Home / Blog / Zo kom je de decembermaand holistisch feestend door

Zo kom je de decembermaand holistisch feestend door

De decembermaand is natuurlijk een feestmaand, maar kan ook donkerte met zich meebrengen. Om stralend de decembermaand door te komen zonder al te veel stress, zodat jij die mooiste versie van jezelf kan zijn, is het de kunst om holistisch te leven. Maar hoe doe je dat, holistisch leven en met jezelf in balans zijn in deze drukke maand en met alles wat er gaande is? Ik – Marjolein – heb wat tips en tricks voor je uiteengezet waarmee het jou vast en zeker gaat lukken!

De valkuil van de decembermaand

December kan best een stressvolle maand zijn met alle familieperikelen, kerst- en nieuwjaarborrels, cadeautjes kopen, diners, het afgaan en/of het organiseren van brunches en lunches. Kortom, een hoop (kerst)ballen die hoog moeten worden gehouden. En dan hebben we het nog niet eens gehad over dat de dagen korter worden. De grootste valkuil tijdens de decembermaand is dat je jezelf door het hooghouden van al die ballen vergeet. Wat je dan vaak ziet gebeuren, is dat je in de overlevingsstand gaat en maar door blijft gaan.

Trap niet op het gaspedaal, neem gas terug

Terwijl het juist tijdens de decembermaand goed is om gas terug te nemen en goed voor jezelf te blijven zorgen. Als je kijkt naar de natuur, gaat deze in de decembermaand ook meer naar binnen. De mens zou daarom ook meer rust mogen nemen en naar binnen mogen keren. Dat kun je doen door holistisch, op alle vlakken, goed voor jezelf zorgen.

Holistisch komt namelijk van het Griekse woord Holos wat geheel betekent. De Grieken en Romeinen hadden vastgesteld dat de mens een soort puzzel is dat uit vijf puzzelstukjes bestaat. Dit worden ook wel de vijf niveaus genoemd: fysiek, mentaal, emotioneel, energetisch, spiritueel. Deze vijf puzzelstukjes samen, vormen jou als mens tot één geheel.

Merk je nu bijvoorbeeld dat lezen je veel energie kost? Beluister dan de vlog die bij dit artikel hoort:

Tips en tricks per holistisch niveau voor een holistische decembermaand

Om de balans in jezelf te garanderen in de decembermaand is het belangrijk dat je deze niveaus goed voedt. Handig dus om te weten wat deze niveaus precies inhouden en welke tools per niveau kunnen bijdragen aan het creëren of herstellen van die balans.

Fysiek niveau

Dit is je lichaam met alles wat daarbij hoort. Om goed voor je fysieke niveau te zorgen tijdens de decembermaand, doe je er goed aan om:

 • Eens vroeg onder de wol te kruipen en een goede nacht te maken.
 • Aan sport en beweging te doen.
 • Lekker de natuur in te gaan. Ook al is het misschien koud of regenachtig, zorg dat je veel buiten komt.
 • Te kijken of je tussen de Sinterklaas en Kerst diners ook balansdagen kunt houden met jezelf, zodat je je op fysiek niveau goed blijft voelen.
 • Extra vitamines als vitamine D en vitamine K3 te nemen.
 • Je huid goed in te smeren. Tijdens de gure decembermaand droogt je huid sneller uit en kan dus wel een voedende bodycream gebruiken.
 • Jezelf te verwennen met een ontspannend warm bad als je die hebt of anders een extra warme douche.

Kortom: neem de tijd voor jouw fysieke lichaam tijdens de decembermaand.

Emotioneel niveau

Dit niveau gaat over je emoties. Deze kunnen tijdens de decembermaand nog al eens naar boven komen. Bijvoorbeeld vanwege een dierbare die je hebt verloren of een ander soortig verlies of minder leuke ervaring die je hebt meegemaakt. Het kan ook zijn dat je meer gespannen bent door alle ballen die je hoog moet houden. Al dit soort dingen kunnen invloed hebben op je emoties. Tijdens de decembermaand kunnen de spanningen nog al eens hoog oplopen. Dit gebeurt vaak wanneer je je emoties gaat onderdrukken. Maar hoe meer je dat doet, hoe groter ze worden. Het is daarom belangrijk om je emoties tijdens de decembermaand goed te reguleren door:

