Home / Edelstenen

Edelstenen

Kristallen en edelstenen zijn prachtige cadeaus, gemaakt door de natuur gedurende duizenden jaren. Ze bevatten daardoor ook enorm veel waardevolle informatie. Zo kunnen ze heel veel vertellen over de aarde en over de manier waarop de aarde ontstaan is en gevormd wordt. Maar ook kan hun eeuwenoude wijsheid je ondersteunen bij een (herstel)proces. Edelstenen en kristallen bevatten namelijk een helende werking die jou op al je holistische niveaus kan ondersteunen.

Edelstenen en kristallen zijn mineralen

Edelstenen en kristallen bestaan uit mineralen. Je kan eigenlijk wel zeggen dat het aan elkaar geklonterde mineralen zijn. Ze worden veelal gevonden in gebergtes, in de aardkorst zelf of bijvoorbeeld in waterrijke gebieden, op de bodems en aan oevers van rivieren en meren. Hier bevinden zich namelijk veel mineralen, waar edelstenen en kristallen in de basis dus uit bestaan.

Soorten edelstenen

Er bestaan enorm veel edelstenen in verschillende soorten, maten en kleuren. In totaal zijn het er meer dan tweeduizend. Zo bestaat een kristal dat natuurlijk gevormd is uit een ruw oppervlak met allerlei punten en vormen.

Wanneer een stuk rots of steen van binnen hol is en gevuld met kristallen, spreken we van een geode. En zo zijn er nog een heleboel meer.

Edelstenen

Alle soorten edelstenen hebben een basisstructuur

Al deze verschillende soorten edelstenen komen voort uit de zeven kristalstelsels of kristalsystemen. Een kristalstelsel of systeem is de basisstructuur, ofwel de vorm van een edelsteen soort. Zo is de opaal edelsteen in verschillende maten en kleuren te vinden, maar de basisstructuur is altijd hetzelfde. Het maakt dus niet uit welke kleur of vorm een kristalsoort heeft, de basisstructuur verandert niet. In totaal zijn er acht verschillende kristalstelsels:

Amorf

Amorfe kristallen hebben geen hoekige vormen, omdat ze door dusdanige omstandigheden niet de kans hebben gekregen om een structuur te vormen. Opaal, git en barnsteen zijn hier voorbeelden van.

Monoklien

Kenmerkend voor een monoklien kristalstelsel is dat je twee keer hetzelfde beeld ziet wanneer je een edelsteen met deze structuur 360° draait. Jade, maansteen en azuriet zijn hier voorbeelden van.

Triklien

De trilkien heeft altijd drie hellende vlakken en zorgt voor evenwicht en stabiliteit. Turkoois, zonnesteen en labradoriet zijn voorbeelden van edelstenen die deze kristalstructuur belichamen.

Rombisch

Edelstenen met deze structuur hebben altijd rechthoekige vlakken waarbij twee vlakken samen een ruit vormen. Celestien, periodoot en zwavel zijn hier voorbeelden van.

Edelstenen

Kubish

Dit is de dobbelsteen onder de edelstenen. Net als een speel dobbelsteen kan deze kristalstructuur 6 gelijke vlakken hebben, maar ook 8, 12 of 20. Zilver, zirkonia en lapis lazuli zijn hier voorbeelden van.

Hexagonaal

Deze kristalstructuur is zeshoekig waarbij je de zes vlakken allemaal van bovenaf kunt zien. De apatiet, aquamarijn en smaragd zijn hier voorbeelden van.

Trigonaal

Dit is een driehoekige kristalstructuur waarbij je de vlakken van bovenaf kunt zien. Onder andere rozenkwarts, amethist en bergkristal hebben deze structuur met elkaar gemeen.

Tetragonaal

Dit zijn de langwerpige en vierhoekige rechthoeken onder de edelstenen. Ze hebben altijd minimaal zes vlakken. Skapoliet, tugtupiet en de vesuviaan behoren tot deze kristalstructuur.

Edelstenen hebben ook altijd een kleur en dat is niet voor niets

Hoewel de basisstructuur van een edelsteen soort altijd hetzelfde is, zal een groene steen soort niet helemaal hetzelfde doen als een gele. Er kan wel overlap in zitten, vanwege de basisstructuur en omdat de kleur groen wordt gevormd door geel en blauw. Een groene edelsteen soort zal daarom ook kwaliteiten van een gele bezitten, maar omdat er ook blauw aan toegevoegd is, is de werking net even anders.

Edelstenen

Hoe komt de kleur van een edelsteen tot stand?

Alles om je heen bestaat uit energie, dus ook elke kleur en elke edelsteen. De kleur van een edelsteen komt te voorschijn doordat het licht, de energie van de zon samenkomt met de energetische informatie van het edelsteen oppervlak. Het zonlicht dat op de edelsteen schijnt, activeert dus de energetische informatie van de edelsteen en dit uit zich in een kleur.

