Home / Blog / Omgaan met veranderingen

Omgaan met veranderingen

Wanneer mensen op het pad van zelfontwikkeling komen, zijn ze vaak bang dat ze heel erg gaan veranderen, zweverig worden, zich keurig moeten gaan gedragen, geen wijntjes meer mogen drinken, etc. Er zitten dus vaak heel veel overtuigingen en afweermechanismen bij. Maar wat jij wel of niet doet, hoe jij wel of niet verandert en hoe jij met veranderingen omgaat; dat is helemaal aan jou.

Afweermechanismen schermen jouw ware essentie af

Er worden dus geen voorschriften bij geleverd als jij het pad van zelfontwikkeling gaat bewandelen. Het gaat er op dit pad om dat jij doet wat voor jou goed voelt, zodat jij weer bij jezelf thuiskomt. Verander je gaandeweg? Ja, want hoe meer jij die overtuigingen en afweermechanismen kan loslaten, hoe meer je in contact komt met wie je werkelijk bent.

Afweermechanismen halen je uit het hier en nu

Daarbij bestaat het leven alleen maar uit veranderingen. De komende seconde is alweer anders dan de voorgaande. En dat maakt het leven ook automatisch onvoorspelbaar, want we weten niet van te voren hoe de volgende seconde, minuut of uur gaat zijn. Het idee dat we dat wel kunnen, is een illusie. Het is wat het ego je graag wil doen geloven, maar het is niet waar. We hebben geen invloed op de toekomst. Het enige moment waar we invloed op hebben is het hier en nu. Dat wat we in het hier en nu doen, bepaalt hoe onze toekomst zich verder zal gaan ontvouwen.

Laat je afweermechanismen los, omarm verandering

In de stroom van het leven weet je daarom ookAfweermechanismen nooit hoe dingen zullen gaan. Dus het vastzetten van dingen of mensen en hier koste wat kost aan vast willen houden; dat is niet waar het in het leven overgaat. De Boeddhisten zeggen niet voor niets ‘sterf nu al, voordat uiteindelijk je lichaam gaat sterven’. Daarmee bedoelen ze eigenlijk dat je alles wat je vast wilt houden vanuit het ego, loslaat. Het ego wil vasthouden aan onder andere afweermechanismen, omdat het bang is voor veranderingen.

Afweermechanismen veroorzaken lijden

De reden dat jij aan de afweermechanismen van het ego blijft vasthouden, is vaak om jezelf pijn te besparen. Maar de contradictie hier is dat de pijn juist ontstaat omdat je de onverwerkte emotie afdekt met deze mechanismen. Het is veel zwaarder en het kost je veel meer energie om die pijn iedere keer af te schermen met al je mechanismen dan om je muren te laten zakken en de emotionele pijn die eraan verbonden is, vrij te laten stromen.

Van ego naar intuïtie

 • ‘Wat als ik m’n afweermechanisme loslaat?’
 • ‘Wat als ik m’n werk kwijtraak?’
 • ‘Wat als ik mensen om me heen kwijtraak?’

Dit zijn allemaal angstige vragen die voortkomen uit het ego. En soms voelt de angst die ermee gepaard gaat groter dan jouw verlangen. Ook dit zorgt ervoor dat je je met je afweermechanismen blijft identificeren. Maar door in de angst te blijven geloven en je dus aan je afweermechanismen vast te blijven houden, zorgt ervoor dat je ego de stem van je intuïtie overstemt. In tegenstelling tot wat je misschien altijd hebt gelooft, is het je intuïtie die je naar je pot met goud leidt en niet je ego. Je ego leidt je juist hierbij vandaan.

Metafoor van een afweermechanisme

Belangrijk dus om die tendens van ego en intuïtie om te keren. Dit kun je doen door je ego voor te stellen als een vlieg die de hele tijd voor je gezicht langs vliegt of je vervelend kriebelt op je arm waardoor je afgeleid raakt, uit het hier en nu. Je staat dan op een tweesprong: ga je met de vliegenmepper achter de vlieg aan om hem dood te maken? Of laat je hem zijn en ga je onderzoeken waarom hij je aandacht vraagt? En vertrouw je erop dat het hoe dan ook goed gaat komen? Dat is de juiste richting.

De afweermechanismen van het ego zijn onverzadigbaar

Wat je namelijk vaak ziet, is dat als je ervoor kiest om achter de vlieg aan te gaan met je vliegenmepper en je hebt hem gepakt, dat er dan uit het niets weer een andere vlieg opduikt. Zo werkt het ook met het ego. Als je luistert naar wat het ego je probeert wijs te maken en hier met je ego over gaat discussiëren, kom je nooit tot een eind. Het ego weet namelijk altijd wel weer iets tegen jouw standpunt in te brengen. Hoe meer je je dan laat verleiden om door te discussiëren, hoe meer het ego je verblindt en je vast komt te zitten in je hoofd.

Verandering omarmen betekent dus dat je je losmaakt van de identificatie met je ego. Oude overtuigingen, zelfkritiek, twijfels, afweer- en verdedigingsmechanismen zullen naar boven komen. Jij en alleen jij kan je hiervan losmaken. Je kan hier wel begeleiding bij ontvangen, maar uiteindelijk dien jij zelf het werk te doen. Wat betekent dat jij verantwoording neemt voor deze stukken en dus voor je leven.

