Home / Ja, je bent een wandelend hoofd

Ja, je bent een wandelend hoofd

De uitdrukking ‘een wandelend hoofd zijn’ heeft de laatste decennia niet bepaald een goede reputatie gekregen. En dat is eigenlijk niet verwonderlijk, want iemand die een wandelend hoofd is, besteedt veel te veel tijd en energie aan zijn of haar gedachten dan gezond is. Ons bestaan is dan misschien tot méér te herleiden dan enkel onze gedachten, maar het is wel degelijk van groot belang om de invloed van ons hoofd en onze manier van denken op het leven te analyseren en te onderzoeken. Wat bedoelen we nu precies met een wandelend hoofd, en wat kan je doen om je hoofd op de juiste manier te gebruiken?

Wat bedoelen we met een wandelend hoofd?

Als we zeggen dat we als mens een wandelend hoofd zijn, dan bedoelen we eigenlijk dat we volledig onder invloed zijn van onze gedachten en intellect. Eigenlijk is deze zienswijze over het menselijke brein ontstaan toen er steeds meer aandacht en belang werd gegeven aan de ratio, of het menselijke verstand.

Ben jij een wandelend hoofd?

Er was een tijd wanneer de intelligentie van de mens en zijn vermogen om logisch na te denken, centraal stonden. Het is inderdaad een feit dat de hersenen van groot belang zijn, en dat ze een enorme invloed hebben op hoe we het leven ervaren. Een wandelend hoofd wordt de laatste tientallen jaren echter gezien als iets negatiefs, omdat het zou impliceren dat we als mens slaaf zijn van onze gedachten en wat er in ons hoofd omgaat.

Ook heeft deze shift in bewustzijn ervoor gezorgd dat we als mens meer stress ervaren dan ooit, omdat we ons identificeren met onze hersenen en wat ze doen. In tegenstelling tot wat de meeste mensen denken, hoeft een wandelend hoofd zijn echter niet per se negatief te zijn. Hieronder lees je daar meer over!

Wat is de invloed van onze hersenen op ons bestaan?

De hersenen behoren tot de belangrijkste organen van het menselijke lichaam, dat is zeker. Toch is er een verandering gebeurd in de wereld van de psychologie en gezondheidsleer, waarbij de rol van de hersenen bij het creëren van menselijk geluk en welzijn is verschoven.

Vroeger waren de hersenen hét onderdeel van het menselijke lichaam dat ervoor zorgde dat we eender wat konden. Aangezien het brein instond voor het creëren van rationele gedachten en ideeën, en die twee zaken in de vorige eeuw een centrale rol speelden, werden de hersenen dan ook gezien als hét belangrijkste orgaan dat er was.

Tegenwoordig hebben steeds meer mensen door dat het brein echter ook nog heel wat andere functies kan vervullen. Dit is mede te danken aan de populariteit van stromingen als de Ayurveda, het Boeddhisme en bijvoorbeeld Yoga. Het brein is niet louter meer een organisch, mechanisch systeem dat werkt als een robot: het is een levend iets, dat zich in zowel een lichamelijke als een spirituele dimensie bevindt en dus op zoveel verschillende manieren kan bijdragen aan ons leven.

Hoe gebruik je je hoofd op een productieve en gezonde manier?

Het hoofd kan een obstakel zijn bij het verkrijgen van mentale rust en geluk, maar dat is enkel zo als je als mens geen controle hebt over je gedachten en de wispelturigheden van je brein.

Controle over je wandelend hoofd

Wil je meer controle over je hoofd en wil je het inzetten als praktische en handige tool om meer geluk en voldoening uit je leven te halen? Dan kunnen onderstaande tips je zeker op weg helpen:

1. Neem afstand van je gedachten

Een van de beste manieren om geen slaaf te worden van je hoofd, is door afstand te nemen van je gedachten. En dan bedoelen we letterlijk alle gedachten, of die nu aangenaam of minder aangenaam zijn. Als we ons op emotioneel niveau heen en weer laten slingeren door wat we denken, dan zijn we letterlijk slaaf van onze ratio en onze gedachten.

