Home / Persoonlijk leiderschap

Persoonlijk leiderschap

De term persoonlijk leiderschap wordt vaak in verband gebracht met management in het bedrijfsleven. Er is echter een wezenlijk verschil tussen dit soort leiderschap en het leiderschap over jezelf. De eerste is formeel, volgens regels en bepalingen binnen een organisatie. De tweede is essentieel voor je ontwikkeling en is eigenlijk een interne leider; een innerlijk leider van jezelf. Over deze vorm van persoonlijk leiderschap gaat dit artikel.

Wat is persoonlijk leiderschap?

Zelfbewust richting geven aan je eigen leven, om te worden wie je werkelijk bent. Dat is persoonlijk leiderschap. Persoonlijk leiderschap is veel meer dan bedenken wat je wilt; het betekent dat je in contact komt met jezelf en voelt wat je echt belangrijk vindt. Met persoonlijk leiderschap ben je de regisseur van je eigen leven.

negatieve energie

Je bent niet je gedachten en gevoelens, maar je ervaart deze en neemt ze waar. Je neemt bij persoonlijk leiderschap de touwtjes in handen en bent je bewust van je eigen verantwoordelijkheden.

Geleefd worden zonder persoonlijk leiderschap

In je dagelijks leven word je veelvuldig geconfronteerd met gebeurtenissen waar jij op reageert en die op dat moment bepalen hoe je je gedraagt, hoe je communiceert en hoe je je voelt. Als je daarin geen persoonlijk leiderschap hebt, word je geleefd door je omgeving.

Met de cursus Holistisch Opvoeden leer je hoe je een holistische visie kunt integreren in je opvoeding. Je leert je jezelf en je kind op alle holistische niveaus kennen en krijgt inzicht en verdieping in jezelf, je opvoeding en je kind. Als jij vol liefde en compassie leeft, dan breng je dat ook over op je kind. Samen in balans!

Je laat je beïnvloeden door wat je omgeving van je wil. Bij persoonlijk leiderschap bepaal je zelf hoe je reageert. Je geeft jezelf leiding. Deze innerlijke leider helpt je bij het nemen van beslissingen, zoals hoe laat je opstaat, met welke mensen je wel en niet wilt omgaan, wat je gaat eten en welke kleding je vandaag aantrekt. Onbewust wordt de innerlijke leider in jou veelvuldig geraadpleegd. Als je je door je innerlijke leider laat leiden op de wijze waarop dat voor jou prettig is, dan heb je je persoonlijk leiderschap goed ontwikkeld. Heb je het gevoel dat je wordt geleefd, dat de beslissingen die je neemt niet vanuit jezelf komen maar beïnvloed worden door je omgeving? Ontwikkel dan je persoonlijk leiderschap en word helemaal jezelf.

Bewustzijn en persoonlijk leiderschap

Je persoonlijk leiderschap ontwikkelen is een proces waarbij je intensief met jezelf aan de slag gaat. Het sleutelwoord is bewustzijn. Bewustzijn betekent dat je aanwezig kunt zijn in het nu, dat je je bewust bent van je volledige zelf. Dus hoe je denkt, voelt, handelt en aanwezig bent. Wees je ervan bewust, dat je niet je gedachten en gevoelens bent. Met meer zelfbewustzijn kun je naar jezelf gaan kijken.

EFT

Goed ontwikkeld persoonlijk leiderschap

Analyseer eens wat je voelt, denkt en doet in een bepaalde situatie. Je richt de aandacht helemaal op jezelf in plaats van op je omgeving. Vervolgens motiveer je jezelf: je ontdekt wat jij belangrijk vindt in je leven en je motiveert jezelf om dit te bereiken of te versterken. Met bewustzijn en de aandacht voor jezelf ben je in contact gekomen met je ware zelf. Persoonlijk leiderschap ontstaat daar, waar dit contact aanwezig is. Met persoonlijk leiderschap volg je het pad dat je zelf gekozen hebt, niet wat een of andere gebeurtenis je heeft opgelegd. Worden wie je werkelijk bent lukt met goed ontwikkeld persoonlijk leiderschap.

In de opleiding tot Holistisch Therapeut bij ZoMa Opleidingen spelen zelfbewustzijn en aandacht voor jezelf een sleutelrol. In de opleiding wordt veel aandacht besteed aan de innerlijke leider en is persoonlijke ontwikkeling door persoonlijk leiderschap een belangrijk doel.