Onafhankelijkheid

Niet langer kun je meer leunen op je ego noch wil je je afhankelijk opstellen van iets of iemand anders. Je wilt zelf voelen hoe je de dingen wilt doen. In andere woorden: je wilt in je hart zijn. Daar waar je jouw ware stem, je intuïtie kunt horen. Het ego zal er alles aan doen om je hiervan te weerhouden met diens afweermechanismen om je zo in je hoofd te houden. Daar heeft het ego namelijk de grootste controle over je.

Hoe kom je dan van je hoofd in je hart?

Door je ongehuilde tranen te laten stromen. Jouw tranen bezitten namelijk de helende kracht om dingen uit te zuiveren. Daarom voel je je vaak ook zo opgelucht nadat je hebt gehuild. Het verlicht letterlijk en figuurlijk de druk van de ketel.

Self-soothing in plaats van afweermechanismen

AfweermechanismenNadat je je dan hebt losgemaakt van de stukken van je ego en de emotie die ermee verbonden was eruit hebt gelaten, kun je je heel moe voelen. Laat je hierdoor niet ontmoedigen en terugleiden naar een oud afweermechanisme. Neem in plaats daarvan je rust, ga op tijd naar bed, neem een warm bad, etc. en doe aan self-soothing. Of iets anders dat jou een warm en verzorgd gevoel geeft. Dit noemen we ook wel self-care en herstelt jouw gevoel van basis veiligheid bij jezelf. Je zal zien dat er dan een moment komt dat je opeens meer energie hebt, de dingen weer eenvoudiger en met minder moeite gewoon gaan. Het stroomt, het flowt weer.

Self-care verruimt, afweermechanismen verkrampen

Je hebt namelijk de blokkerende energie die je afweermechanisme(n) veroorzaakte losgelaten en afgevoerd door aan self-care te doen. Hierdoor heb je ruimte gecreëerd waardoor de energie weer kan stromen en dat ga je dus uiteindelijk voelen. Jezelf bevrijd hebbende van je afweermechanismen en blokkerende overtuigingen, stelt je in staat om je intuïtie te gaan volgen die dan weer als vanzelf door je heen werkt.

Hoe pak je de regie zonder afweermechanismen?

Dit maakt het ook mogelijk dat je veel meer in dienst kan zijn van dat wat is. Zonder je afweermechanismen ben jij namelijk weer de regisseur van jouw leven. Tegelijkertijd kan dat best wel even wennen zijn. Want dat waar je altijd bij hebt geleefd, stemt dus niet meer met je overeen. Maar waar je dan wel bij wilt leven, is ook nog niet helemaal duidelijk. Hierdoor kan je je ondanks dat je je bevrijdt hebt van de afweermechanismen ook best even verdwaald voelen. Zeker wanneer er dan iets in je leven verandert. Hoe ga je hier op reageren, hoe ga je hiermee om?

Relax in de leegte van het niet weten

Eigenlijk bevindt je je dan als het ware in een soort limboland, een tussen wereld, waarin je wordt uitgenodigd om je eigen oorspronkelijke gedrag weer te gaan herinneren. Dat kost soms even tijd. Geef het daarom ook de tijd om te ontstaan. Hoe je dat doet? Door in vertraging en verstilling te gaan. Meditatie kan je hier goed bij helpen. Dit ontspant namelijk je brein, je mentale niveau, waardoor je je innerlijke stem, je intuïtie kunt gaan horen.

Wat het ook is, dat maakt niet uit

Wat ook helpt is helder krijgen wat jij nu eigenlijk wilt en waar jij gelukkig van wordt. Wil je terug in de ratrace waar de drukte is en waar je vaak aan jezelf voorbij gaat? Waarin je heel hard werkt op basis van allerlei overtuigingen en patronen die je volgt. Of wil je blijven volgen wat er in je hart zit? En ga je de flow van het leven volgen? Zelfontwikkeling is een prachtige reis en een prachtig avontuur. Dus ik moedig je aan om dit pad op jouw unieke manier te volgen.

Laat je verrassen

De uitdagingen in het leven die blijven, tuurlijk. Het volgen van je hart en niet weten hoe de dingen zullen gaan, blijven daarom ook een spannend iets. Maar tegelijkertijd is het het mooiste wat er is, want het verrast je keer op keer en verrijkt je leven op manieren die je nooit voor mogelijk had gehouden. De gedachte aan teruggaan naar het keurslijf en iemand zijn die je niet bent waarin je jezelf te kort doet en alle afweermechanismen die je creëert waarmee je jezelf klein maakt, is eigenlijk nóg spannender, heftiger en lastiger.

Dus wat als je al je afweermechanismen kwijt bent en volledig in je licht staat?

Dus ja, soms is het spannend. Maar als jij heel duidelijk weet dat je trouw wilt zijn aan jezelf en je daar je focus op houdt, is dat altijd sterker dan de angst om te veranderen. Er zitten dan namelijk geen persoonlijke ego stukken meer op hetgeen je doet. Dat maakt je vrij waardoor jij jouw mooiste leven en de mooiste versie van jezelf kunt blijven leven. Het is super om dat te beleven en je hierbij door je intuïtie te laten begeleiden. De online training ‘Holistisch leven in de praktijk’ neemt je hierin mee.

Anderen lazen ook

 • 24.01.2024

  De helende kracht van het aankijken van schaduwstukken

  Lees de blog
 • 10.01.2024

  Kwetsbaarheid en veiligheid

  Lees de blog
 • 08.01.2024

  De invloed van vorige levens en karma

  Lees de blog