Home / Algemeen / Spiritualiteit: wat is het en hoe kun je spiritueel ontwaken?

Spiritualiteit: wat is het en hoe kun je spiritueel ontwaken?

In een wereld vol met drukte en afleiding (hallo prikkels!) zoeken we steeds vaker naar een diepere betekenis en verbinding in het leven. Spiritualiteit biedt een mooi pad dat uitnodigt om voorbij de bekende, oppervlakkige aspecten van het bestaan te kijken en ons innerlijke zelf te ontdekken. Ga je mee op een spirituele reis?

Wat is spiritualiteit?

Hoewel spiritualiteit voor iedereen een andere betekenis kan hebben, gaat het in essentie om het streven naar bewustwording, spiritueel ontwaken en persoonlijke groei.

Spiritualiteit is daarmee eigenlijk een ontzettend breed begrip dat verwijst naar de zoektocht van iets groters dan onszelf. Dat gaat niet per se over religie, maar religieuze overtuigingen kunnen er wel een rol spelen in iemands spirituele reis.

Spiritualiteit wordt om die reden ook weleens de moderne religie genoemd; het is de ontdekkingstocht naar meer zónder daar per se een geloof of religie aan te koppelen.

Spiritualiteit gaat dus over het verkennen van jouw innerlijke wereld, jouw innerlijke behoeften, je verbinding met anderen en jouw plek in het universum waarbij jouw bewustzijn groeit.

Monnik die spiritualiteit beoefent

Spiritueel ontwikkelen en ontwaken: wat is het?

Als individu kun je spiritueel groeien, jezelf spiritueel ontwikkelen en daarmee een proces van spirituele groei doorlopen. Spirituele ontwikkeling is een continu proces van groei en zelfontdekking. Het gaat over het openen van je hart en geest voor nieuwe inzichten en het leven op jouw unieke manier zien en begrijpen.

Spiritueel ontwaken is een belangrijk onderdeel van deze ontwikkeling. Het is een keerpunt waarop je bewust wordt van een zogeheten hogere werkelijkheid en een dieper besef krijgt van de eenheid met het universum. Wanneer je spiritueel ontwaakt, zul je vaker ervaren dat alles met elkaar verbonden is en alles één is.

Hoe kun je spiritueel ontwaken?

Een spirituele ontwaking is vaak een geleidelijk proces, maar kan zich ook als manifesteren als een plotselinge verandering van bewustzijn. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren na een intense levensgebeurtenis, een periode van introspectie, of simpelweg als een soort heldere, innerlijke drang om meer te begrijpen over het leven en onze rol als mens of energie daarin.

Tijdens het ‘ontwakingsproces’ van spirituele ontwaking kunnen zich allerlei verschillende symptomen zich voordoen. Bij iedereen is de ervaring van spirituele ontwaking anders.

Hoe weet je of je spiritueel aan het ontwaken bent?

Spiritueel ontwaken

Spiritueel ontwaken symptomen

Dit zijn enkele symptomen van spiritueel ontwaken:

 1. Een gevoel van betekenis: tijdens spiritueel ontwaken, kun je een diep verlangen voelen om een hoger doel te vinden in het leven. Het ervaren van zingeving en begrijpen wat jouw unieke bijdrage aan de wereld kan zijn.

 2. Hoger bewustzijn: je wordt je meer bewust van je gedachten, emoties en gedrag. Dit ‘hogere’ bewustzijn stelt je in staat om makkelijker destructieve patronen te herkennen en te werken aan persoonlijke groei en transformatie.

 3. Verbondenheid: het gevoel van verbinding met anderen en de natuur wordt vanzelf sterker. Je begint de onderlinge verbondenheid van alle levende wezens en het universum als geheel te erkennen.

 4. Eenheid en transcendentie: tijdens spiritueel ontwaken kun je ook momenten van transcendentie ervaren, waarbij je je één voelt met het universum. Met andere woorden: je voelt sterk dat alles met elkaar verbonden is.

 5. Veranderingen in levensstijl: het ontwakingsproces kan bovendien leiden tot veranderingen in je levensstijl, zoals de behoefte aan gezondere voeding, meer beweging, meditatie en contemplatie.

 6. Verhoogde empathie en compassie: de empathie en compassie voor anderen kan toenemen, waardoor je meer betrokken bent bij het welzijn van anderen.

Hoe mooi de reis van spirituele groei ook is, het pad van spiritueel aan het ontwaken zijn, kan ook uitdagend zijn. Er verandert immers ontzettend veel. Het is een krachtige reis van groei en zelfontdekking die je in staat stelt om op een dieper niveau inzicht te krijgen en zingeving in het leven te vinden.