De kleur van een edelsteen is diens woordvoerder

Dankzij kleur kan jouw lichaam de helende werking van een edelsteen lezen, ofwel ontvangen. Jouw lichaamscellen bevatten namelijk ook alle kleuren van de regenboog en kunnen daardoor dus communiceren met de steen via haar kleur.

Edelstenen

Je kan dus wel zeggen dat de kleur de woordvoerder is van een edelsteen en de communicatie met het lichaam mogelijk maakt. Hierdoor kunnen zowel lichaam, ziel als geest worden gevoed door edelstenen en kristallen en je welzijn beïnvloeden.

Unieke eigenschappen van edelstenen

Edelstenen hebben dus dankzij hun structuur en hun kleur allemaal verschillende unieke eigenschappen. Door ze te slijpen of te polijsten komen deze eigenschappen nog beter tot hun recht en ontstaan er prachtige, zachte stenen die een helende werking kunnen hebben op elk holistisch niveau. Edelstenen kunnen daarom heel goed helpen bij allerlei fysieke, mentale, emotionele, energetische en psychische klachten. Het zijn echter geen geneesmiddelen, maar ze kunnen bijvoorbeeld een herstelproces wel versnellen door hun ondersteunende eigenschappen.

Verschillende edelstenen en hun ondersteunende werking

Om je hier een idee van te geven, vindt je hieronder een aantal edelstenen en waar ze je bij kunnen ondersteunen in combinatie met hun kleur(en):

Heliotroop

Dit kristal is vaak rood/groen van kleur en helpt je om je immuunsysteem te revitaliseren. Deze edelsteen neemt namelijk je negativiteit op een zachte manier weg door je te gronden (rood) en je weer in contact te brengen met je eigen natuur (groen).

Rozenkwarts

De rozenkwarts edelsteen is helemaal roze van kleur en helpt je om meer zelfliefde te ontwikkelen. Roze is de verlichtte kleur van rood waardoor deze steen ook rode eigenschappen bevat.

Hierdoor kan deze steen je helpen om op een liefdevolle (roze) maar krachtige (rood) manier je negatieve zelfbeeld te helen. Ook helpt deze steen je om de roodheid in je huid te verlichten en wordt daarom ook vaak gebruikt in een edelsteen gezichtsmassage roller.

Edelstenen

Barnsteen

De barnsteen heeft een amberachtige kleur waarin je de kleuren geel en oranje kan onderscheiden. Dit kristal helpt je om meer in het hier en nu te leven door angstige gevoelens (geel) die gebaseerd zijn op trauma’s of pijn uit het verleden (oranje) te doorvoelen (geel). Hierdoor kan jouw levensenergie (oranje) weer gaan stromen.

Paarse fluoriet

Heb je binnenkort een zware operatie op de planning staan of wil je graag uit je hoofd en meer in je lichaam komen? De paarse fluoriet helpt je bij dit proces van tranformatie (paars) en stimuleert je zelfhelend vermogen (paars). Jouw zelfhelend vermogen kan je op alle holistische niveau’s helpen te helen. Niet alleen op fysiek niveau, maar ook op mentaal, emotioneel, energetisch en spiritueel niveau.

Blauw calciet

Op een dag kom je met van alles in aanraking. Je neemt dus allerlei energieën in je op waardoor je uit balans kunt raken. Deze edelsteen helpt je om weer terug te keren naar je vredige (blauw) staat van zijn door je te helpen ontspannen (blauw) zodat je energie kan worden gezuiverd. Zeker wanneer je hooggevoelig bent, is deze steen een welkome supporter.

Toepassing van edelstenen in therapie

Vanwege hun ondersteunende en helende werking worden edelstenen ook wel toegepast als hulpmiddel bij alternatieve geneeswijzen. Bij het geven van therapie legt een holistisch therapeut edelstenen vaak op of om je lichaam gelegd en kunnen daarmee niet alleen je lichaam, geest en ziel ondersteunen, maar ook de werking van elkaar versterken of verbeteren.

Ben je nieuwsgierig geraakt en wil je jezelf graag verder verdiepen in de wonderen wereld van edelstenen en kristallen, wat je er allemaal mee kan en hoe je ze binnen holistische therapie in kunt zetten? Dan is deze Masterclass heel waardevol voor jou.

Boost je herstelproces met edelstenen

Om het proces waar één of meerdere edelstenen je bij ondersteunen een boost te geven, kan je de stenen bijvoorbeeld bij je gaan dragen. Edelstenen worden vanwege deze reden daarom ook vaak bewerkt en verwerkt in sieraden. Je kan ze ook op verschillende plekken in je huis neerleggen. Als je bijvoorbeeld een rozenkwarts, amethist en bergkristal hebt, kun je de gouden driehoek vormen. Naast dat ze de energie in je huis balanceren, staat het ook nog heel leuk in je inrichting!

