Home / Algemeen / Wat zijn paranormale vermogens?

Wat zijn paranormale vermogens?

Waar je normaal gesproken vijf zintuigen gebruikt om de dingen om je heen waar te nemen, gaat dat bij paranormale gaven anders. Je gebruikt dan je zesde zintuig. Wat zijn paranormale gaven, hoe weet je of je helderziend bent en: hoe kan je jouw spirituele ontwikkeling versterken? We gaan op ontdekkingstocht door de wereld van de paranormale vermogens.

De betekenis van paranormale vermogens

Paranormale vermogens worden ook wel bovennatuurlijke of buitenzintuiglijke ervaringen genoemd die niet wetenschappelijk verklaard kunnen worden. Bovendien komen paranormale vermogens in verschillende vormen en maten voor.

Zo hebben sommige mensen het vermogen om bepaalde dingen te voorspellen, te voelen of te horen, terwijl anderen het vermogen hebben om geesten te zien. Ook zijn er mensen die buiten hun fysieke lichaam kunnen treden.

Het zijn allemaal voorbeelden van paranormale verschijnselen; mensen met paranormale gaven kun je dus niet over één kam scheren.

Al eeuwenlang houden we ons bezig met speciale gaven

Wist je dat paranormaal begaafd zijn ons dan ook al eeuwenlang in de ban houdt? Deze ‘bovennatuurlijke’ krachten helpen mensen om de betekenis achter dingen of gebeurtenissen beter te kunnen begrijpen. Hoe? Vaak gebeurt dat op basis van hun intuïtie.

Hoe weet jij of je paranormale gaven hebt?

Vrouw met paranormale gaven

Kenmerken en symptomen van paranormaal begaafd zijn

Paranormale gaven herkennen in jezelf kan een intrigerend en persoonlijk proces zijn. Er zijn verschillende tekenen die kunnen wijzen op het bezitten van paranormale vermogens.

Eén van de tekenen dat je regelmatig sterke intuïtieve gevoelens ervaart of dat je vaak voorgevoelens hebt die achteraf inderdaad blijken te kloppen. Komen dit soort gevoelens vaak voor, dan is het mogelijk dat je paranormale gaven begint te ontwikkelen. Daarover zometeen meer.

Ontdek of jij paranormaal begaafd bent

Heb jij weleens het gevoel dat er iets niet helemaal klopt? Of juist ontzettend goed voelt, zonder dat je goed kan uitleggen waarom? Dan is de kans aanwezig dat je al eens een paranormale ervaring hebt meegemaakt en misschien wel paranormaal begaafd bent.

Ervaar jij stemmen, gevoelens, visioenen of geluiden…

Het zou ook kunnen dat je weleens ervaringen hebt gehad waarbij je onverklaarbare gebeurtenissen hebt waargenomen, zoals het zien van schimmen of het horen van stemmen.

Wanneer je een paranormale gave hebt, begint dat namelijk vaak met een ongebruikelijk gevoel, een stem of een droom. Nog gebruikelijker is het echter om dat sterke gevoel van intuïtie te voelen, een stuk meer dan de mensen om je heen.

… of ervaar jij eerder dromen of aura’s?

Een ander type van paranormale gaven zijn het hebben van visioenen, dingen zien, een stem horen, geluiden horen, aura’s zien of voorspellende dromen. Of je nou bezoek hebt gehad van een geest, visioenen hebt gehad voor de toekomst of een voorspellende droom: je bent niet alleen. Veel mensen geven aan paranormale gaven te hebben.

Opener voor anderen & empathischer met paranormale gave

Wist je dat het hebben van paranormale gaven ook wordt geassocieerd met een sterk ontwikkelde empathie, waarbij je de gevoelens en emoties van anderen op een dieper niveau aanvoelt?

