Home / Symptomen overspannen

Symptomen overspannen

Iedereen raakt weleens overspannen. Overspannenheid komt voort uit langdurige blootstelling aan stress. Stresserende situaties zijn soms moeilijk te vermijden. Ons werk, ons gezin en andere verplichtingen zorgen ervoor dat de stress zich opstapelt, waardoor we overspannen raken. Het is dan belangrijk om deze symptomen van overspannen zo snel mogelijk te herkennen. Anders kan overspannenheid leiden tot een burn-out! Maar wat zijn de symptomen?

Overspannen? Dit zijn de symptomen!

Bij overspannenheid komen verschillende symptomen voor. Je ondervindt dan zowel lichamelijke als geestelijke klachten. Het is handig om te weten wat ze zijn, zo kan je ze tijdig aanpakken. We geven je een overzicht!

In onze online cursus Van Burn-out naar Balans leer je hoe je weer gezond en gelukkig kunt zijn, en hoe je jouw burn-out de baas wordt. Je komt weer in balans op al je holistische niveaus en leert jezelf nog beter kennen, zodat je jezelf weer accepteert en liefhebt zoals je werkelijk bent.

Lichamelijke kwaaltjes

Symptomen van overspannen zijn vaak lichamelijke kwaaltjes, zoals misselijkheid, hoofdpijn, hartkloppingen, spierpijn, enzovoort. Deze lichamelijke kwaaltjes kunnen je erg slecht doen voelen. Het is dus belangrijk dat je ze tijdig herkent. Merk je dus dat je de laatste tijd meer last hebt van allerlei lichamelijk kwaaltjes? Dan is er een grote kans dat je overspannen bent. Wees hier alert op!

Piekergedachten als symptomen van overspannen

Naast lichamelijke klachten zal je ook te maken krijgen met allerlei psychische klachten. Als je overspannen bent, zal je vaker piekeren. Je bevindt jezelf in een spiraal van negatieve gedachten en lijkt hier niet aan te kunnen ontsnappen. Deze negatieve gedachten maken je dagelijks leven moeilijker en zorgen er ook voor dat je een deel van je nachtrust mist.

Symptomen overspannen

Slecht slapen heeft dan weer gevolgen voor je lichamelijke gezondheid en zo raak je in een negatieve cirkel terecht.

Overgevoeligheid

Wanneer je overspannen bent, dan zal je vaak ook overgevoelig zijn. Alles irriteert je en je kan nog erg weinig verdragen. De minste kritiek kan al zorgen voor een serieuze opvlieger en soms barst je in tranen uit, zonder dat je weet waarom. Durf je eigen gedrag te analyseren en veranderingen daarin waar te nemen. Ben je meer prikkelbaar dan anders? Dan wordt het waarschijnlijk tijd om er iets aan te doen!

Vermoeidheid en concentratieverlies

Symptomen overspannen

Als je overspannen bent dan zal jij je ook altijd uitgeput en vermoeid voelen. Logisch ook, want je hebt gewoonweg geen energie meer. Dit zorgt ervoor dat jij je ook nog moeilijk kunt concentreren. Dagelijkse klussen worden hierdoor ineens bijzonder moeilijk.

Heb jij daar de laatste tijd last van? Dan is het tijd om aan de alarmbel te trekken!

Overspannen symptomen? Pak ze aan

Heb je meerdere symptomen van overspannenheid? Dan kan je ze het best zo snel mogelijk aanpakken, maar wat kan je doen? Overspannenheid is een teken dat je jezelf geen rust gegeven hebt. Dat je altijd maar bent blijven doorgaan, zonder naar je lichaam en ziel te luisteren. Je lichaam en ziel vertellen je op die manier dat het genoeg is geweest en dat je dringend aan jezelf moet leren denken. De ideale manier om overspannenheid aan te pakken, is door regelmatig rust op te zoeken. Leer te mediteren en je gedachten van je af te zetten. Neem wat tijd voor jezelf, tijd die je benut om te genieten van het nu. Laat negatieve emoties voor eventjes los en focus je op positieve dingen. Zo geef je je lichaam en ziel de rust die ze verdienen!

Leer ontspannen met Reiki

Als je graag anderen wilt helpen en ook zelf wilt leren om rust te vinden, dan kan een Reiki cursus bij ZoMa Opleidingen een goede oplossing zijn. In deze cursus leer jij jezelf en anderen helen door de universele energie weer goed door te laten stromen. Reiki werkt behalve helend ook enorm ontspannend en is daarom een heel waardevol hulpmiddel als je overspannen symptomen hebt.