Home / Hoe verander ik mijn zelfbeeld?

Hoe verander ik mijn zelfbeeld?

Een negatief zelfbeeld heeft grotere gevolgen dan je misschien wel zou denken. De manier waarop jij naar jezelf kijkt en hoe jij over jezelf denkt, bepaalt voor een groot stuk hoe jij je voelt en hoe je in het leven staat. Door jezelf neer te halen, te twijfelen aan jezelf en jezelf minder dan een ander te vinden, ga je dit doorheen de tijd ook uitstralen. Tijd om daar komaf mee te maken, het roer om te gooien en te werken aan jouw zelfbeeld.

Een handig stappenplan om aan jouw zelfbeeld te werken

Net zoals een negatief zelfbeeld er niet op één dag gekomen is, zal het je ook niet lukken om dat op één dag helemaal om te buigen en te blaken van zelfvertrouwen. Maar dat is ok, geef jezelf de tijd om een positief zelfbeeld te ontwikkelen. Stapje voor stapje kom je er wel en onderstaande tips kunnen je daar goed bij helpen.

Herken en erken je negatief zelfbeeld

Een eerste, en wellicht ook wel de moeilijkste, stap die moet gezet worden is bij jezelf het negatief zelfbeeld herkennen en erkennen. Iemand die al jarenlang in negatieve termen over zichzelf denkt, doet dit vaak onbewust. Luister eens aandachtig naar wat jij over jezelf denkt en ontdek hierin de manier waarop je jezelf steeds maar weer naar beneden haalt. Hoe meer je jezelf hierop attent kan maken, hoe makkelijker de stap naar erkenning zal zijn. Het zal je bovendien ook al een eerste vorm van rust in je hoofd geven, eindelijk weten dat het slechte gevoel waarmee je rondloopt veroorzaakt wordt door je eigen gedachten.

Stel jezelf de vraag of jouw gedachten wel aan de realiteit beantwoorden

Eens je in die negatieve gedachtenspiraal over jezelf bent terechtgekomen, zie je de zaken niet meer zoals anderen ze zien. Eerlijk naar jezelf kijken en dit vanuit het oogpunt van een ander te doen, leert je dat ook jij wel leuk en lief en grappig en veel meer positieve zaken bent. Allemaal positieve zaken die je tot nu toe bij jezelf niet kon of wou zien, maar ze zijn er wel. Wat hierbij kan helpen, is een dagboekje bijhouden van de succesjes, hoe klein ook, die jij gerealiseerd hebt. Je zal al snel merken dat je heel wat meer in je mars hebt dan je jezelf altijd hebt voorgehouden. Genieten van ieder klein stapje is hier de boodschap.

Boost jezelf en leer van jezelf te houden

Van jezelf leren houden en jezelf accepteren zoals je bent, daar raak je vast en zeker al een hel stap verder mee. Hoe kan je verwachten dat anderen van je houden als je dat zelf niet kan en als je dat ook zo uitstraalt. Als je dit leest, zal je misschien even de wenkbrauwen fronsen, maar enkele keren per dag jezelf een boost geven, doet wonderen voor je zelfvertrouwen en zelfbeeld. Zeg gerust tegen jezelf dat je leuk bent, zeg maar dat je die opdracht super goed hebt uitgevoerd, zeg maar dat je wel de moeite waard bent en zeg vast en zeker dat je van jezelf houdt zoals je bent. Toegegeven, de eerste keren dat je dit doet zal dit vreemd aanvoelen, maar het went en je zal je erop betrappen dat je het als vanzelf steeds vaker doet.

Jij bent uniek

Iedereen is uniek en dat is maar goed ook, de wereld zou er niet uitzien als iedereen hetzelfde zou zijn. Stop dan ook met jezelf altijd met anderen te gaan vergelijken, je wint daar niets bij. Er zal altijd wel iemand te vinden zijn die iets beter kan dan jij, maar hou dan in gedachten dat er ook zaken zijn die jij beter kan dan een ander en leer jezelf daarvoor waarderen. Het is net dat unieke dat iedereen heeft die het leven zo mooi en boeiend maakt. Jij hebt je kwaliteiten, net als iemand anders en het wordt hoog tijd dat je dat zelf ook gaat inzien. Ook hier weer, neem er een dagboekje bij en noteer de dingen die jou uniek, speciaal, bijzonder en mooi maken. Je eigenwaarde zal er een boost van krijgen!

Ontspanning en rust in je hoofd brengen

Ontspanning en rust in je hoofd brengen dragen ertoe bij om jezelf goed te voelen. In een ontspannen en relaxte toestand kan je nu eenmaal beter relativeren en maak je je minder snel druk. Je kan meer en beter van kleine dingen genieten en je ziet de wereld, en dus ook jezelf, in een ander perspectief. Ontspannen kan je leren en het zal je op alle vlakken, niet alleen voor je zelfbeeld, zoveel voordelen opleveren. Maak elke dag even tijd voor wat me-time en laat de wereld maar even draaien zonder jou.

Werk aan je innerlijke energie

Zonder een balans in je innerlijke energie zal het een hele opgave zijn om van jezelf te kunnen houden. Pas als je lichaam en geest in evenwicht zijn en je een gelukkig gevoel kan oproepen, zal je ook in staat zijn jezelf in je ware ik te zijn en niet langer in die minderwaardige ik. Reiki bijvoorbeeld is een hele goed manier om die balans te herstellen en totale rust te creëren. Energie geven en krijgen werkt bevrijdend en stimuleert zowel psychisch als fysiek het zelfhelend vermogen.

Kamp jij al jaren met een negatief zelfbeeld en wil je daar graag nu verandering in brengen? Met de tips hierboven heb je alvast heel wat handige handvaten om dat onterechte negatieve en minderwaardige idee van jezelf om te zetten in positiviteit, kracht, energie en heel veel levenslust. Laat die oude ik achter je en maak een heel nieuwe start. Accepteer jezelf zoals je bent en hou ook van wie je bent, het leven zal er zoveel mooier en kleurrijker uitzien.
En niet vergeten tegen jezelf te zeggen hoe uniek, mooi en speciaal je bent. Het is zo en dat mag je best vaak genoeg uitspreken, ook al is het een drempel waar je overheen moet.