Met andere woorden: als je paranormale vermogens hebt of paranormaal begaafd of helderziend bent, is het makkelijker om open te staan voor de gevoelens en emoties van de mensen om je heen. Dat is goed om je bewust van te zijn, zodat je je er bewust voor kan openstellen óf afsluiten.

flower, lotus, pond

Paranormale gaven (of helderziendheid) ontwikkelen

Hoewel het (gelukkig) wel degelijk mogelijk is om je paranormale vermogens aan te wakkeren, te ontwikkelen én te versterken, is dat niet per se makkelijk. Om paranormale gaven of vermogens te kunnen ontwikkelen, moet je eerst openstaan voor het idee van het bestaan ervan.

Natuurlijk betekent dat niet dat je per se blindelings alles moet geloven, maar wél dat je open wilt staan ​​voor ervaringen en verhalen van anderen.

Wil je vervolgens jouw paranormale gaven versterken, dan zul je er meer aandacht aan moeten gaan schenken. Alles wat je aandacht geeft, groeit immers. Deze technieken kunnen je helpen om jouw paranormale gaven te ontwikkelen:

Trainen om tot een meditatieve staat te komen

Wil jij meer open gaan staan voor jouw helderzienheid en jouw paranormale vermogens, dan is het in eerste instantie belangrijk om te leren je geest tot rust te brengen en in een meditatieve staat te komen. Waarom is dat belangrijk?

Wanneer je in een kalme staat van zijn bent (die je met meditatie kunt bereiken), ben je simpelweg beter in staat om in te kunnen tunen en jezelf af te stemmen op de energieën om je heen.

Visualisatie en kristallen

Een andere manier om jouw helderziendheid te triggeren is door het doen van heuse visualisatietechnieken. Daarvoor bestaan verschillende oefeningen waarvan je kunt onderzoeken welke er het beste bij jou past.

Ook kun je aan de slag gaan met energie-oefeningen waarbij je gebruik maakt van kristallen en edelstenen.

Dagboekje

Schrijven in een dagboekje

Om jouw gaven verder te ontwikkelen, kan je beginnen met het opschrijven van je dromen en visioenen in een dagboekje. Als je dit een tijdje consequent doet, wordt het makkelijker om deze niet-te-verklaren gebeurtenissen te analyseren en om terugkerende patronen te vinden.

Consistentie is daarbij echter wel belangrijk. Heb je een droom over de toekomst of juist het verleden gehad? Schrijf de droom dan zo gedetailleerd mogelijk op meteen nadat je wakker wordt.

Slapen met een intentie

Een andere fijne techiek om jouw zesde zintuig aan te wakkeren en bewuster te worden van wat jouw dromen je proberen te vertellen, is door voor het slapengaan een intentie te zetten om voorspellende dromen te hebben. Sluit je ogen en concentreer je op het feit dat je openstaat voor boodschappen van buitenaf.

Zorg goed voor jezelf

En natuurlijk: vergeet niet om altijd goed voor jezelf te zorgen. Op het gebied van voeding (skip het liefst alcohol en eet zo puur en vers mogelijk), maar zorg ook dat je voldoende slaap krijgt.

Wanneer jij aan het einde van de dag uitgeput in bed gaat liggen en slaapgebrek hebt, is de kans op het hebben van een voorspellende droom uiteraard ook een stuk kleiner.

Zoek een mentor

Ken je iemand in jouw omgeving die al met de spirituele wereld kan communiceren of in contact kan komen met overledenen? Dan kun je aan hem of haar vragen om jouw mentor te worden. Zo heb je niet alleen iemand met wie je hier fijn en veilig over kunt praten, maar dan heb je ook iemand die jou misschien mee kan nemen in het proces van paranormale vermogens ontwikkelen.

Chakra's

Houd je chakra’s in balans

Het is belangrijk om regelmatig je chakra’s in balans te houden, omdat ook dat effect heeft op de ontwikkeling van paranormale vermogens. Chakra’s zijn belangrijke energievelden in ons lichaam en de energie in ons lichaam bepalen. Het een belangrijke stap in het meer bewust worden van de sensaties om jou heen.

