Home / Wat is Ki-energie?

Wat is Ki-energie?

Je hebt waarschijnlijk al wel eens van Ki of chi gehoord, zoals in tai chi, maar wat is Ki-energie precies? Hoe herken je het en houd je het onder controle? Ontdek hier alles wat je moet weten, inclusief de voordelen van een gezonde Ki-energiestroom.

De vertaling van Ki-energie

De vertaling van “Chi-” of “Ki-energie” betekent vitale levenskracht-energie. Indiërs kennen het als “prana”, de Japanners noemen het “Ki”, ​​de inheemse Polynesiërs noemden het “mana”, de Tibetanen noemen het “Lung”, de Egyptenaren noemden het “Ankh” en in het Latijn wordt het “Elan Vital” genoemd. In feite betekent ‘Chi’ de subtiele vitale energie die elk levend wezen en elk levend (atomair) ding omringt.

Ki-energie

Subtiele, onzichtbare energie

Ki-energie is heel moeilijk te beschrijven, omdat deze levensenergie onzichtbaar is en dus niet kan worden gezien. Maar we kunnen het wel voelen, omdat “Ki” gewoon het Chinese woord is voor “adem”. Op fysiek niveau is het de ruwe lucht die we in- en uitademen, die ons revitaliseert en ons in leven houdt.

Deze ruwe lucht transformeren we vervolgens door het te mengen met andere voedingsstoffen. Hierdoor verfijnen we het tot een ander soort energie, meer een energie die een vaste vorm aanneemt. Het wordt ons bloed, vlees en botten, maar verliest nooit het innerlijk ritme van pulsatie dat door elke cel van ons lichaam stroomt.

Vervolgens verfijnen onze vitale organen, zoals hart, lever, nier en klieren, op hun beurt deze energie en sturen het naar de hogere functies van onze hersenen. Hierdoor worden onze gedachten, dromen en emoties gecreëerd en waaruit de menselijke wil voortkomt om te leven en te sterven. Maar ook de kracht om onze ademende planeet lief te hebben en na te denken over het leven en alles wat leeft.

Omdat Ki-energie een zichzelf in stand houdende cyclus volgt, wordt het ritme zo natuurlijk dat we het bijna nooit opmerken. Tenzij we ons niet goed voelen, wat een teken kan zijn dat onze Ki-levenskracht uit evenwicht is en niet goed door het lichaam stroomt.

Ki-energie is de adem van het universum

De oude taoïstische meesters besteedden veel tijd aan het observeren van de stroom van Ki-energie, die ze herkenden als de adem van het universum die door alles beweegt. Volgens hen is “Ki” niet alleen de lijm tussen ons lichaam, geest en ziel. Het is ook de schakel tussen onze perceptie van de innerlijke en uiterlijke wereld.

Omdat ze dicht bij de natuur leefden met weinig afleiding van de moderne beschaving, waren de taoïsten in staat om de werking van de Ki-energie zowel in het menselijk lichaam als in de wereld als geheel tot in detail in kaart te brengen. Latere taoïsten maakten talrijke onderscheidingen tussen de verschillende soorten Ki-energie die werkzaam zijn, zoals bijvoorbeeld Zhong qi, wei qi, Yang Qi, Yin Qi en meer. Tegenwoordig zouden er 32 Chi-soorten zijn.

Hoe Ki-energie gebruiken en er controle over krijgen?

Wanneer Ki niet door het hele lichaam kan circuleren, kan het zorgen voor een disbalans op één van jouw holistische niveaus. Bijgevolg kan deze disbalans ziekte, pijn en vermoeidheid in de hand werken. Het is daarom belangrijk om je Ki-energie te verbeteren en het te helpen stromen zonder weerstand. Onze chi-energie stroomt door paden in het lichaam. Deze paden worden meridianen genoemd en er zijn er 12. De 12 meridianen zijn elk verbonden met een van onze essentiële organen, zoals het hart, de longen, de maag en de blaas.

Vermoeidheid door ki-energie blokkade

Verwaarlozing, trauma en verhoogde emoties kunnen blokkades veroorzaken waarbij we voelen dat onze energie opraakt of dat ziekte vorm krijgt.

