Home / Blog / Winter Solstice 21/12/2022

Winter Solstice 21/12/2022

Hier op het noordelijk halfrond luidt op 21 of 22 december de Winter Solstice de start van de winter in. Het is de kortste dag van het jaar met de langste nacht. De dagen die volgen na de Winter Solstice nemen weer toe in lengte. Dat maakt de Winter Solstice ieder jaar een belangrijke gebeurtenis: de donkerste periode van het jaar is voorbij en het blijft weer langer licht. De Winter Solstice staat daarom ook wel bekend als de wedergeboorte van de zon. Een mooi moment om bij stil te staan!

Waarom spreken we van een Winter Solstice?

Afhankelijk van het jaar, valt de Winter Solstice hier op het noordelijk halfrond op 21 of 22 december. Op het zuidelijk halfrond vindt deze gebeurtenis op een ander moment plaats, namelijk op 21 of 22 juni.

Winter Solstice

Dit heeft te maken met de baan van de zon. Deze staat op het noordelijk halfrond op 21 of 22 december op het zuidelijkste puntje van de noordelijk halfrond. Op het zuidelijk halfrond staat ze op 21 of 22 juni op het noordelijkste puntje van de zuidelijk halfrond. Dit betekent dat de zon op de dag van de Winter Solstice de kortste afstand aflegt aan de hemel. Daarom is dit ook de kortste dag met de langste nacht. Dit markeert een omslagpunt en daarom wordt er in vele culturen en communities stil gestaan bij deze gebeurtenis.

De viering van de Winter Solstice

De Winter Solstice wordt over de hele wereld en is door de eeuwen heen op verschillende manieren gevierd. Waar deze vieringen elkaar in ontmoeten, is de viering van de symboliek van vuur en licht tezamen met de dood en het leven en de maan. Hoe dat wordt aangekleed, daar zijn de verschillen in te ontdekken. Zo organiseerden de Romeinen een festival: Saturnalia. Gedurende dit festival stond alles op z’n kop: 7 dagen lang gingen mannen verkleed als vrouwen, de adel ging verkleed als dienaar en vice versa. In de tijd van de jagers- en verzamelaars werd de Winter Solstice gevierd met een groot kampvuur, er werd uitbundig gegeten en gedronken en er werden verhalen verteld. Er zijn dus verschillende manieren om stil te staan bij de Winter Solstice. Daar kun je heel vrij in zijn. Hoe zou jij stil willen staan bij de Winter Solstice?

Wat merk je aan de Winter Solstice?

Hoe meer we richting de Winter Solstice bewegen, hoe korter en donkerder de dagen worden. Misschien heb je wel gemerkt dat je vermoeider bent dan anders. Vermoeidheid gedurende de dag, maar ook in de avond en voelde je de behoefte om vroeger dan anders naar bed te gaan. Wellicht heb je je ook vermoeider gevoeld bij het wakker worden en/of ervaarde je minder zin om je bed uit te komen. Heel natuurlijk. De winter is namelijk niet voor niets de tijd van het jaar wanneer de natuur haar winterslaap houdt. Wij mensen zijn ook natuur. Eigenlijk gaan wij tegen onze natuur in door geen winterslaap te houden. Gelukkig kunnen we wel meebewegen met de natuur door ons ritme te verlangzamen. Wat houdt dat in? Bijvoorbeeld:

 • Vroeger naar bed gaan
 • Middagdutjes doen (wanneer mogelijk)
 • Rustig aan doen met onszelf: niet té hoge eisen stellen van jezelf, dus ook lief zijn voor jezelf
 • Je grenzen op een liefdevolle maar concrete manier aangeven
 • Me-time inplannen
 • In plaats van bijvoorbeeld yang yoga, een combinatie van yin-yang yoga gaan beoefenen
Winter Solstice 21:12:2022

Gratis e-book omgaan met energie

Wil jij meer leren over hoe je gebalanceerd kan omgaan met je energie tijdens de Winter Solstice? In dit E-book krijg je nog vijf manieren aangereikt!

