Omgaan met hsp, hoe doe ik dat? Als je hoogsensitief bent, ben je meer dan de gemiddelde mens gevoelig voor prikkels en indrukken. Hsp is een afkorting voor Highly Sensitive Person, oftewel een persoon die hooggevoelig is. Als je een hsp bent, zul je sneller signalen en details opmerken dan anderen dat doen. Ook worden alle indrukken veel uitgebreider gefilterd dan bij ‘normale’ mensen.

Wat normaal is voor de meeste mensen, zoals grote mensenmassa’s bij een concert of een drukke winkelstraat, is voor iemand die hoogsensitief is al snel te veel. Het gevolg is dat een hsp snel overprikkeld raakt. Maar wat kun je er als hsp nu aan doen om ervoor te zorgen dat die overprikkeling uitblijft? We hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet.

Wil je ook positief leven door je hooggevoeligheid te gebruiken vanuit je diepste wezen? Volg dan de online cursus Hooggevoeligheid als Kracht. In deze cursus leer je alles over hsp, de eigenschappen én de wijze waarop je hier optimaal gebruik van kunt maken voor een positief, gezond en gelukkig leven. Vanuit je eigen kracht!

Omgaan met hsp: zorg dat je regelmatig alleen bent

Mensen die hoogsensitief zijn hebben vaak de behoefte om alleen te zijn en zich af te zonderen van de rest. Dit wil niet zeggen dat hsp helemaal geen behoefte hebben om met mensen om te gaan, maar wel dat ze zich af en toe kunnen terugtrekken. Een hsp is veel gevoeliger voor prikkels dan een gemiddeld mens, en deze hooggevoeligheid en prikkels moeten ook verwerkt worden. Hiervoor heb je gewoon rust nodig. Als je alleen bent zorg je ervoor dat je zintuigen rust krijgen. Zintuigen die continu in een staat van alertheid zijn, vragen heel veel energie van een mensenlichaam.

Omgaan met hsp

Pleeg je roofbouw op je lichaam, dan heb je sneller de kans om in een burn-out te belanden. Rust en alleen zijn is dus erg belangrijk voor een hoogsensitief persoon.

De natuur in helpt je omgaan met hsp

Hsp´en nemen vaak de energie over van andere mensen. Dit kan ervoor zorgen dat je je gestrest voelt, terwijl daar helemaal geen reden voor is. Je hebt dan de energie overgenomen van een ander persoon die op dat moment veel stress ervaart. Maar ook energie van elektromagnetische straling en steden heeft invloed op een hoogsensitief persoon.

Omgaan met hsp

Door je regelmatig terug te trekken in de natuur zorg je ervoor dat die energie weer in balans komt. Maak een wandeling door het bos, of maak een strandwandeling. Adem de verfrissende energie in en je voelt je lichaam en geest herstellen. Ze zeggen niet voor niets dat de natuur helend werkt, je zult zien dat je er baat bij hebt.

Social Media en omgaan met hsp

Alles wat naar je toekomt in de vorm van media, of dit nu het nieuws is of Social Media, beïnvloedt je energie. Je lichaam is prima in staat om zichzelf te herstellen, maar het is slim om ervoor te waken dat je jezelf niet teveel belast. Nieuws is over het algemeen negatief. Wil jij hier dagelijks mee geconfronteerd worden? Maak hierin bewuste keuzes. Je wordt door alles wat je kijkt en door alles wat je leest beïnvloed. Deze prikkels moeten ook allemaal weer worden verwerkt. Kijk dus goed naar wat een toegevoegde waarde in je leven heeft en wat niet. Door hier bewuste keuzes in te maken, zorg je voor een geest die mindful is.

Omgaan met hsp: zet het in als jouw kracht!

De opleiding Holistisch Therapeut van ZoMa Opleidingen geeft je hier de juiste handvatten voor. Je leert tijdens deze opleiding bijvoorbeeld hoe je jouw ‘volumeknop’ harder of juist zachter kunt zetten, met als resultaat dat prikkels minder hard binnen komen. Wanneer je deze technieken beheerst kun je god omgaan met hsp en andere hsp´en ook weer verder helpen.

Heb je interesse in deze opleiding? Volg dan een gratis proefles Hooggevoeligheid als kracht!