Home / Gelukkig zijn

Gelukkig zijn

Kijk eens diep bij jezelf naar binnen, en stel jezelf de vraag: ben ik gelukkig? Of beter: ben ik nu, op dit moment gelukkig? Probeer het antwoord in jezelf te vinden en niet in je omgeving.
Gedachten, ideeën, idealen, omstandigheden en gebeurtenissen bepalen hoe je je voelt en hoe je je gedraagt. Ze bepalen echter niet of je gelukkig bent. Gelukkig zijn komt vanuit jezelf.

Compromissen om gelukkig te zijn

Als je denkt dat je geluk afhangt van geld, status en prestaties, dan leef je niet in het Nu. Je bent dan bezig om het gelukkig zijn buiten jezelf te vinden. De toekomst speelt bij iedereen die zo denkt een grote rol. Je sluit in feite continu compromissen met jezelf: als ik morgen een geldprijs win, ben ik morgen gelukkig. En zo werkt het, zoals je misschien ervaren hebt, nooit.

Gelukkig zijn

Gelukkig zijn van binnenuit

Of: als ik over tien jaar die leidinggevende functie heb, ben ik gelukkig.
Maar gelukkig zijn is een gevoel dat van binnenuit komt. Als je gelukkig zijn af laat hangen van de compromissen die je met jezelf sluit, dus af laat hangen van wat er in de toekomst gebeurt, dan doe je je eigen geluk tekort. Je doet jezelf tekort, want wat er in de toekomst gaat gebeuren is namelijk helemaal niet te controleren. Zo streef je dus naar iets tastbaars, wat jou in jouw beleving gelukkig maakt. Maar of dat ook daadwerkelijk gaat gebeuren, is helemaal niet zeker. Ben je dan evengoed gelukkig? Of maakt dat idee je ongelukkig? Gelukkig zijn is niet afhankelijk van prestaties, status, macht en materiële zaken. Gelukkig zijn doe je zelf, in het hier en nu.

In de cursus Leven vanuit je ware essentie leer je vanuit een holistische visie te kijken naar jezelf en de wereld om jou heen. Door het doen van zelfonderzoek ontdek je wie jij werkelijk bent en vooral wat je niet bent. Je leert leven vanuit je ware essentie, liefdevol en oordeelvrij: zoals je écht bent.

Focus op het Nu om gelukkig te zijn

Eigenlijk moet je het omdraaien. Want als je gelukkig bent, kun je juist datgene bereiken wat je zo graag wilt. Focus je daarom op het Nu. Nu gelukkig zijn, brengt je dat gevoel op dit moment. Als je vastzit in het patroon dat je je geluk laat afhangen van wat er nog staat te gebeuren, ben je je niet bewust van het moment. Je leeft vooruit en focust je niet op de dingen die er vandaag zijn. En juist die dingen die er vandaag zijn, zorgen voor je gevoel van gelukkig zijn. Als je je geen zorgen hoeft te maken over je toekomst, omdat je vandaag leeft, dan zul je ervaren wat écht gelukkig zijn inhoudt. Daar zijn verschillende, eenvoudige manieren voor.

Focus je op het nu, en laat het verleden en de toekomst los. Het verleden kun je tenslotte niet veranderen, en de toekomst staat niet vast. Het nu staat wel vast. Dus als je je bewust bent van vandaag, van alle dingen die er nu om je heen gebeuren, kun je echt gelukkig zijn.

Dankbaarheid en gelukkig zijn

Gelukkig zijn

Om te beginnen stop je met piekeren en je zorgen maken. Want dat lost niets op; het enige wat er gebeurt is dat je stress ontwikkelt, met alle gevolgen van dien. Gelukkig zijn, begint bij een positieve houding.

Positiviteit minimaliseert namelijk stress. Nodig positiviteit uit door dankbaar te zijn voor wat er nu om je heen is. Focus je op de zon die schijnt, op de bomen en planten die groeien en de vogels die zingen. Dankbaarheid geeft een geluksgevoel; alles wat je nu hebt, daar mag je dankbaar voor zijn. Ook vertrouwen hebben kan gelukkig zijn bevorderen. Vertrouw op jezelf, op wat er is maar ook op wat er nog komen gaat. Vertrouw erop dat het allemaal goed komt door je doelen voor jezelf duidelijk te maken en te visualiseren hoe je die voor elkaar krijgt. Lief zijn, liefde geven, mediteren, dingen doen die je innerlijk kind blij maken en bewegen zijn ook manieren om gelukkig te zijn.

Allemaal dingen die vanuit je kern komen: gelukkig zijn, daar ben je zelf verantwoordelijk voor. Gelukkig zijn in het Nu is de rode draad in alle Reiki-cursussen en opleidingen van ZoMa. Voor jezelf en voor je cliënten! Zin om je te laten inspireren? Kom dan eens naar één van onze events. Je bent van harte welkom!