Home / Hoe je derde oog openen en activeren?

Hoe je derde oog openen en activeren?

Als je regelmatig naar de yogales gaat of af en toe eens iets leest op het internet over aura‘s en chakra’s, dan heb je ongetwijfeld al van het derde oog gehoord. Het derde oog is een van de belangrijkste elementen van het lichaam op energetisch vlak, althans volgens de yogaleer en de eeuwenoude tradities die er ten grondslag aan liggen.

Wil je graag meer weten over het derde oog, wat het is en hoe je het kunt activeren of openen? Lees dan snel verder!

Wat is het derde oog?

Het derde oog is in feite een andere naam voor de zesde hoofdchakra in het menselijke lichaam. Zoals je misschien al weet, bevat het lichaam van de mens wel honderden chakra’s. Dit zijn eigenlijk energieknooppunten waar verschillende energiebanen (meridianen), die door het lichaam lopen, samenkomen.

Het derde oog is de zesde chakra van de zeven belangrijkste in het lichaam, die van beneden aan de geslachtsorganen tot boven aan het puntje van het hoofd lopen. Elke chakra heeft een andere functie, en bij het derde oog is dat het verkrijgen van inzicht en wijsheid, en in contact komen met je intuïtie.

Elke chakra kan pas waarde toevoegen aan je leven als hij open en geactiveerd is. Je zesde chakra of derde oog openen gaat natuurlijk niet zomaar. Hieronder lees je meer over dit proces, en hoe je het kunt doen!

Hoe open en activeer je je derde oog?

Je derde oog activeren klinkt dan misschien wat zweverig en moeilijk om praktisch te doen – want hoe begin je daar in godsnaam aan? – maar het is wel degelijk mogelijk als je enkele goede gewoontes opbouwt. Hieronder enkele handige tips:

1. Analyseer je dromen

Dromen maken deel uit van het menselijke bestaan en hoewel ze voor velen misschien een louter willekeurige ervaring zijn, kunnen ze wel degelijk heel wat betekenis hebben. Ze kunnen mooi, verwarrend en zelfs verschrikkelijk zijn, maar ze dragen een boodschap met zich mee die de moeite waard is om te onderzoeken.

Probeer voortaan de dromen die je je herinnert te analyseren, bijvoorbeeld door ze op te schrijven en er de diepere betekenis van in te zien. Wie weet zeggen ze wel iets over de spirituele of energetische en intuïtieve dimensie van je bestaan, waardoor je derde oog open gaat.

2. Het derde oog als focuspunt tijdens meditatie

Meditatie is een kracht hulpmiddel bij het openen van chakra’s, en dat geldt natuurlijk ook voor het derde oog. Tegenwoordig vind je heel wat manieren om doelgericht te mediteren met de focus op één enkele chakra. Denk maar aan de vele yoga-apps of andere technieken en tools die je kunt gebruiken.

Het belangrijkste is dat je je tijdens zo’n meditatie focust op het punt dat in het midden van je hoofd zit, zo ergens tussen de wenkbrauwen. Dat is immers de fysieke locatie van het derde oog. Observeer aandachtig de beelden of gedachten die tijdens het doen van deze meditatie naar boven komen. Zo zet je de activatie van het derde oog in gang.

3. Je ademhaling staat centraal

Je ademhaling: nog zo’n uitstekend hulpmiddel om te gebruiken tijdens meditatie, maar ook bijvoorbeeld om stress tegen te gaan en je over het algemeen gelukkiger te voelen. Gebruik je je ademhaling om je derde oog te openen? Probeer dan vooral de holotropische techniek eens uit.

Dit is een ademhalingsmethode waarbij je snel en heel intensief ademt om je bewustzijn te verhogen, dankzij een grotere toevoer van zuurstof naar de hersenen. Deze krachtige manier van ademhalen is een van de beste tools om je derde oog te openen en te activeren!

4. Probeer eens Kundalini yoga

Er bestaan verschillende soorten yoga, die elk hun uniek effect en voordelen hebben op het vlak van gezondheid en het verruimen van je bewustzijn. Kundalini Yoga is de ideale vorm als je je derde oog wilt openen. Kundalini is immers een soort van spirituele, en bij veel mensen erg intense openbaring, die het bewustzijn in die mate verruimt dat je als mens helemaal anders gaat leven en denken.

Bij kundalini Yoga kan je je derde oog activeren en openen door je te focussen op de hypofyse, of de pijnappelklier, die tussen de wenkbrauwen zit. Tijdens zo’n meditatie of yoga sessie wordt er vaak gebruik gemaakt van zogenaamde chants, ritmische uitspraken of woorden en geluiden die op een bepaalde manier worden gezongen. Als je daarbij ook nog eens visualiseert, dan is de kracht van Kundalini Yoga voor het activeren van je derde oog enorm!

5. Eet gezond en beweeg

Hoewel het openen van het derde oog misschien vooral te maken lijkt te hebben met de spirituele dimensie van ons bestaan, is het wel degelijk belangrijk om ook je lichaam in goede gezondheid te houden. Je derde oog openen is een onmogelijke opdracht als je alleen maar fastfood eet, nooit beweegt en de hele dag op je sofa ligt te luieren.

Je voedings- en levensstijl keuzes bepalen voor een groot deel je algemene lichamelijk én spirituele energie, en daardoor dus ook de uitlijning van je chakra’s. Elke chakra heeft – net zoals je aura – een bepaalde chakra kleur en bij het derde oog is dat paars. Het is daarom een goed idee om vooral veel natuurlijke voedingsmiddelen te eten die deze kleur hebben. Denk maar aan:

 • Bosbessen
 • Bramen
 • Druiven
 • Aubergine
 • Paarse kolen
 • Paarse zoete aardappelen

Deze voedingsmiddelen zijn natuurlijk en gezond, en bevatten alle nodige vitamines en mineralen om je lichaam in topconditie te houden. Daarbij dragen ze door hun energetische eigenschappen ook bij aan de activatie van je derde oog!

Waarom moet je je derde oog openen en activeren?

Bovenstaande tips helpen je zeker op weg om je derde oog te openen, maar wat is daar nu eigenlijk het nut van? Hieronder enkele van de belangrijkste voordelen van een geactiveerd derde oog:

 • Een ruimer bewustzijn
 • Meer inzicht op wie je bent als persoon
 • Je ego heeft minder invloed op je leven
 • Je hebt minder last van energieblokkades
 • Lichamelijke kwaaltjes verdwijnen

Dit zijn slechts enkele van de belangrijkste gevolgen van het openen van je derde oog. Gebruik je bovenstaande informatie en tips? Dan is de kans groot dat je derde oog of zesde chakra geactiveerd en geopend wordt!