Home / Negatief zelfbeeld

Negatief zelfbeeld

Een negatief zelfbeeld hebben kan leiden tot allerlei psychische en lichamelijke klachten. Het begrip ‘negatief zelfbeeld’ is heel ruim; het is niet ‘slechts’ hetzelfde als jezelf niet leuk genoeg vinden. Een negatief zelfbeeld houdt veel meer in en kan grote gevolgen hebben voor de manier waarop je leeft.

Ontstaan negatief zelfbeeld

Een negatief zelfbeeld ontstaat vrijwel altijd al in je kinderjaren. Een jong kind leeft nog volledig in het nu; alle boodschappen die binnenkomen, worden in het onderbewuste opgeslagen. Wat er in je onderbewuste zit, blijft daar ook opgeslagen. Als je maar vaak genoeg hoort dat je niet leuk bent, dan ga je daar vanzelf in geloven.
Ieder mens heeft een bepaalde overlevingsmodus. Je basisbehoeften zijn daar een goed voorbeeld van. Om te eten, drinken en liefde te ontvangen, ontwikkel je vanaf je geboorte een strategie. De strategie van een baby is heel duidelijk aanwezig. Een baby communiceert zijn behoefte aan eten, drinken en aandacht bijvoorbeeld door te huilen, of juist door heel stilletjes te zijn.

Met de cursus Holistisch Opvoeden leer je hoe je een holistische visie kunt integreren in je opvoeding. Je leert je jezelf en je kind op alle holistische niveaus kennen en krijgt inzicht en verdieping in jezelf, je opvoeding en je kind. Als jij vol liefde en compassie leeft, dan breng je dat ook over op je kind. Samen in balans!

Basis voor negatief zelfbeeld

De basis van onze patronen en overtuigingen wordt dus al in een heel vroeg stadium gelegd. Ervaringen, gebeurtenissen en dingen die op je pad komen, kunnen deze basisovertuigingen versterken of juist verzwakken. Een negatief zelfbeeld is dan het gevolg van de overtuiging waarin je bewust of onbewust gelooft dat je, bijvoorbeeld, niet goed genoeg bent.

Door negatief zelfbeeld ontstaat ruimte om te reageren

Oorzaak en gevolg van een negatief zelfbeeld liggen net even anders dan dat je zou denken. Je hebt geen zelfvertrouwen en dat komt niet doordat mensen op een ongewenste manier op jou reageren, maar dat komt door jouw negatieve zelfbeeld, dat je al jaren in je onderbewuste hebt ontwikkeld als overtuiging. Je geeft mensen door dit negatieve zelfbeeld (in dit voorbeeld onzekerheid) de ruimte om op die bepaalde manier op jou te reageren. Zo wordt de overtuiging in stand gehouden door jezelf en niet door je omgeving.

Negatieve cirkel door negatief zelfbeeld

Negatief zelfbeeld

Als je een negatief zelfbeeld hebt, heb je een lage eigenwaarde en denk je negatief over jezelf. Dit kan ernstige vormen aannemen. Iedereen heeft wel eens een moment waarop hij of zij onzeker is over zichzelf. Soms nemen je overtuigingen en je negatieve zelfbeeld de overhand, waardoor je gedachten over jezelf dagelijks negatief zijn.

Zo kun je dan in een negatieve cirkel terecht komen waar je zonder hulp niet meer uitkomt. Die negatieve cirkel kan leiden tot depressies, angststoornissen, gedragsproblemen of zelfs suïcidale gedachten. Door aldoor kritisch tegen jezelf te zijn en je negatieve zelfbeeld de hoofdrol in je dagelijkse leven te laten spelen, wordt je hele manier van leven bepaald.

Hulp zoeken bij negatief zelfbeeld

Als je last hebt van een negatief zelfbeeld, is het verstandig om holistische hulp te zoeken. Zorg er voor dat je erover kunt praten met familie, vrienden of mensen in je omgeving die je vertrouwt. Ook je huisarts kan je hierin ondersteunen. Hij of zij kan je doorverwijzen naar een goede therapeut of psycholoog. Alleen al door te praten over je negatieve zelfbeeld, kan deze overtuiging worden doorbroken. Het is bij een therapie van belang dat je gaat inzien waar de oorzaak van dat negatieve zelfbeeld ligt. Vervolgens kun je de oorzaak gaan aanpakken.

Negatief zelfbeeld

Een goede manier om dit te doen is therapie die je in contact met je onderbewuste brengt, omdat je negatieve zelfbeeld op onderbewust niveau is ontstaan. In de opleiding tot holistisch therapeut bij ZoMa Opleidingen leer je hoe je dit onderbewuste niveau kunt bereiken bij je cliënt. Zodat je de oorzaak van een negatief zelfbeeld kunt achterhalen en vanaf dat punt kunt gaan behandelen. Zo wordt het probleem bij de kern aangepakt.