Onthoud dat elke spirituele reis anders en uniek is en dat er geen vaststaand einddoel is. Uiteindelijk gaat het om kunnen leren van alle stappen op het spirituele pad en het leven te omarmen met een open hart en een open, nieuwsgierige geest.

Ratio versus gevoel

Verschillende tekenen die duiden op spiritueel ontwaken

Tijdens de ‘ontwaakfase’ zijn er verschillende signalen die duiden op spiritueel ontwaken. Ondanks dat dit proces bij iedereen anders is, zijn er bepaalde tekenen die vaak voorkomen.

Een ander signaal van spiritueel aan het ontwaken zijn is het ervaren van ‘hersenmist‘. Je kunt dan niet meer duidelijk dingen begrijpen, lezen of televisie kijken. Alles wat je leert tijdens het ontwaken, is veel complexer dan wat we aankunnen met onze geest.

Een deel van de spirituele energie die er op je af komt, is immers veel groter dan je met je zintuigen kunt waarnemen en kunt begrijpen met je ratio.

Doordat je meer emoties, energieën en mentale structuren zal gaan waarnemen, kan je geest troebel worden en is het mogelijk dat je hersenen niet goed kunnen omgaan met alle informatie. Dat wordt dus hersenmist – ofwel brainfog – genoemd.

De natuurlijke wereld

Je zoekt vaker de natuur op

Een bekend fenomeen tijdens het proces van spirituele ontwaking, is dat je meer in contact staat met je derde oog (ofwel: energetisch oog) dat jou helpt naar jouw spirituele, eigen pad en waardoor je vanzelf meer wilt verbinden met wat we werkelijk zijn. Word je intuïtie sterker? Zeker, het is één van de redenen waarom we vaak meer in contact komen met de natuur en de natuurlijke wereld.

De natuurlijke wereld is vredig, kalm en alles klopt er. Het staat voor schoonheid en de vreugde van het leven. Hoe verbinden we ons met de natuur? Wandelen en mediteren zijn fijne manieren om meer in contact te komen met jezelf en dus de natuur. Laat je telefoon thuis of zet hem uit en dompel jezelf onder in de schoonheid van de natuur.

Andere fysieke symptomen

Wie zijn aandacht intuïtief verlegt, zal ook fysieke symptomen kunnen gaan ervaren. Meestal is je fysieke lichaam gevoelig voor lawaai (het kan voelen als een intense energie) en lijkt soms een stuk scherper en oncontroleerbaar.

Andere symptomen van deze spirituele, persoonlijke groei zijn onder meer oortrillingen en het horen van een vreemd geluid. Dat kan zijn: gezoem, gezoem van bijen of geschreeuw. Andere mensen horen vooral vreemde geluiden in dromen. Ons oor kan zich immers sneller aanpassen aan de hogere vibratie om ons heen.

De kans is aanwezig dat je in deze periode verlangt naar simpliciteit en eenvoud. Dat betekent niet dat je niet meer goed voor jezelf hoeft te zorgen, maar aan die 20 paar schoenen heb je nu waarschijnlijk minder behoefte.

Spiritueel ontwaken leidt tot verandering

Sommigen voelen dat spiritualiteit deel is van de ziel uit vorige levens, die opnieuw herboren is. Soms is daar een intens proces van persoonlijke ontwikkeling voor nodig, waarbij je aan de slag zal moeten gaan met onverwerkte emoties en emotionele patronen die jou niet langer dienen.

Weet dat dit proces tijd kost, ondanks dat het in sommige gevallen ook snel kan gaan. Zoals bij de bekende schrijver van ‘De kracht van het nu’, Eckhart Tolle, het geval was. Spiritueel ontwaken komt met diepgaande innerlijke veranderingen en innerlijke rust. Gun jezelf die tijd.

Het kan voelen alsof je jezelf kwijt bent. De persoon waarvan je denkt dat je was, is niet degene die je bent. Het kan voor verwarring zorgen over wie je bent, wat de wereld is en wat alles om je heen betekent.

Dat kan frustrerend kan zijn en dat is oké. Het hoort bij het proces om dan weer in balans te komen met jezelf en vol liefde naar jezelf en de wereld te kunnen kijken. De cursus Spiritueel Coach kan je daarbij helpen.

Anderen lazen ook

 • 24.01.2024

  De helende kracht van het aankijken van schaduwstukken

  Lees de blog
 • 10.01.2024

  Kwetsbaarheid en veiligheid

  Lees de blog
 • 08.01.2024

  De invloed van vorige levens en karma

  Lees de blog