Home / Hooggevoeligheid inzetten als kracht met holisme

Hooggevoeligheid inzetten als kracht met holisme

Wil jij je hooggevoeligheid inzetten als kracht? De holistische benadering biedt uitkomst. Hooggevoeligheid en holisme zijn namelijk twee principes die hand in hand gaan: hooggevoeligheid richt zich op je emotionele vermogens en empathie, terwijl holisme betrekking heeft op energieën, geestkracht en universele verbondenheid. Door waardering te tonen voor je emotionele gevoeligheid op alle holistische niveaus kun je je hooggevoeligheid inzetten als kracht – zowel voor jezelf als voor de wereld om je heen. We helpen je op weg met enkele tips!

Wat is hooggevoeligheid?

Hooggevoeligheid is een term die wordt gebruikt om personen te beschrijven die meer prikkeling, energie of spanning ervaren dan anderen. Ook kan je intenser reageren op prikkels dan anderen. Bij hooggevoeligheid lijken alle prikkels harder binnen te komen en de verbindingen tussen waarnemingen en ervaringen kunnen sterker zijn. Deze gevoeligheid kan ertoe leiden dat hooggevoelige mensen zich meer bewust zijn van de onderlinge verbindingen tussen alles en iedereen om hen heen.

Hooggevoeligheid

Kenmerken van hooggevoeligheid

Een aantal kenmerken van hooggevoeligheid zijn dat je gevoeliger kan zijn voor emoties, sterk emotioneel betrokken kan raken bij het werk dat je doet, je omgeving en de wereld om je heen. Sommige mensen met hooggevoeligheid kunnen ook geïntensiveerde ervaringen hebben met geluid of visuele stimulerende elementen, zoals licht, geuren of smaken. Anderen kunnen intense emotionele reacties vertonen bij sociale situaties of heftige gebeurtenissen. Herken je jezelf in meerdere van deze kenmerken van hooggevoeligheid? Misschien ben je dan hooggevoelig. Om het zeker te weten kun je de hsp-test doen.

Ben ik een HSP-er?

Met de hsp-test word je bewust van je hooggevoeligheid en hoe jij hier je grootste kracht van maakt. Founder Marjolein Berendsen heeft een hsp-test ontwikkeld, gebaseerd op de originele hsp-test van Elaine Aron, met een holistische visie. Ontdek nu met de gratis test jouw hooggevoeligheid!

Hooggevoeligheid en Holisme

Wil jij graag je hooggevoeligheid inzetten als kracht? Holisme kan je hierbij helpen. Holisme staat voor het idee dat alles met elkaar verbonden is en dat daardoor het geheel meer is dan de som der delen. Dit idee kan je helpen om te accepteren dat je door je hooggevoeligheid anders bent dan anderen zonder dit als een zwakte te zien. Ook leert holisme jou over jouw vijf holistische niveaus: fysiek, emotioneel, mentaal, energetisch en spiritueel. Hooggevoeligheid kan op elk van de vijf holistische niveaus een uitdaging zijn. Bewustzijn hierop en hoe je ze kan integreren met elkaar, helpt je om om jouw hooggevoeligheid vervolgens als kracht in te gaan zetten. Je kan hierdoor namelijk bewustere keuzes maken waardoor overprikkeling plaatsmaakt voor een beter welzijn en meer balans in je leven.

Holistische niveaus gebruiken om hooggevoeligheid in te zetten als kracht

Als hooggevoelig persoon kun je de vijf holistische niveaus dus gebruiken om jezelf beter te leren begrijpen en om meer balans en harmonie te creëren in je leven. Hieronder vind je tips voor hoe je de vijf holistische niveaus kunt inzetten voor je hooggevoeligheid:

1. Fysiek niveau

Het fysieke niveau heeft betrekking op je lichaam en gezondheid. Met hooggevoeligheid is het belangrijk om goed voor je lichaam te zorgen en te luisteren naar de signalen die je lichaam afgeeft. Dit kan betekenen dat je gezonde voeding, voldoende beweging en rust neemt. Probeer ook spanning en stress te verminderen door bijvoorbeeld ontspanningsoefeningen te doen of yoga te beoefenen.

2. Emotioneel niveau

Het emotionele niveau heeft betrekking op emoties en gevoelens. Door hooggevoeligheid kun je soms overweldigd raken door emoties. Probeer daarom bewust te zijn van je eigen emoties en gevoelens zonder jezelf erin te verliezen. Leer jezelf (met eventueel hulp van een coach) je emoties te uiten en geef prioriteit aan activiteiten die je helpen om je emotionele balans te herstellen, zoals bijvoorbeeld jouw hobby’s en interesses.

Hooggevoeligheid

3. Mentaal niveau

Het mentale niveau heeft betrekking op mentale processen en onze gedachten. Door hooggevoeligheid kunnen gedachten soms overactief zijn. Probeer daarom tijd en ruimte te creëren voor rust en stilte. Meditatie of mindfulness kunnen je helpen om je mentale balans te versterken en beter met je gedachten om te gaan.

4. Energetisch niveau

Het energetische niveau heeft betrekking op energetische processen, zoals je energiebalans, de verbinding tussen je energetische lichaam en fysieke lichaam. Met name dit niveau is erg belangrijk om bewust mee om te gaan als je hooggevoeligheid hebt. Leren hoe je jouw eigen energiebalans kunt behouden en versterken kan daarom helpend zijn. Hierbij kun je denken aan ademhalingsoefeningen, visualisaties, Reiki of het beoefenen van yoga.

5. Spiritueel niveau

Het spirituele niveau heeft betrekking op jouw persoonlijke ontwikkeling en groei en betekenisvolle verbintenissen die je hebt met betekenisvolle krachten groter dan jijzelf. Door jouw hooggevoeligheid kun je je hier gemakkelijk mee verbinden. Dit is niet voor niks. Het helpt je om je welzijn, groei en ontwikkeling te stimuleren. Zoek daarom naar manieren om te ontdekken wat voor jou betekenisvol is in het leven, bijvoorbeeld door meditatie, wandelen in de natuur, het lezen van inspirerende teksten of een bewustzijnsverruimende cursus of opleiding.

Hoogsensitief? Jouw grootste kracht en talent als je goed voor jezelf leert zorgen!

Tijdens de cursus leer je hoe je hooggevoeligheid of hoogsensitiviteit in kan zetten als een kracht. Zoals eerder in dit artikel is benoemd, kan je je hooggevoeligheid op de verschillende holistische niveaus inzetten. In de cursus Hoogsensitief, je grootste kracht leer je over deze verschillende niveaus.

Omarm je hooggevoeligheid

Hooggevoeligheid kan soms best overweldigend aanvoelen. Het kan daarom best lastig zijn om jezelf te accepteren zoals je bent en je niet te laten beïnvloeden door de verwachtingen van anderen als je hooggevoelig bent. Leer daarom je hooggevoeligheid te omarmen door haar holistisch te leren kennen. Zelfacceptatie en zelfliefde kunnen dan niet langer uitblijven evenals de verbinding tussen jou en de wereld; die zal alleen maar toenemen.

Leer je hooggevoeligheid inzetten

Mensen met hooggevoeligheid hebben een streepje voor in de opleidingen en cursussen van ZoMa Opleidingen, omdat die hoogontwikkelde zintuigen worden ingezet bij de behandelingen die je leert te geven, zoals magnetiseren. Meer weten? Volg dan eens een gratis proefles (bijvoorbeeld Hooggevoeligheid als Kracht) en laat je inspireren!