Intuïtie trainen

Uiteindelijk toch is er vooral één techniek waarmee je de meeste impact kunt maken op jouw intuïtie: namelijk door regelmatig de tijd te nemen om te mediteren. Daarmee kun je namelijk je geest trainen om te ontspannen en meer ontvankelijk te zijn voor paranormale gaven.

Als je elke dag (al is het in het begin maar voor vijf minuten) de tijd neemt om te mediteren, zul je al snel merken dat je vanzelf beter in staat bent om je te concentreren op de boodschappen uit de spirituele wereld.

Al met al is het belangrijk om open te staan voor de bovenstaande signalen, om te experimenteren met het beoefenen van de bovenstaande technieken en natuurlijk met het extra aandacht geven aan de sensaties van jouw normale zintuigen. Op die manier wordt het makkelijk om steeds verder te komen met het ontwikkelen van jouw intuïtie om je paranormale gaven verder te verkennen en te ontwikkelen.

Vergeet vooral niet dat iedereen z’n eigen weg of pad te bewandelen heeft als het aankomt op het ontdekken van paranormale gaven. Wees daarom geduldig en lief voor jezelf, wees ook niet te streng en geef jezelf de ruimte om te groeien en te ontdekken.

Onthoud: iedereen heeft zijn eigen, spirituele pad

Natuurlijk komen paranormale gaven en vermogens niet bij iedereen even duidelijk voor, maar ze kunnen zich ontwikkelen bij mensen die ervoor openstaan. Voel je je op dit moment dus nog niet verbonden met de bovenwereld? Dan hoeft dat niet te zeggen dat dat niet ooit gaat komen. 

Spirituele gaven mogen dan misschien niet wetenschappelijk te verklaren zijn, het kan wél onderdeel zijn van onze realiteit. Het mooiste advies is daarom om te proberen je geest ervoor open te stellen, te mediteren, een dagboek bij te houden, een mentor te zoeken, betrokken te blijven bij paranormale gebeurtenissen en groepsactiviteiten te doen. Uiteindelijk leer je ook vooral ontzettend veel van elkaar. Hoe mooi is dat?

Door al deze stappen te nemen, zal je vanzelf merken dat je paranormale gaven kan ontwikkelen en ervaren. Of je nou geesten wilt waarnemen, voorspellende dromen of visioenen wilt hebben, of op een astrale manier de wereld wilt verkennen, onthoud dat er niets mis is met het ontdekken van je paranormale vermogens of jouw paranormale gaven ontwikkelen.

Vrouw met mediamieke gaven

Wat zijn mediamieke gaven?

Maar er is meer, want misschien heb je ook weleens gehoord van mediamieke gaven. Het zijn de gaven om contact te hebben met de spirituele wereld. Dit kan op verschillende manieren: bijvoorbeeld met het zien van geesten, het horen van stemmen of het voelen van emoties.

Mensen met mediamieke gaven kunnen ook boodschappen van de spirituele wereld ontvangen én doorgeven. Het kan betekenisvol zijn voor de ontvanger van de boodschappen en soms zelfs levensveranderend.

Dit zijn de drie meest voorkomende vormen van mediamieke gaven:

1. Heldervoelendheid

Als je heldervoelend bent, kun je de emoties en energieën van andere mensen voelen. Je bent gevoelig voor de sfeer die er om je heen hangt. Ook kun je de emoties van andere mensen aanvoelen zonder dat ze erover praten.

2. Helderhorendheid

Bij helderhorendheid horen mensen dingen die niet te horen zijn voor anderen. Dit kan variëren van hele zinnen of woorden tot flarden van muziek, gezoem of andere geluiden. Het kan zich ook in de vorm van stemmen voordoen.

3. Helderziendheid

Helderziendheid is het zien van energieën of entiteiten die anderen niet zien. Dit kan zich in de vorm van beelden of symbolen voordoen. Mensen die helderziend zijn kunnen soms zelfs geesten of overleden dierbaren zien.

