Een hypersensitief persoon komt vaak over als een verlegen iemand. Ook zijn hypersensitieve personen vaak harde werkers, ze zijn perfectionistisch en steeds op zoek naar een nieuwe uitdaging. Belangrijke en veelvoorkomende kenmerken van een persoon die hypersensitief is zijn onder andere veel dromen, veel fantaseren, meer dan normaal gevoelig voor pijn, licht, geluid, kleur, smaak, temperatuur en bepaalde stoffen, het sneller opmerken van lichaamstaal en onderliggende bedoelingen, snel geëmotioneerd raken door muziek, kunst of bijvoorbeeld een film en snel angstig of schrikachtig zijn.

Hypersensitiviteit

Hypersensitiviteit wordt ook wel afgekort naar HSP, wat staat voor Highly Sensitive Person. Hypersensitiveit is geen ziekte maar een eigenschap: een eigenschap waar extreme gevoeligheid voor prikkels centraal staat.

Hypersensitief zijn lastig of positief?

Het hypersensitief zijn kan als lastig worden ervaren voor degene die de eigenschap heeft. Zeker als je nog niet begrijpt wat er met je aan de hand is. Er zijn verschillende mogelijkheden om te testen of je hypersensitief bent. Op internet zijn verschillende tests te vinden waarmee je al een heel eind kunt komen. Als blijkt dat je als hypersensitief uit de test komt, wordt het begrijpen van jezelf en je handelen in je dagelijks leven een stuk eenvoudiger. Het kan ook heel prettig zijn om hulp te zoeken om op een positieve manier om te gaan met hypersensitiviteit. Een reguliere arts kan medicatie voorschrijven om minder gevoelig te zijn voor prikkels, maar dat is alleen bestrijding van symptomen. Een Reiki-therapeut, yoga of energetisch therapeut kan je leren ontspannen en je leren om de positieve eigenschappen te vinden als je hypersensitief bent. Het niet beheersen van hypersensitief zijn kan leiden tot klachten op mentaal, fysiek, energetisch en emotioneel niveau. Zo is chronische vermoeidheid of zelfs een burn out mogelijk als je hypersensitief bent. Als je overprikkeld raakt, is de kans dat je negatieve energie waarneemt groot. Hierdoor kun je in een vicieuze cirkel van negativiteit terecht komen. Het wordt voor een hypersensitief persoon dan steeds moeilijker om inzicht in zichzelf te krijgen en uit die cirkel te komen.

Omgaan met hypersensitief zijn

Als je echter op een goede manier leert omgaan met je hypersensitief zijn, dan kun je talenten en kwaliteiten die je in je hebt ontwikkelen. Je krijgt meer inzicht in jezelf en kunt daardoor je talent op de juiste manier inzetten. Als hypersensitief persoon met inzicht begrijp je jezelf veel beter en kun je ook accepteren waarom je op een bepaalde manier reageert op verschillende situaties, mensen en emoties. Je wordt energieker en productiever en je leert op je intuïtie te vertrouwen. Als je je realiseert dat je hypersensitief bent, en je leert er op de juiste manier mee omgaan, dan zul je merken dat het juist een prachtige eigenschap is. Maak gebruik van je talenten en wees trots op het feit dat je hypersensitief bent!