkade, het innerlijk kind, het verleden, de toekomst.
 • Is daarom een mooi Reiki symbool om mee te beginnen als je een behandeling start.
 • Heeft de kracht om je te helpen een gebeurtenis uit het verleden te helen door het te transformeren van een pijnlijke gebeurtenis naar een leerzame ervaring.

4. Het Dai Ko Myo Reiki symbool

De Dai-Ko-Myo, betekent ‘verlichting’ of ‘helder schitterend licht’ en is daarom ook wel bekend als het Master symbool. Dit Reiki symbool is het meest heilige symbool van allemaal. Het heeft namelijk de hoogste vibratie en de grootste transformatieve kracht. De Dai-Ko-Myo:

 • Is daarom in de boeddhistische leer de vertegenwoordiger van onbegrensde mogelijkheden en alle spirituele leren en wetten van het universum.
 • Wordt je geleerd als je Reiki Master wordt, de derde Reiki graad. Je kruinchakra wordt nog verder opengezet om een hele krachtige energie voor spirituele verbinding, intuïtie en heling te kunnen ontvangen.
 • Heelt de bovenste drie chakra’s, de aura en de ziel in z’n geheel.

Na de inwijding ben je Reiki Master en kun je deze prachtige energie ook doorgeven door zelf Reiki cursussen te geven.

5. Reiki symbool Raku

Raku het vijfde Reiki symbool

Het vijfde symbool is de Raku, de vuurslang. Met dit symbool kun je een Reiki behandeling succesvol afronden. Dit Reiki symbool grondt je namelijk. Raku helpt je om:

 • Alle voordelen van de Reiki behandeling te integreren en belichamen.
 • Je van negatieve energieën te reinigen die je kan hebben opgepikt gedurende een dag of als behandelaar van een cliënt.

Werkwijze Reiki symbolen

De Reiki symbolen worden ofwel in de lucht getekend, op het lichaam van de cliënt of op de handen van de behandelaar. Net wat nodig is en wat de behandelaar voelt. Tegelijkertijd spreekt de behandelaar de naam van het Reiki symbool drie keer achter elkaar uit. Dat kan hardop zijn, maar de behandelaar kan de naam ook in gedachten zeggen. Wat ook kan is dat de behandelaar de naam hardop uitspreekt en jij deze ook hardop of in gedachten herhaalt. Je kan ook zelfstandig op deze manier met de Reiki symbolen werken.

Aan de slag met Reiki symbolen

Voordat je zelfstandig met de Reiki symbolen gaat werken, kan het fijn zijn om eerst een Reiki behandeling te ontvangen van een ervaren Reiki behandelaar. Dit helpt je om de Reiki energie en de Reiki symbolen beter te begrijpen waardoor het ook gemakkelijker wordt om ze zelfstanding in te zetten. Wanneer je de Reiki symbolen dan individueel gaat gebruiken, zijn je intentie en vertrouwen in de Reiki energie voldoende om deze prachtige symbolen in te zetten. Vergeet niet, dat de Reiki energie altijd gaat waar het nodig is, je kunt dus nooit falen.

Tijdens de Reiki cursussen van ZoMa Opleidingen leer je verschillende Reiki symbolen: tekenen, toepassen en integreren. Per cursus leer je één of meerdere symbolen die hoort bij de inhoud van de cursus. Ter introductie kun je ook een gratis proefles voor de opleiding tot Holistisch Therapeut volgen, waarin Reiki een centrale rol speelt.

Reiki edelstenen