Home / Sedona

Sedona

Loslaten is één van de moeilijkste dingen waar iemand tegen aan kan lopen. In je dagelijks leven is loslaten iets wat je veelvuldig tegenkomt. Je bent bijvoorbeeld geïrriteerd geraakt door het gedrag van een collega. Als je deze irritatie uit, kun je te horen krijgen “ach joh, laat het los”. Maar zo simpel is het niet.

Bij loslaten spelen niet alleen het moment mee, maar ook de achterliggende oorzaken. Waarom ben je zo geïrriteerd? Wat triggert jou zo in die collega dat je je zo voelt? En wat heb je er aan? Een zeer effectieve methode die in veel therapievormen wordt aangeboden, is de Sedona-methode. Deze eenvoudige werkwijze leert je om los te laten door het te doen.

In de cursus Leven vanuit je ware essentie leer je vanuit een holistische visie te kijken naar jezelf en de wereld om jou heen. Door het doen van zelfonderzoek ontdek je wie jij werkelijk bent en vooral wat je niet bent. Je leert leven vanuit je ware essentie, liefdevol en oordeelvrij: zoals je écht bent.

Wat is Sedona?

Sedona ontleent zijn naam aan het stadje Sedona, Arizona. De grondlegger van de Sedona-methode was Lester Levenson. Hij ontwikkelde de methode door zichzelf te onderwerpen aan vragen over wie hij was en wat geluk nou eigenlijk is.

Sedona

Met Sedona kom je tot rust

Langzamerhand kwam Levinson erachter dat loslaten van overtuigingen en patronen hem gelukkig maakten. Door los te laten ging hij zich gelukkiger voelen. De methode die daardoor ontstond, is de Sedona-methode, een manier om ballast van negatieve emoties los te laten.

Hoe werkt Sedona?

Sedona werkt heel eenvoudig. Eigenlijk moet je de Sedona-methode zien als het afpellen van een ui: je haalt telkens een laagje overbodige ballast weg, net zolang tot je bij de kern bent gekomen. Sedona is toepasbaar op iedereen en kan op elk gewenst moment worden ingezet. Het is een techniek waarbij veel gebruik wordt gemaakt van vragen, specifiek gericht op een bepaalde negatieve emotie van jezelf (als je de methode op jezelf toepast) of op die van een cliënt (als je als therapeut de Sedona-methode toepast). Door telkens een stukje van de negatieve emotie los te laten, kun je de laagjes afpellen en kom je zo uiteindelijk bij de kern van het vraagstuk.

Sedona in de praktijk

De Sedona-methode is zoals gezegd heel eenvoudig.

Je stelt jezelf (of je cliënt) de vraag, wát wil je loslaten, welk gevoel? Je focust dus op een situatie waarin je je beter wilt voelen. Het kan natuurlijk zijn dat je moet doorvragen om bij de uiteindelijke missie te komen.

Loslaten

Sedona als loslaatmethode

Vervolgens voel je in je lichaam waar die negatieve emotie zich bevindt. Je legt je hand op de ‘zere’ plek. Dan stel je jezelf de volgende vragen:

  • kun je dit gevoel toelaten?
  • kun je dit gevoel loslaten?
  • wil je dit gevoel loslaten?
  • wanneer wil je dit gevoel loslaten?

Als therapeut kun je in bovenstaande vragen goed begeleiden door aan te sturen op het antwoord ‘nu’ op de laatste vraag. Zo nodig kunnen alle stappen herhaald worden, net zolang tot je de ui helemaal hebt afgepeld. Als je de Sedona-methode bij jezelf toepast, dan is oefening van belang. Hoe meer je oefent, hoe makkelijker het wordt.

De Sedona methode komt al in één van de eerste lessen van de opleiding tot Holistisch Therapeut aan bod. Omdat het een vrij eenvoudige methode is, kan er al snel mee in de praktijk worden geoefend. Praktijkoefening is een belangrijke pijler in de opleiding.