Home / Spirituele opleiding

Spirituele opleiding

Een spirituele opleiding klinkt misschien wat zweverig, maar niets is minder waar. Er zijn spirituele opleidingen die erkend zijn door het ministerie, wat betekent dat er vaak op hbo-niveau wetenschappelijk onderbouwd spiritueel onderwijs wordt gegeven. Of je nu graag alleen je bewustzijn wilt verruimen en/of een spiritueel coach wilt worden, een spirituele opleiding komt altijd van pas. En is eigenlijk ook zeer nuttig. Je leert namelijk jezelf, je medemens, de wereld en het universum beter begrijpen. Het is ten alle tijden wel belangrijk dat je een aantal zaken in acht neemt alvorens je een spiritueel (coach) opleiding gaat doen. We hebben ze voor je op een rijtje gezet!

Geaccrediteerde spirituele opleiding

Leven vanuit je bewustzijn, vanuit de bron, vanuit een holistische visie, zonder oordelen en vrij van aangeleerde patronen en overtuigingen. Dat is spiritueel leven en dat is de meest liefdevolle manier om volop in het leven te staan. Dit spiritueel ontwaken kun je leren als je een spirituele opleiding doet. Ben je voornemens om een spirituele opleiding te gaan volgen?

Dan verdient het de aanbeveling om een opleiding uit te zoeken die in elk geval geaccrediteerd is door een onafhankelijke beroepsvereniging. Zo ben je gegarandeerd van een diploma waar je ook daadwerkelijk iets mee kunt. Je wordt dan (bijvoorbeeld) een goed gegronde, betrouwbare en gediplomeerde therapeut, coach, begeleider of healer.

De essentie van een spiritueel therapeut

Door de specifieke kennis en spirituele ontwikkeling van de spiritueel therapeut:

 • Is hij of zij in staat om cliënten te ondersteunen in hun levensproces.
 • Kan hij of zij ook het persoonlijke energieveld van cliënten interpreteren en beïnvloeden, met als resultaat dat de cliënt zijn of haar eigen levenspad weer terugvindt.

Spirituele opleiding

Wanneer kun je terecht bij een spiritueel coach of therapeut?

Wanneer je last hebt van fysieke of psychische klachten kun je terecht bij een spiritueel coach of therapeut. Misschien heb je gezondheidsklachten en wil je een manier vinden om hier beter mee om te gaan. Of misschien heb je een traumatische gebeurtenis meegemaakt, waar je nog steeds heel veel moeite mee hebt. Maar ook voor het doorbreken van vastgeroeste patronen en overtuigingen kan spirituele therapie uitkomst bieden. Alvorens je een vorm van spirituele therapie kiest, is het wijs om je goed in te lezen en vooronderzoek te doen.

 • Kijk welke spirituele opleiding de coach of therapeut heeft gedaan.
 • Of de spiritueel coach of therapeut zich regelmatig bijschoolt.
 • Vraag een kennismakingsgesprek aan om te voelen of er een klik is.
 • En bovenal: volg je gevoel! Als je niet helemaal overtuigd bent of je hebt een lichte twijel, zet je zoektocht dan voort.

Wat ga je precies doen met een spiritueel coach of therapeut?

Het loslaten van patronen, overtuigingen en gedachten speelt een belangrijke rol in een traject met een spiritueel coach of therapeut. Dit creërt ruimte voor nieuwe inzichten waarmee je je persoonlijke ontwikkeling vorm kunt gaan geven en gaan leven op de manier zoals jij dat wilt. Zo ontwikkel je dus jezelf en je bewustzijn tot een hoger niveau. Ook reflectie en zelfreflectie, overdracht en tegenoverdracht spelen een rol bij een spiritueel coaching traject. Het inleven in gevoelens als spiritueel therapeut of coach is daarom van groot belang, evenals een oprechte interesse. Een spiritueel coach of therapeut heeft dan ook een groot empathisch vermogen en staat daarmee op gelijke voet met zijn of haar cliënt.

Wil jij graag meer weten over wat een spiritueel therapeut precies doet en wat je kan verwachten? Een spiritueel therapeut gaat holistisch te werk, Marjolein Berendsen – founder van ZoMa Opleidingen – schetst een helder beeld in deze masterclass. Ook kom je te weten wat psychosomatische klachten zijn.

Één op één sessies vs. spirituele opleiding

Al het bovengenoemde wat je in een traject met een spiritueel coach of therapeut doet, kun je doen door één op één te werken met een spiritueel coach of therapeut. Dit betekent dat je op consult komt bij de spiritueel coach of therapeut en persoonlijke coachingssessies ontvangt. Je kan er ook voor kiezen om een spirituele opleiding te doen bij een spiritueel coach of therapeut. Het verschil is dat je dan ook wordt opgeleid om zelf spiritueel coach of therapeut te worden en dat je dit vaak in groepsverband doet. Er vindt nog steeds wel één op één coaching plaats, maar dan ten omstaande van de groep.