Edelstenen aanschaffen

Als je voor het eerst op zoek gaat naar een edelsteen die bij jou past, laat je dan vooral leiden door je intuïtie. Ga naar een winkel waar edelstenen in verschillende vormen en maten worden aangeboden en probeer te voelen wat de steen bij je doet. Door naar de steen te kijken, je gedachten los te laten en te voelen wat er gebeurt bij het kijken, kan je namelijk al heel veel informatie geven over wat de steen bij jou doet.

Als je je intuïtie wilt ontwikkelen, dan is de online cursus Spiritueel ontwaken echt iets voor jou. In deze diepgaande cursus leer je alles over je intuïtieve vermogens, over de kracht van de natuur, de maan en dromen en kom je helemaal thuis bij jezelf. Je leert jezelf kennen, zoals je werkelijk bent. Een aanrader!

De steen in je hand voelen is ook van belang. Zo kun je warmte, kou, trillingen en emoties ervaren wanneer je een edelsteen vasthoudt. Op deze manier communiceren de stenen met jou. Deze sensaties die je ervaart bij de steen bevatten dus een boodschap voor jou. Neem hier daarom ook de tijd voor. Je hebt vaak even nodig om de boodschappen die je intuïtie van de edelsteen heeft opgepikt te interpreteren.

Kies een edelsteen op basis van je gevoel

Sommige mensen zijn zeer gevoelig voor de werking van edelstenen; anderen wat minder. Misschien ervaar je dus al de genoemde sensaties, maar misschien ook niet. Het kan ook zijn dat je bij de ene steen meer sensaties ervaart als bij de ander. Kies daarom altijd de steen waar jij het beste gevoel bij hebt, dan heb je altijd de juiste steen te pakken.

Edelsteen verzorging

Edelstenen reinigen

Heb je een mooi kristal of een mooie edelsteen uitgekozen? Het is van belang om deze dan eerst even goed te reinigen. De steen is namelijk zeer waarschijnlijk ook door de handen van andere mensen gegaan voordat deze in jouw handen belandde. Hierdoor kan de steen energieën bevatten die niet goed matchen met die van jou. Door jouw steen te reinigen met water, de rook van een smudgestick of door hem door het uiterste topje van een kaarsvlam te halen, verwijder je al deze energie. Reinig je kristallen ook altijd weer voordat je ze zelf gaat gebruiken en ook weer na gebruik.

Edelstenen opladen

Nadat je je edelstenen en kristallen hebt gereinigd, kun je ze weer opnieuw opladen. Dit kun je doen met zowel zon als maan energie of door ze in de grond te begraven. Als je voor zonlicht kiest, is het het beste om dit met indirect zonlicht te doen. Zonnestralen zijn namelijk vrij krachtig waardoor de kleuren van jouw stenen kunnen verbleken. Door een katoenen of linnen doek over ze heen te leggen, zijn ze hier tegen beschermd. Je kan je stenen buiten neerleggen of in de vensterbank om op te laden in het zon of maanlicht.

Edelstenen hebben een eigen aanpak

Het regelmatig reinigen en opladen samen zorgen ervoor dat de werking van jouw stenen optimaal blijft. Verdiep je van te voren wel goed in de soort edelsteen. Iedere steen heeft door haar eigen unieke eigenschappen namelijk ook een eigen aanpak nodig wanneer je ze wilt reinigen.

Edelstenen

Zo mag bijvoorbeeld niet elke steen in of onder water gereinigd worden. Seleniet is hier een goed voorbeeld van. Gelukkig zijn er talloze boeken verkrijgbaar met informatie over de verschillende edelstenen en hun reiniging, maar ook over hun werking en toepassing.

De kracht van edelstenen en kristallen werkt altijd

Edelstenen en kristallen hebben dus allemaal een eigen unieke structuur en werking en kunnen op verschillende manieren worden gebruikt. Of je je nu bewust bent van hun kracht of niet, de werking zal hierdoor niet veranderen. Onbewust zullen ze jou en je omgeving beïnvloedden. Dus hoe je ze ook gebruikt, waarom ze je ook aanspreken, wat er ook met ze gebeurt; het is altijd goed.

ZoMa Opleidingen biedt in de opleidingen en cursussen veel informatie over edelstenen en kristallen en de werking en toepassing ervan. In de opleiding tot Holistisch Therapeut wordt in meerdere modules theoretische kennis verstrekt en er wordt in de praktijk veel geoefend met edelstenen. Kom een voorproefje hiervan ervaren op één van onze proefles dagen!