Wil jij je graag spiritueel ontwikkelen? Dan is het belangrijk dat je begint met bewustwording. Je bewuster worden van jezelf en alles om je heen, is namelijk essentieel om spirituele ontwikkeling mogelijk te maken. In dit artikel krijg je alvast enkele tips die je zowel helpen tijdens je bewustwording als spirituele groei!

Waarom bewustwording zo belangrijk is

Je spiritueel ontwikkelen, is gewoonweg niet mogelijk zonder bewustwording. Je dient je namelijk alert te zijn van wat erin je omgaat. Alleen zo kan jij jezelf leren kennen en dat is belangrijk als je spiritueel wilt groeien.

Maat wat is bewustwording nu precies? Je bewust worden betekent verantwoordelijk worden voor je eigen leven, je gedragingen en gedachten. Je wordt je steeds alerter en gaat daardoor vanuit liefde leven voor jezelf, de wereld en anderen. Je kan bewuster worden door je af en toe terug te trekken in de natuur, nieuwe dingen uit te proberen, te mediteren, enzovoort.

Geleide meditatie: een hulpmiddel bij bewustwording

Eén van de beste methodes om je bewustzijn te verhogen is door te mediteren. Op die manier verbind je je eenvoudig met je hogere zelf, je werkelijke ik. Mediteren is ook erg laagdrempelig. Zeker als je kiest voor een geleide meditatie. Het is dus voor iedereen geschikt!

Al wat je hoeft te doen, is je ogen te sluiten en je te laten leiden door de stem die je hoort. Gedachten die naar boven komen, laat je natuurlijk vloeien. Eens je meer vertrouwd bent met mediteren, kan je verschillende andere meditatiemethodes uitproberen. Er zijn er heel wat!

Wat zijn de volgende stappen naar spirituele groei?

Ben jij je bewuster geworden van alles wat er in je omgaat? Dan kan jij je richten op je spirituele ontwikkeling. Er zijn een aantal manieren om dit te doen, maar onthoud wel dat het leuk moet blijven. Jezelf verplichten om dingen tegen je zin te doen, kan juist een omgekeerd effect hebben. Probeer daarom verschillende methodes uit op je eigen tempo en kijk naar wat er je het meest ligt.

Verdiep je in spirituele materie

Als jij je spiritueel wilt ontwikkelen, is het een goed idee om je te verdiepen op spirituele materie. Lees bijvoorbeeld een spiritueel boek of een zelfhulpboek of volg een spirituele opleiding. Daarnaast is het interessant om een cursus te volgen, zoals een ZoMa cursus holistische therapie, een cursus reiki of een andere opleiding die je interesseert.

Door een cursus te volgen, richt je je niet alleen op je spirituele ontwikkeling, maar kom je ook in contact met gelijkgestemde personen. Dat maakt je spirituele proces nog fijner, want je kan het delen met anderen en elkaar ondersteunen waar nodig.

Connecteer met de natuur

Tijd in de natuur spenderen, is de perfecte manier om al je zorgen opzij te zetten. Het is ook een goede methode om je volledig op jezelf te richten en dat is erg belangrijk als je spiritueel wilt groeien.

Trek je terug in het bos, wandel door een parkje of breng tijd door in je eigen tuin. Het maakt niet zoveel uit, zolang jij maar tijd neemt voor jezelf en je je omringt met natuur. Neem een moment om je te focussen op wat er in je omgaat en prikkel al je zintuigen.

Gebruik spirituele hulpmiddelen

Spirituele attributen kunnen goede hulpmiddelen zijn als je je spiritueel wilt ontwikkelen. Engelenkaarten, pendels, kristallen, het zijn slechts enkele voorbeelden van de spirituele tools die je op weg kunnen helpen.

De beste manier om te weten te komen welke spirituele hulpmiddelen goed bij je passen, is door verschillende dingen uit te proberen. Het is ook een goed idee om te kiezen voor wat er je aantrekt. Dat is voornamelijk zo wanneer je de juiste edelstenen uitkiest. Deze hebben namelijk een eigen unieke trilling. Door ze op je gevoel te kiezen, koop je de kristallen die jou op dat moment helpen.

Verzorg je lichaam

Spirituele ontwikkeling draait niet alleen om het ontwikkelen van je ziel, maar ook om gezond zijn. Houden van jezelf is namelijk belangrijk om spiritueel te kunnen groeien. Dat betekent dus dat je je lichaam goed moet verzorgen. Dit doe je door voldoende water te drinken, gezond te eten en regelmatig te bewegen.

Ben je niet zo heel sportief? Dan kan je af en toe wandelen al veel helpen. Als je graag geestelijk met fysiek welzijn wilt combineren, is yoga een goede sport om te beoefenen. Er zijn verschillende soorten, maar in het begin kies je het best voor Hatha yoga.