Net als bij paranormale gaven, kan het ook bij mediamieke gaven soms lastig zijn om er goed mee om te gaan en ze te accepteren. Mensen met mediamieke gaven kunnen zich soms anders voelen dan anderen en zich niet begrepen voelen.

Weet dat je niet alleen bent en dat er tips zin om met mediamieke gaven om te gaan:

 1. Praat over je ervaringen met mensen die je vertrouwt.

 2. Zoek steun bij andere mensen met mediamieke gaven, bijvoorbeeld via forums of groepen.

 3. Vraag om professionele hulp als je je overweldigd voelt.

 4. Bestudeer spiritualiteit en leer meer over je gaven.

Mediamieke gaven zijn een bijzonder fenomeen en kunnen mensen praktische en emotionele hulp bieden. Het is belangrijk om open te staan voor deze gaven en er op de juiste manier mee om te gaan. Dus: praat over je ervaringen, zoek steun en blijf leren. Misschien kan jouw mediamieke gave wel een bijdrage leveren aan het leven van anderen. Hoe mooi zou dat zijn?

Verschil tussen paranormale gaven en mediamieke gaven

Paranormale gaven en mediamieke gaven lijken een beetje op ellkaar en worden vaak gebruikt om verschillende aspecten van bovennatuurlijke of spirituele vermogens te beschrijven. Hoewel er enige overlapping kan zijn, worden de termen over het algemeen gebruikt om verschillende fenomenen en vaardigheden aan te duiden.

Paranormale gaven verwijzen doorgaans naar bovennatuurlijke vermogens die buiten het bereik vallen van wat als normaal of wetenschappelijk verklaarbaar wordt beschouwd.

Hooggevoeligheid en paranormale gaven: wat is het verschil?

Misschien is het je ook opgevallen dat paranormale gaven veel overeenkomen met hooggevoeligheid. Dat klopt inderdaad, maar toch bestaat er een duidelijk verschil tussen de twee. Hooggevoeligheid en paranormale gaven zijn twee verschillende concepten, hoewel ze soms met elkaar verward kunnen worden.

Hooggevoeligheid, ook wel bekend als hoogsensitiviteit, verwijst naar een aangeboren eigenschap waarbij iemand gevoeliger is voor prikkels en subtielere nuances in de omgeving. Hooggevoelige mensen (HSP) ervaren vaak intense emoties, hebben een diepere verwerking van informatie en kunnen overweldigd raken door prikkels zoals geluid, licht of sociale interacties. Hooggevoeligheid is een persoonlijkheidskenmerk en wordt niet noodzakelijk geassocieerd met paranormale vermogens.

Paranormale gaven daarentegen verwijzen naar de mogelijkheid om bovennatuurlijke fenomenen waar te nemen of te ervaren die niet verklaard kunnen worden door de gebruikelijke zintuiglijke waarneming of wetenschappelijke verklaringen.

Vrouw die mediteert

Zo kan je paranormale gaven ontwikkelen

Hoewel jij je nu misschien nog niet bewust bent van jouw paranormale vaardigheden, kan je ze gelukkig wel trainen als je er maar voor openstaat. Begin in eerste instantie door aandacht te geven aan al je zintuigen. Wat zie je? Wat proef je? Welke sensaties voel je?

Hoe meer je oefent met bovenstaande oefeningen en de kennis die wij daarvoor aanbieden, hoe meer je kunt jouw paranormale gave kan gaan ontwikkelen. De opleiding tot Spiritueel Coach kan je daarbij helpen. 

 

Anderen lazen ook

 • 24.01.2024

  De helende kracht van het aankijken van schaduwstukken

  Lees de blog
 • 10.01.2024

  Kwetsbaarheid en veiligheid

  Lees de blog
 • 08.01.2024

  De invloed van vorige levens en karma

  Lees de blog