Ben ik hooggevoelig? Je bent iemand die niet goed tegen drukte kan. Veel mensen om je heen, verschillende niveaus van spreken, je oren tuten ervan. Ook voel je bij binnenkomst in een ruimte of locatie meteen aan hoe de sfeer er is. Je intuïtie vertelt je of het veilig voor je is, of dat je beter rechtsomkeert kan maken. Situaties waarin conflicten zijn, probeer je te vermijden.

Als je in gezelschap bent, sluit je jezelf het liefste af als er veel lawaai om je heen is. Je pikt feilloos op wat iemands humeur is, je voelt altijd juist aan dat er bij iemand om je heen iets aan de hand is. Je voelt de emoties van anderen. In een omgeving met ruimte en rust voel je je het prettigst. Je hoofd zit snel vol met allerlei emoties, gedachten, ideeën en prikkels.

Omgaan met hooggevoeligheid

Dit zijn allemaal voorbeelden van overprikkeling. Als je jezelf in veel van het bovenstaande herkent, dan kun je ‘last’ hebben van hooggevoeligheid. ‘Last’ tussen haakjes, want als je op de juiste manier met je hoogsensitiviteit leert omgaan, is het geen last maar meer een gave waar je heel handig gebruik van kunt maken.

Hooggevoeligheid

Wil je ook positief leven door je hooggevoeligheid te gebruiken vanuit je diepste wezen? Volg dan de online cursus Hooggevoeligheid als Kracht. In deze cursus leer je alles over hsp, de eigenschappen én de wijze waarop je hier optimaal gebruik van kunt maken voor een positief, gezond en gelukkig leven. Vanuit je eigen kracht!

Nadelen hooggevoeligheid

Hooggevoeligheid

Natuurlijk kleven er nadelen aan hooggevoeligheid. Als hoog-sensitief persoon (HSP) lijkt het misschien of je beperkt bent in bijvoorbeeld je sociale contacten; drukke feesten, concerten in volle zalen en ruimtes met harde muziek zul je als hsp liever vermijden. Maar het is niet altijd leuk om nee te zeggen, zeker als je nog niet hebt geaccepteerd dat je hooggevoelig bent. Dan zeg je ja, met tegenzin, om vervolgens een nare avond te hebben, niet kunnen slapen, je rot voelen en misschien zelfs in paniek raken door alle prikkels die je niet kunt handelen!

Voordelen hooggevoeligheid

Als je bijvoorbeeld een HSP test hebt gedaan en eenmaal weet dat je HSP bent, dan kun je leren omgaan met je hooggevoeligheid en er ook de voordelen van ondervinden. Het is bijvoorbeeld heel prettig om op je intuïtie af te kunnen gaan, want die zegt altijd het juiste. Als je ergens binnenkomt waar je intuïtie je vertelt, “ga hier weg, want er is een conflict”, dan hoef je niet met dat conflict geconfronteerd te worden. Je draait je om en vertrekt. Geen prikkels, geen nare gevoelens!

Ook is het heel fijn als je hooggevoeligheid je vertelt dat degene met wie je op dat moment bent, zich rot voelt. Je voelt als het ware aan dat die persoon niet lekker in zijn of haar vel zit. Maak daar dan gebruik van! Je kunt die persoon dan bijvoorbeeld steunen en zijn of haar verhaal laten doen. Dat brengt altijd healing teweeg.

Hooggevoeligheid

Hooggevoeligheid…een gave!

Als hooggevoelig of hoogsensitief persoon zul je alles intensiever ervaren dan iemand die dat niet is. Je hebt veel meer oog voor detail en pikt signalen sneller op. Maak je op een goede manier gebruik van deze gave, dan zul je voor altijd dankbaar zijn voor je hooggevoeligheid. En wie weet schuilt er een sjamaan in jou en kun je veel mooie healing journeys begeleiden.

Hooggevoelige mensen hebben een streepje voor in de opleidingen en cursussen van ZoMa Opleidingen, omdat die hoog ontwikkelde zintuigen worden ingezet bij de behandelingen die je leert te geven, zoals magnetiseren. Meer weten? Volg dan eens een gratis proefles (bijvoorbeeld Hooggevoeligheid als Kracht) en laat je inspireren!