Home / Blog / Nieuwe Maan in Steenbok: Van wrok naar zelfadoratie

Nieuwe Maan in Steenbok: Van wrok naar zelfadoratie

Geschreven door Joy Loving Kindness, schrijfster voor ZoMa Opleidingen

Met iedere Nieuwe Maan nemen we afscheid van en verwelkomen we het begin van een nieuw astrologisch seizoen. De Nieuwe Maan is daarom een tijd van een nieuw begin, maar wist je dat het ook een tijd is van loslaten? Vaak wordt de Volle Maan meer gezien als de periode waarin we dingen mogen loslaten. Maar om écht een nieuwe start met iets te kunnen maken, dienen we ons ook bewust te worden van de obstakels die dit nieuwe begin nog kunnen blokkeren. De Nieuwe Maan is daarom evenzo een periode van loslaten. Deze Nieuwe Maan staat en luidt het seizoen in van het aardse teken Steenbok. Hoe deze energie zich manifesteert en hoe je ermee kan werken om jouw nieuwe begin te verwezenlijken heeft onze schrijfster Joy Loving Kindness voor je uiteengezet.

Hoe ontstaat een Nieuwe Maan?

De Maan ontvangt haar licht van de Zon. Wanneer er een Nieuwe Maan plaatsvindt, ontmoeten de Zon en de Maan elkaar in hetzelfde teken. Dit noemen we een conjunctie: twee planeten ontmoeten elkaar op hetzelfde punt. Wanneer de Zon en de Maan conjunct staan, verschuift de Maan achter de Zon waardoor de Maan het zonlicht niet kan ontvangen. Ze komt daarom onzichtbaar aan de hemel te staan. De Maan is er dus wel, wij kunnen haar alleen niet zien.

Nieuwe Maan in Steenbok

Hiertoe nodigt een Nieuwe Maan jou uit

Ook de Maan wil namelijk soms even op haarzelf zijn om zich klaar te maken voor de nieuwe cyclus. De Nieuwe Maan wil je er op deze manier lieflijk aan herinneren om je zelf ook even terug te trekken en bij jezelf in te checken. Hoe is het met mij? Hoe voel ik mij? Wat ging er goed deze afgelopen periode? Wat zou ik in de toekomst graag anders willen doen en hoe kan ik dit manifesteren met de magische maankracht? Dit helpt je om je groei in beeld te brengen, zodat je kan zien welke energie er nodig is om weer een stapje dichter bij de manifestatie van jouw dromen te komen.

Nieuwe Maan in Steenbok

Elke Nieuwe Maan brengt een andere energie met haar mee. Eentje die voortborduurt op de voorgaande Nieuwe Maan om je zo stapje voor stapje, thema voor thema, verder te helpen groeien in wie je werkelijk bent en wat je wilt manifesteren. Deze Nieuwe Maan staat in het aardse teken Steenbok. Ieder teken, zo ook Steenbok, heeft een verlichte en een schaduwkant. Door hier het licht van bewustzijn op te schijnen, kun je invoelen op welke (innerlijke) thematieken de energie van de Nieuwe Maan in jouw leven een uitwerking zal hebben. De gaven van de aardse Steenbok zijn ambitie, integriteit, zelfsupport, discipline en verantwoordelijkheid. Haar schaduwkant wordt gekenmerkt door materialisme, sociaal klimmen, opportunisme, koppigheid en controle.

Wil jij meer weten over de energie van de Maan? In deze masterclass vertelt Marjolein Berendsen jou daar meer over. Ook gaat ze dieper in op de thema’s spiritueel ontwaken, intuïtie, synchroniciteit en manifestatiekracht.

Waar gaat jouw wrok over?

Steenbok heeft een enorme bron van energie die ze als lichtwerker graag inzet voor haar projecten die het algemeen belang van de mensheid dienen. Maar ook Steenbok haar energiebron is niet onuitputtelijk. Als Steenbok niet tijdig op de signalen van haar lichaam anticipeert, maar koppig doorgaat, raakt ze uitgeblust. Want hoewel het een mooie eigenschap is om het algemeen belang te dienen, moet het niet haar eigen welzijn ondermijnen. Dan ontstaat er wrok binnenin haar, wat ze in eerste instantie zal projecteren op de buitenwereld.

Dit komt haar werk als lichtwerker niet ten goede. In tegendeel, ze ondermijnt hiermee haarzelf. Ze komt verder en verder van haar werkelijke zelf af te staan en stagneert in haar groei. Deze Nieuwe Maan in Steenbok nodigt je daarom uit om te kijken langs welke lijnen jij je in deze energie van Steenbok kunt herkennen. Waar belemmer jij jezelf doordat je wrok vasthoudt in je lichaam en bewustzijn? Waar is deze wrok op gebaseerd? Op welke situatie projecteer je deze oude wrok in het nu?

Onverwerkte boosheid

In de donkerte van ons onderbewuste houden we meer vast dan waar we kennis van hebben. Dit kunnen herinneringen aan situaties uit onze kindertijd zijn waarin we niet anders konden dan bij onszelf weggaan. We bezaten toen nog niet het bewustzijn en de kracht die nodig waren om voor onszelf op te staan. Deden we dat wel, dan was er zeer waarschijnlijk een dreigende consequentie die het er allemaal niet beter op heeft gemaakt. Op onbewust niveau kunnen we hier nog wroeging over hebben.