Door afstand te nemen van je gedachten en te beseffen dat ze net als wolken zijn die een zonovergoten lucht misschien tijdelijk overschaduwen maar uiteindelijk toch weer verdwijnen, verliest ons hoofd zijn destructieve invloed!

2. Download het HSP E-book

HSP’ers zijn gevoeliger om hun ratio als overlevingsmechanisme te hanteren. Dit is één van de redenen waarom je hoogsensitiviteit als belemmerend kan aanvoelen. Ben jij HSP? Download dan dit E-book en leer hoe je jouw hoogsensitiviteit als kracht kunt gaan inzetten.

3. Leef gezond en beweeg

Een van de grootste oorzaken van een hoofd dat op hol is geslagen en ongecontroleerd denkt, analyseert, bang is en verwijt, is stress. Stress heeft een negatieve invloed op zoveel verschillende aspecten van ons zijn, dus het is zeker de moeite waard om dit vervelende beestje zoveel mogelijk te vermijden.

Eet je gezond en beweeg je regelmatig? Dan verlaag je je algemene stressniveau op een natuurlijke manier. Ook is het dan een stuk gemakkelijker om helder te denken omdat je je fitter en gezonder voelt. Naast het feit dat een gezonde levensstijl invloed heeft op de fysieke dimensie van je bestaan, zullen gezonde voeding en regelmatig bewegen ook je psychologische gezondheid verbeteren. En dat maakt het een stuk gemakkelijker om uit je hoofd te kruipen!

4. Mediteer regelmatig

Zoals reeds gezegd is afstand nemen van je gedachten erg belangrijk als je meer rust in je hoofd wilt en geen slaaf wilt zijn van je gedachten. Voor veel mensen is dat echter een heuse uitdaging, omdat ze het zo gewend zijn om zich te identificeren met hun eigen gedachten en gevoelens.

Meditatie kan zeker helpen om die afstand te creëren en te behouden. Regelmatig mediteren is een beetje als training voor je bewustzijn, en zal de manier waarop je met je gevoelens en gedachten omgaat op de lange termijn verbeteren. Zeker als je bewustzijnsmeditatie doet, waarbij je doelgericht alle gedachten die in je opkomen hun plaats geeft en beseft dat ze jou niet maken tot wie je bent!

Doe deze meditatie voor een rustig hoofd

Wil jij meer rust in je hoofd? Doe dan deze meditatie waarin Marjolein je begeleidt door middel van een visualisatie waarmee jij prikkels en spanningen kunt loslaten.

5. Besteed aandacht aan je ademhaling

Ten slotte kan ook een diepe ademhaling een handige tool zijn bij het verbeteren van je relatie met je eigen hoofd. Dit heeft dan weer vooral te maken met de invloed van ademhaling op je stressniveau.

Hoe dieper en rustiger je ademt, hoe minder snel je gevolgen zult ervaren van stress en negatieve gedachten. Ook geeft een diepe ademhaling je de rust en ruimte om helder te gaan denken, te relativeren en inzichten te verkrijgen.

Laat je hoofd je voortaan niet meer gek maken!

Het hoofd of intellect kan een handig hulpmiddel zijn bij het inrichten van ons dagelijkse leven, het verkrijgen van bepaalde inzichten en meer. Als je er echter slaaf van bent, dan wordt het een soort van oncontroleerbaar monster dat je hele leven kan verzieken.

Bovenstaande tips en inzichten kunnen je helpen om dat te voorkomen. Het resultaat? Jij bent baas van je hoofd, en niet andersom, waardoor je levenskwaliteit op zoveel verschillende vlakken beter wordt!

Van een wandelend naar rust in je hoofd

Wil jij hier graag ondersteuning bij? Neem dan eens een kijkje op de online cursus pagina ‘Rust in je hoofd’. In deze online cursus kun je zelfstandig aan de slag om van een wandelend naar een rustig hoofd te gaan.

Online cursus ‘Rust in je hoofd’