Het is belangrijk om de kwaliteit en flow van je Ki-energie te verbeteren. Maar dan moet je eerst leren hoe je het kunt gebruiken en aanboren. Dit kan met meditatie, Qigong en ademhalingsoefeningen, maar ook met:

1. Acupunctuur

Acupunctuur is afkomstig uit China en is de praktijk van het plaatsen van naalden op specifieke punten over het lichaam. Deze methode is meer dan duizend jaar oud en wordt gebruikt om blokkades te doorbreken waar Ki-energie op natuurlijke wijze moet stromen.

2. Tai Chi

Tai chi wordt ook “bewegende meditatie” genoemd. Het is een reeks oefeningen gericht op ademhaling en houding. Met behulp van langzame, low-impact bewegingen verbetert tai chi de balans en bloedsomloop om je Ki-energie te creëren, te beheersen en te herstellen.

3. Yoga

Yoga helpt de algehele bloedsomloop van je lichaam en Ki-energie te verbeteren. Terwijl je bepaalde yogahoudingen vasthoudt, kan je je Ki ophopen, waardoor een blokkade ontstaat. Maar wanneer je de pose loslaat, laat je ook de blokkade los, waardoor je Ki weer goed kan circuleren. Deze oefeningen zorgen ervoor dat er geen ongezonde blokkades in je meridianen ontstaan.

Yoga helpt je echter niet alleen om je Ki zo goed mogelijk te benutten, het helpt ook om stress te verminderen. En net als tai chi helpt het ook om je flexibiliteit en je evenwicht te verbeteren. Bovendien zorgt yoga voor ontspanning en het bevorderen van een goede nachtrust zodat oververmoeidheid tegen wordt gegaan; wat de oorzaak van Ki-blokkades in je lichaam helpt verminderen.

4. Reiki als leefwijze

Reiki staat voor universele levensenergie en leert je hoe je jouw energie kunt reguleren. Met behulp van handoplegging zorg je ervoor dat de energie weer beter gaat stromen in jouw lichaam. Door dit elke dag te doen, zul je zien dat jij energetisch steeds meer in balans komt.

Energie bewaken met Reiki

Gratis e-book Energie bewaken met Reiki

Ben je vaak overprikkeld? Reiki is ook een mooie tool om je energie te bewaken. Op die manier blijf je dicht bij jezelf. In dit e-book lees je hier alles over.

E-book downloaden

Je Ki-kracht benutten

Nu je weet hoe je Ki-energie moet gebruiken, is het tijd om ermee aan de slag te gaan! als je een van de eerder genoemde methoden van lichaamswerk toepast om je Ki-energiestroom te verbeteren, wordt het gemakkelijker om je Ki-energie te gebruiken.

Bouw de Ki in je lichaam op en concentreer je dan op waar je het wilt laten stromen. Als je eenmaal verbonden bent met de Ki-energie van je lichaam, kun je het sturen en specifieke doelen bereiken. Deze focus vereist echter oefening, discipline en tijd.

De voordelen van het cultiveren van Ki-energie

Door te leren hoe je je Ki-kracht onder controle kunt krijgen, kun je verschillende facetten van je gezondheid verbeteren. Met de juiste energetische genezingsmethoden kun je:

 • Je ademhaling, hartslag en bloeddruk verbeteren
 • Je energie verhogen
 • Gemoedsrust ontdekken
 • Jouw intuïtieve ontwikkeling stimuleren
 • Je humeur verbeteren
 • Een betere controle krijgen over je emoties
 • Je vitaliteit verhogen
 • De algehele gezondheid van je lichaam verbeteren
 • Je behendigheid verhogen
 • Stress verslaan
 • Je flexibiliteit vergroten
 • Het risico op ontstekingen verminderen
 • Jouw zevende chakra openen en gebalanceerd houden
 • Energetische healing

Ki-energie en ZoMa Opleidingen

Bij ZoMa Opleidingen speelt Ki-energie een grote rol in haar opleidingen en cursussen. Wil jij je graag bewuster worden van je eigen energie en/of leren werken met energie? Neem dan eens een kijkje bij onze infobijeenkomsten of proefles. Hier kan je gratis kennis opdoen over onze opleidingen en cursussen.