E-book downloaden

De energie van de Winter Solstice op 21/12/2022

Het beetje licht dat in de donkere dagen rondom deze Winter Solstice het aardoppervlak beroert, schijnt bij eenieder van ons met name ons wortel chakra binnen. Het wortel chakra is het eerste chakra, ons eigen aardoppervlak, ons fundament waarin we onszelf geborgen en gesteund mogen voelen; net zoals moederaarde dat doet. Het wortelchakra gaat daarom ook over veiligheid, bestaansrecht en de mate waarin jij je gesteund voelt. In jouw kindertijd kun je hier gemis in hebben ervaren waardoor het je nu kan ontbreken aan zelfvertrouwen, zelfliefde en zelfsupport. Deze Winter Solstice licht deze stukken in jou op en nodigt je uit om hier met liefde en compassie naar te kijken. Wat wil er nog in jou gezien worden, zodat jij kan uitgroeien tot een nog mooiere, zelfverzekerdere versie van jezelf die onvoorwaardelijk van haarzelf houdt en haarzelf 100% support, is hierbij een belangrijke vraag.

Nog meer in je kracht komen

Gedurende ons leven maken we namelijk fouten, doen we dingen waar we niet trots op zijn, doen we anderen en ook onszelf pijn. Dus hoe kan jij door al deze imperfecties toch onvoorwaardelijk van jezelf blijven houden? Wat heb jij daarin nodig? Wat kan jij aan jezelf geven? En hoe kan je dat in je leven implementeren?

In je kracht komen met de Winter Solstice

Dat is waar deze Winter Solstice je toe inspireert: om een dagelijks ritueel voor jezelf te gaan creëren dat ertoe bijdraagt dat je nóg meer van jezelf gaat houden. Vanuit zelfsupport en zelfliefde ontstaat namelijk een veilig gevoel binnenin jezelf. Daaruit volgt vertrouwen en dus zelfvertrouwen. Je bent dan niet langer afhankelijk van een ander om jou bestaansrecht te verlenen, jouw bestaansrecht komt dan van binnenuit. Het wordt een innerlijk weten, iets dat door jouzelf wordt aangewakkerd. Dát geeft je kracht.

(Weder) geboorte van het licht

Vanuit deze kracht kan er een wilskracht ontstaan om jouw creativiteit vanuit je hart met de wereld te gaan delen. Er is dus licht aan het einde van de tunnel. De Winter Solstice wordt niet voor niets de wedergeboorte van het licht genoemd. Daarom is deze Winter Solstice ook nieuwsgierig naar welk licht er in jou herboren wil worden. Wat wil jij vanuit je hart creëren in jouw wereld? Waar verlang je naar? Wat wil jij her- of geboren zien worden?

Houd hierbij in gedachten dat je nog niet helemaal tot in de puntjes hoeft te weten hoe iets tot manifestatie moet komen. Een paar kleine fluisteringen van je intuïtie zijn voldoende. Deze leiden je als vanzelf naar de verwerkelijking van jouw creativiteit. Laat je dus leiden door je intuïtie en houd je reacties in de gaten terwijl je bovenstaande vragen beantwoordt. Als iets je niet écht blij maakt of je bent niet prompt enthousiast, dan is daar een reden voor. Misschien is het iets wat je kan en goed in bent, maar niet iets waar jij op dit moment je geluk uit haalt? Gebruik de energie van deze Winter Solstice om in te tunen op jezelf, reflecteer en neem de tijd om een idee ‘te passen’. Hetzelfde doe je als je schoenen gaat kopen: je vraagt jezelf of jij de schoenen leuk vindt. Zo ja, pas je ze en vervolgens reflecteer je op hoe ze zitten en hoe ze staan. Ervaar je twijfel? Geef je ze weer terug aan de verkoopster. Ergens anders wacht een nog mooier paar dat nóg beter bij jouw gelukkigste leven past!

We helpen je met liefde verder opweg!

Wil jij graag de wereld verlichten met jouw licht en liefde, maar weet je nog niet goed hoe? Meld je dan vrijblijvend aan voor één van onze infobijeenkomsten of proeflessen en ontdek of één van onze cursussen of opleidingen met jou resoneren. Wie weet kunnen wij je weer een stapje dichterbij jouw zielsmissie brengen. Licht en liefde verspreiden is namelijk precies de missie die we bij ZoMa zelf uitdragen en daar ondersteunen we graag anderen in!

Anderen lazen ook

 • 24.01.2024

  De helende kracht van het aankijken van schaduwstukken

  Lees de blog
 • 10.01.2024

  Kwetsbaarheid en veiligheid

  Lees de blog
 • 08.01.2024

  De invloed van vorige levens en karma

  Lees de blog