Dit heeft het voordeel dat je ook de verhalen van andere studenten hoort, waardoor je vaak nog sneller stappen kunt maken in je bewustzijnsontwikkeling. Iedereen kampt vaak namelijk met dezelfde problemen of vragen, alleen vaak net in een ander jasje. Ook geeft dit je een rustgevend gevoel, zo van: oh, ik ben dus niet de enige die dit ervaart. Ook hier: voel vooral waar jij behoefte aan hebt. Dit zijn natuurlijk mooie redenen om voor een spirituele opleiding te kiezen in groepsverband, maar je moet je er wel echt goed bij voelen. Er zijn ook mensen die eerst één op één sessies doen en later overgaan naar een spirituele opleiding of ander soortige groepssessies. Ook dat is helemaal oké.

Welke spiritueel coach opleiding past bij mij?

Als je graag spiritueel coach of therapeut wilt worden, maak bij je zoektocht naar een passende spirituele opleiding dan gebruik van je intuïtieve vermogens. Ofwel: je laat je leiden door wat je intuïtie je zegt, dan ben je al een eind op de goede weg. Wat heel simpel gezegd betekent dat je luistert naar je gevoel. Dit kun je checken door jezelf de volgende vragen te stellen:

 • Maakt wat ik lees mij enthousiast?
 • Voel ik mij nieuwsgierig?
 • Hoe voel ik mij als ik erover praat met anderen? Hoe klinkt mijn stem? Lichten mijn ogen op als ik erover praat?
 • Kan ik niet wachten om te beginnen?
 • Welk gevoel heb ik bij de spiritueel coach?

Om dit te ontdekken zijn er heel veel verschillende mogelijkheden.

 • Je kan de website van de spirituele opleiding goed lezen
 • Als je mensen kent die de spirituele opleiding al hebben gevolgd, kun je hen vragen hoe zij het hebben ervaren
 • Als de spirituele opleiding een Facebook, Instagram of Youtube kanaal heeft, kun je je daar op abboneren en ze een tijdje volgen om te voelen of het aanslaat bij jou
 • Het bijwonen van een open dag. Dit is niet alleen een mooie manier om nog meer informatie te vergaren, maar ook juist om de sfeer binnen de opleiding en de locatie te voelen, en wellicht alvast kennis te maken met toekomstige medestudenten en docenten. Ook hier kun je je laten leiden door wat je gevoel je ingeeft. Zo maak je altijd de juiste keuze voor jouw spirituele opleiding.

Als je je intuïtie wilt ontwikkelen, dan is de online training Spiritueel ontwaken echt iets voor jou. In deze diepgaande training leer je alles over je intuïtieve vermogens, over de kracht van de natuur, de maan en dromen en kom je helemaal thuis bij jezelf. Je leert jezelf kennen, zoals je werkelijk bent. Een aanrader!

Wat leer ik in een spiritueel coach opleiding?

In een spiritueel coach opleiding staat jouw Zijn centraal. Alleen door inzicht en bewustzijn te hebben in wie je zelf bent, wat je nodig hebt en wat jou motiveert kun je je ontwikkelen tot een liefdevol, professioneel begeleider van mensen met een belangrijke levens- en/of hulpvraag. Andere essentiële dingen die centraal staan:

 • Je leert om gebruik te maken van je eigen gevoeligheid en je intuïtie
 • Je leert trauma’s, persoonlijke sterktes en zwaktes te erkennen, los te laten en te benutten
 • Hoe je contact kunt maken met het zesde chakra, je intuïtie. Ook komen alle andere chakra’s aan bod
 • Intunen op wat voel je, wat je ziet, wat je waar neemt
 • Hoe je contact kunt maken met gidsen en dierbaren en, niet in het minst, met je eigen Zijn

Spirituele opleiding voor iedereen

Een spirituele opleiding is voor iedereen weggelegd die zichzelf wil ontdekken en die liefdevol wil leven.

Spirituele coach opleiding

Spiritualiteit is de weg naar jezelf, naar je Zijn en hiermee kun je, als je dat wilt, anderen gaan begeleiden in hun zoektocht naar antwoorden. Die antwoorden liggen altijd in jezelf.

Het mooiste is misschien wel dat de mensen die je ondersteunt, het allemaal zelf doen. Vergezeld van jouw begeleiding die je hebt geleerd tijdens je spirituele opleiding!

ZoMa Opleidingen is een geaccrediteerd opleidingsinstituut met een spirituele grondslag. Bij ZoMa kun je de opleiding tot Holistisch Therapeut volgen (op hbo-niveau) en Reiki cursussen. Ook worden verschillende online cursussen aangeboden, die laagdrempelig zijn zodat iedereen die zich oriënteert op een spirituele opleiding er aan deel kan nemen.