Een gezonde balans in de verbinding tussen lichaam en geest is essentieel voor iemands fysieke, mentale, emotionele en energetische gezondheid. Als de balans goed is, ben je gezond en gelukkig. In het dagelijks leven zijn er heel veel verschillende factoren die invloed uitoefenen op die verbinding.

Door deze factoren kan de balans verstoord raken en kan iemand zich lichamelijk, emotioneel of psychisch ziek voelen. Gedachten bepalen in grote mate de manier waarop we ons voelen. Negatieve gedachten hebben dus een negatieve invloed hebben op ons welzijn.

Negatieve gedachten zijn een onbewuste gewoonte

Negatieve gedachten ontstaan vaak onbewust, als gevolg van overtuigingen en patronen die in de loop van je leven gevormd zijn. In feite zijn negatieve gedachten een gewoonte geworden, waar je onbewust in blijft hangen. Want negatief denken is heel erg makkelijk. Het geeft een gevoel van controle hebben, wanneer er bijvoorbeeld iets vervelends kan gebeuren.

Negatieve gedachten

Op voorhand bedenken wat de gevolgen kunnen zijn van die gebeurtenis, zijn negatieve gedachten. Met het ‘zie je nou wel’ als reactie als de gebeurtenis ook echt vervelend was, voed je je negatieve gedachten en daarmee de negatieve spiraal waar je in terecht komt. En die spiraal is juist zo gevaarlijk. Af en toe negatief denken is helemaal niet erg, maar zodra het je gevoel, gedrag en gezondheid gaat beheersen, wordt het tijd om er iets aan te doen.

Burn-out en depressie door negatieve gedachten

Als je in een spiraal van negatieve gedachten terecht komt, is het heel lastig om dat te doorbreken. Er liggen allerlei gevaren op de loer die ernstige gevolgen voor je gezondheid kunnen hebben. Door negatieve gedachten je leven te laten bepalen, kun je neerslachtig worden. Of je raakt in een burn-out, doordat je lichaam en geest uitgeput raken door negatieve gedachten die je continu hebt. Negatieve gedachten kunnen vervolgens zelfs leiden tot psychische problemen zoals angststoornissen, depressies en eetstoornissen.

In onze online cursus Van burn-out naar Balans leer je hoe je weer gezond en gelukkig kunt zijn, en hoe je jouw burn-out de baas wordt. Je komt weer in balans op al je holistische niveaus en leert jezelf nog beter kennen, zodat je jezelf weer accepteert en liefhebt zoals je werkelijk bent.

Zelfhulp bij negatieve gedachten

Als je vaak last hebt van negatieve gedachten en je bent je hier bewust van, dan kun je jezelf uitstekend helpen. Bewustzijn is belangrijk. Probeer bij jezelf na te gaan waar die negatieve gedachten vandaan komen. Ontdek ook wat het met je doet: hoe voel je je erbij? En vervolgens kun je jezelf gaan leren hoe je die negatieve gedachten kunt loslaten om ruimte te maken voor positieve gedachten. Met positieve gedachten maak je je geest vrij en zul je gezonder en gelukkiger worden.

Professionele hulp bij negatieve gedachten

Hebben jouw negatieve gedachten invloed op je welzijn, voel je je depressief, continu verdrietig en / of ongelukkig en kom je er zelf niet uit? Zoek dan professionele hulp. De huisarts kan al een hele goede stap zijn in de goede richting. Hij of zij kan je doorverwijzen naar specialistische hulpverleners. Een psychotherapeut of energetisch therapeut kan je helpen om je negatieve gedachten om te buigen naar positieve gedachten, waardoor je weer gezond en gelukkig bent. Een holistisch therapeut kan zeer effectief zijn, omdat de behandeling heel diep gaat en niet alleen het probleem zelf aanpakt, maar juist zoekt naar de kern van het probleem en de oorzaak ervan en vanuit daar de behandeling vormgeeft.

Bij ZoMa Opleidingen kun je een tweejarige opleiding tot Holistisch Therapeut volgen, waarbij je leert om je cliënten vanuit de kern te behandelen. Een Holistisch Therapeut pakt het probleem aan op alle holistische niveaus. Ook negatieve gedachten kunnen door een Holistisch Therapeut worden behandeld.

Negatieve gedachten