Home / Zelfcompassie

Zelfcompassie

Waarom is zelfcompassie hebben zo belangrijk? Streng zijn voor jezelf kan negatieve gevolgen hebben, je zelfvertrouwen gaat omlaag en je zit vast in een negatieve spiraal waar je moeilijk uit raakt. Daarom is het volgens de holistische visie belangrijk om deze negativiteit aan te pakken en dat kan je doen door zelfcompassie te hebben.

Wat is zelfcompassie?

Zelfcompassie betekent respect en liefde hebben voor jezelf, jezelf niet veroordelen en aanvaarden dat iedereen fouten maakt. Vaak heb je compassie met de mensen rondom je, maar niet met jezelf. Dat is verkeerd, want op die manier onderscheid je jezelf van anderen en maak je jezelf onbewust duidelijk dat jij minder waard bent en dat heeft gevolgen op je leven. Het is dus belangrijk om ook een gevoel van compassie voor jezelf te ontwikkelen. Maar hoe doe je dat?

Zelfcompassie kan je leren

Als je graag wilt leren om zelfcompassie te hebben, dan is het belangrijk dat je leert omgaan met je innerlijke criticus. Wees mild voor jezelf en besef dat je niet alles perfect kunt uitvoeren, want niemand is perfect en falen is menselijk. Sta vaker stil bij de momenten waarop je kritiek hebt op jezelf door aan zelfreflectie te doen en probeer de innerlijke criticus de kop in te drukken.

Door altijd kritiek te hebben op jezelf, zal je zelfvertrouwen verminderen en daardoor kun je minder sterk in het leven staan.

Met al die zelfkritiek zul je meer focussen op je minpuntjes dan op je kwaliteiten. En dat terwijl je zó veel kwaliteiten hebt! Wil je graag leren compassie te hebben met jezelf? We geven je enkele tips voor zelfcompassie en zelfliefde!

Zelfcompassie

Benader je gevoelens aandachtig voor meer zelfcompassie

Durf stilstaan bij je gevoelens en probeer ze te aanvaarden. Onderdruk ze dus niet, maar erken ze. Probeer op een evenwichtige manier met je gevoelens om te gaan. Als je je gevoelens onderdrukt, dan wil dat zeggen dat je ze niet aanvaardt en op die manier is het niet mogelijk om zelfcompassie te hebben. Plaats je eigen gevoelens en ervaringen in een breder perspectief. Kijk naar de mensen rondom je en besef dat ook zij regelmatig fouten maken. Door de imperfecties van anderen te herkennen, zal jij steeds meer tot het besef komen dat fouten maken bij het leven hoort.

Wil je ook positief leven door je hooggevoeligheid te gebruiken vanuit je diepste wezen? Volg dan de online cursus Hooggevoeligheid als Kracht. In deze cursus leer je alles over hsp, de eigenschappen én de wijze waarop je hier optimaal gebruik van kunt maken voor een positief, gezond en gelukkig leven. Vanuit je eigen kracht!

Zelfcompassie is jezelf accepteren

Zelfacceptatie is niet makkelijk, maar wel belangrijk als je wilt leren om compassie te hebben met jezelf. Het helpt om vaker stil te staan bij al je talenten, bij alles waar je trots op bent. Als je het moeilijk vindt om je talenten te ontdekken, dan kan het een goed idee zijn om aan je vrienden en familie te vragen hoe zij je zien. Daarvan kan je heel veel bijleren!

Positief leven voor meer zelfcompassie

Als je weer positief in het leven staat, kom je weer terug in de flow en is alles mooier en kan je intenser van alles genieten. Je leert je meer focussen op het moment en in plaats van altijd te denken aan de toekomst en het verleden, leer je écht van het nu genieten. Een positieve houding zorgt er ook voor dat je jezelf op een positievere manier leert bekijken, waardoor je jezelf leert liefhebben en echt gelukkig te zijn.

Bij ZoMa Opleidingen is jezelf leren kennen, en jezelf leren liefhebben en accepteren wie je bent, de rode draad binnen de opleidingen en cursussen. Kies je voor de opleiding tot Holistisch Therapeut, dan ga je in twee jaar tijd veel zelfcompassie ontwikkelen.

Zelfcompassie