Home / Het eerste chakra

Het eerste chakra

Chakra’s zijn energiepunten in je lichaam, die altijd in beweging zijn. Deze energiepunten staan allemaal met elkaar in verbinding en houden elkaar in balans. Je lichaam heeft honderden energiepunten, waarvan zeven de belangrijkste chakra’s vormen. Je kunt je een chakra voorstellen als een soort wiel; dat is ook de vertaling van het Sanskriet voor chakra.

Je basischakra vormt het eerste chakra. Deze wortelchakra bepaalt je fundering, je contact met de aarde en legt de basis tussen jou en de aarde.

Eerste chakra als basis

Het eerste chakra is vooral in je eerste levensjaar belangrijk, omdat het de basis legt voor alles wat nog volgt in je ontwikkeling. Het is de fundering voor de rest van je leven. Je kunt je wel voorstellen wat er gebeurt als die fundering van het eerste chakra niet stevig genoeg is.

Het eerste chakra

Zonder stevige fundering wordt het lastig om jezelf te zijn, omdat je bijvoorbeeld niet goed voor jezelf kunt opkomen en anderen laat bepalen hoe je je voelt. Dit basischakra ligt aan het einde van de wervelkolom, onder het staartbeen en wordt ook wortelchakra genoemd, de wortel van ons bestaan.

In de cursus Leven vanuit je ware essentie leer je vanuit een holistische visie te kijken naar jezelf en de wereld om jou heen. Door het doen van zelfonderzoek ontdek je wie jij werkelijk bent en vooral wat je niet bent. Je leert leven vanuit je ware essentie, liefdevol en oordeelvrij: zoals je écht bent.

Aarden om het eerste chakra te balanceren

Om het eerste chakra in balans te brengen of te houden, is aarden van groot belang. Vanuit je eerste chakra maak je het contact met de aarde. Door bewust dit contact te maken, creëer je veiligheid, vertrouwen en zekerheid. Dat zijn ook de woorden die onlosmakelijk verbonden zijn met het eerste chakra. Een gebrek aan zelfvertrouwen en een onveilig gevoel kunnen een indicatie zijn van een verstoring in het eerste chakra. Door bewust aardingsoefeningen te doen, kun je deze gevoelens wegnemen. Dit doordat je ‘geworteld’ wordt in de aarde en daarmee je fundering steviger maakt.

Kleur van het eerste chakra

Het eerste chakra

Elk chakra heeft, naast specifieke eigenschappen, een eigen kleur. De zeven hoofdchakra’s hebben de kleuren van de regenboog en lopen ook in deze volgorde van eerste chakra naar zevende chakra. Het eerste chakra, de wortelchakra, heeft dus de kleur rood.

De kleur rood is de kleur van ons oerinstinct en een van de duidelijkste signaalkleuren die er bestaan. Ons oerinstinct zegt wat we nodig hebben om te overleven, zoals veiligheid, voeding en vertrouwen.

Oefeningen voor het eerste chakra

Als je voelt dat je minder zelfvertrouwen hebt, je minder goed geaard bent of je hebt behoefte aan een betere verbinding met jezelf, dan zijn er talloze oefeningen om het eerste chakra te stimuleren. Omdat een chakra overactief of juist nonactief kan zijn, is het van belang dat je leert voelen waar de verstoring in je eerste chakra dan precies vandaan komt. Een van de belangrijkste oefeningen voor het eerste chakra zijn aardingsoefeningen. Contact maken met de aarde vanuit je kern dus. Je kunt je bijvoorbeeld inbeelden dat er wortels uit je eerste chakra, door je benen naar je voeten groeien, en dat deze vervolgens de aarde in gaan. Dit soort oefeningen kun je alleen succesvol doen als je met beide voeten plat op de grond staat, vanuit een staande of zittende positie. Je maakt dus letterlijk contact met de aarde.

Ook het werken in de tuin, wandelen of hardlopen in de natuur, yoga, meditatie en een chakra healing zijn hele mooie manieren om te aarden en dus je eerste chakra te stimuleren. Je voelt je veilig, vertrouwd en zelfverzekerder door regelmatig aardingsoefeningen voor je eerste chakra te doen.

Het eerste chakra

Bij de Reiki-cursussen van ZoMa Opleidingen wordt veel aandacht besteed aan alle zeven hoofdchakra’s. Aardingsoefeningen worden bij vrijwel elke lesdag van de opleiding tot holistisch therapeut aangeboden. Wil je hier meer over weten? Bezoek dan eens één van onze infobijeenkomsten. Je bent van harte welkom!