We zijn boos op de persoon die ons dwong om ons centrum te verlaten. Deze boosheid hebben we nooit volledig kunnen doorvoelen en daarom bestaat er nog steeds een verlangen naar wroeging. Wanneer iemand dan in het nu iets doet dat in lijn valt met deze onverwerkte wrok, wordt alle onverwerkte pijn weer getriggerd en dat projecteren we op de persoon in het heden. We willen onze wrok verhalen op deze persoon, maar dat is een eindeloos gevecht. Deze persoon kan namelijk nog zó hoog en laag voor je springen, het zal niet voldoende zijn.

Wat is dan wel de oplossing?

De ziel beleeft alles als één moment. Wat betekent dat vorige levens, jouw geboorte in dit leven en waar je nu bent in dit leven, één en hetzelfde moment zijn. Daar is geen tijd tussen verstreken voor de ziel. De ziel denkt daarom dat wanneer iemand jou triggert om uit jouw centrum weg te gaan, dit dezelfde persoon is die dat de allereerste keer deed.

Nieuwe Maan

Ze beleeft de gehele situatie weer opnieuw met alle bijbehorende emoties van toen. De energie van deze Nieuwe Maan brengt deze onverwerkte pijn naar het oppervlak van je bewustzijn. Ze helpt je op deze manier om terug te gaan naar deze situatie, zodat je alle emoties kan doorvoelen die aan dit event gekoppeld zijn tot ze volledig opgelost zijn.

Beoefenen van onpersoonlijkheid

Een handige tool hierbij is het beoefenen van onpersoonlijkheid. In het kort betekent dit dat hoe een andere persoon jou behandelt, meer zegt over henzelf en hoe ze zichzelf behandelen. Het gaat in feite nooit over jou. Slechte of egoïstische daden zijn nooit persoonlijk. Het zijn manifestaties van universele, maar valse en onpersoonlijke overtuigingen uit het egobewustzijn die de ware essentie overschaduwen. Die ware essentie is niet goed noch slecht, die ‘is’. Door dit te erkennen, kun je loskomen van de identificatie die je hebt met de wrok die gericht is op de betreffende persoon. Dit wil niet zeggen dat je het gedrag rechtvaardigt, maar het helpt je wel om jezelf te bevrijden van de wrok die je in het verleden vasthoudt waardoor je niet vooruitkomt in het heden.

Nieuwe Maan in Steenbok

Gratis E-book HSP

Als HSP ben je zeer waarschijnlijk extra gevoelig voor de energie van de Maan. Download daarom dit E-book. Hierin tref je tevens een mooie loslaat oefening die je helpt om jouw wrokgevoelens tot het verleden te laten behoren.

Verander de energie

Dit kan dus ook wrok naar jezelf zijn. Wanneer we wroeging naar iemand anders voelen, is er namelijk ook nog iets in onszelf wat we onszelf kwalijk nemen. Houd daarom in je achterhoofd dat de verwerking van een dergelijk event best wat los kan maken. Denk hierbij aan angst, boosheid, onzekerheid, rigiditeit etc. Om deze lager vibrerende emoties te transformeren, gidst deze Nieuwe Maan je om je te verbinden met de hogere vibrerende zelfsupport kwaliteiten van Steenbok: zelfcompassie, zelfliefde en vergeving.

Beoefen dus ook de tool van onpersoonlijkheid naar jezelf. Wees niet te streng voor jezelf en houd in acht dat de negatieve mind je altijd eerst de worst case scenario’s zal tonen. Neem haar rigiditeit dus niet direct letterlijk, maar stel jezelf de vraag: is het waar wat ik denk? Welke andere scenario’s zijn óók mogelijk? Bij welk scenario vind ik rust? Niet omdat ik vanuit mijn controlerende mind graag wil dat dat de uitkomst is, maar omdat het voortkomt uit een innerlijk weten. Hier helpt deze Nieuwe Maan in Steenbok je bij.

De cirkel rond maken

Gebruikmakend van haar geduld en doorzettingsvermogen inspireert ze je namelijk om opener te worden en je verlangen naar macht, controle en koppigheid uit de weg te ruimen. Neem voor jouw proces dus ook de tijd, geef het een aantal dagen. Rome was ook niet in één dag gebouwd. Over tijd zal jouw onderbewuste je van nog meer inzichten voorzien. Als puzzelstukjes zal het antwoord op jouw vraagstuk in elkaar vallen en dan snap je hoe het zit. Vervolgens leidt de energie van deze Nieuwe Maan je op natuurlijkerwijze naar het volgende onderdeel: het vergeven van jezelf en de ander.

Vergeving is zeer krachtig, maar is alleen effectief wanneer we het volledige spectrum van onze emoties de revue hebben laten passeren. Daarom legt deze Nieuwe Maan in Steenbok er de nadruk op om ze allemaal één voor één volledig te doorvoelen. Net zo lang totdat er niks meer van te voelen is. Steenbok weet namelijk dat een reis naar een nieuw begin pas echt succesvol kan zijn wanneer er een stevige bodem is gecreëerd. Dat kan alleen door volledig los te laten wat haar niet langer dient, zodat ze vanuit innerlijke rust bewust één voet voor de ander kan zetten om haar dromen te verwezenlijken. Het resultaat: zelfadoratie!

Anderen lazen ook

 • 04.06.2024

  Marjolein over haar reis naar Bosnië

  Lees de blog
 • 24.01.2024

  De helende kracht van het aankijken van schaduwstukken

  Lees de blog
 • 10.01.2024

  Kwetsbaarheid en veiligheid

  Lees de blog