 • Ruimte te geven aan wat je voelt. Als er verdriet is, is er verdriet. Als er angst is, is er angst. Laat het allemaal opkomen in de wetenschap dat jij die emotie niet bent, maar hebt. Dan hoef je er niet in te zwelgen, maar kan je het wel toelaten, accepteren, ervaren en daarna ook weer loslaten.
 • In contact te gaan met die mensen waar jij energie van krijgt. Denk hierbij aan het contact dat je hebt met je partner, je kinderen als je die hebt, je familie, vriendschappen. Heb je niet veel mensen om je heen? No worries, dan kun je jezelf ook Reiki geven.
 • Neem een lekker warm bad. Dat kan je ook het gevoel van gekoesterd worden geven. Dit helpt je om er emotioneel voor jezelf te zijn, maar ook om andere mensen er emotioneel voor je te laten zijn.
Mentaal niveau

Holistische decembermaand

Mentaal niveau gaat over je gedachten en je conditioneringen. Om de decembermaand holistisch door te komen is het belangrijk om je gedachten positief te houden. Negatieve gedachten leiden namelijk tot een negatieve gemoedstoestand. Wat betekent dat hoe negatiever jouw gedachten zijn, hoe negatiever alles ook lijkt. Zo kun je bijvoorbeeld een opmerking van je schoonvader helemaal anders, negatief, opvatten. Terwijl er helemaal geen kwaad achter stak. Zorg daarom voordat je naar een familie aangelegenheid gaat of een andere samenkomst, dat je je mind hebt gereset. Dit kun je doen door:

 • Je dankbaarheid uit te spreken.
  Dankbaarheid is namelijk één van de hoogste trillingen die je kunt hebben voor je mind. Probeer daarom ten alle tijden iets te bedenken waar je dankbaar voor bent. Je kan voor alles dankbaar zijn, zoals het hebben van een dak boven je hoofd, je tandenborstel of die glimlach die je ontving van een onbekende op straat. Er is altijd wel iets positiefs of iets waar je dankbaar voor kan zijn. Soms is dat dus heel klein of het lijkt heel onbenullig, maar bottom line is, is dat het er altijd is.
 • De regie te nemen over je gedachten en er bewust voor te kiezen waar je je aandacht op richt. Richt je je aandacht op de dingen die niet goed gaan, angst en negativiteit; zal het vaak alleen maar donkerder worden. Richt je je aandacht op dankbaarheid, liefde en positiviteit en dat wat wel goed gaat, zal je ervaring alleen maar lichter worden.

Verder kun je je mentale niveau ook in balans brengen en houden door tijdens de decembermaand:

 • Te luisteren naar podcasts en vlogs en het lezen van boeken die jou inspireren.
 • Gelijkgestemde mensen om je heen te verzamelen waarmee je vanuit een hartverbinding inzichtrijke en voedende gesprekken kunt voeren.
Energetisch niveau

Dit is je energie huishouding die je je kunt voorstellen als een batterijtje. Wanneer je wakker wordt na een goede nachtrust is je batterijtje vol. En door de dingen te doen waar je blij van wordt, laadt je dit batterijtje op. Doe je dingen waar je niet blij van wordt dan zal je merken dat je batterij leegloopt. Het kan op een gegeven moment zover raken dat je helemaal geen dingen meer doet waar je blij van wordt en dan ligt een burn-out op de loer.

In de decembermaand zijn de dagen korter en je hebt vaak meer stress. Dit heeft enorm veel invloed op je energiehuishouding. Zeker als je veel in je hoofd zit dan vraagt dat veel van je. Heel belangrijk dus om je energiehuishouding goed in de gaten te houden en goed met je energie om te gaan. Dit doe je door:

 • In de decembermaand de dingen te doen waar jij energie van krijgt. Dit zijn dingen die belangrijk voor jou zijn en waar je blij van wordt.
 • Te kijken wat je energie kost en te kijken naar wat je kan beperken.
 • Wekelijks een afspraak met jezelf in te plannen waarin je de ruimte hebt om te doen wat zich op dat moment aandient. Ga in deze momentjes ook vooral kijken wat jij nodig hebt op die vijf niveaus. En ga vervolgens jezelf dat geven zodat je je energie verhoogt.
 Spiritueel niveau

Dit is jouw zijn, jouw kern, wie je werkelijk bent: een stralend licht. Dit licht kan nog weleens afgeschermd zijn door muurtjes die je hebt opgebouwd. Deze noemen we bij ZoMa ook wel lampenkapjes. Denk hierbij een verdedigings- en beschermingsmechanismen, maskers, patronen. Het is de kunst om zoveel als je kan die muurtjes af te leggen en jezelf hiervan te blijven vrijwaren. Ook tijdens de decembermaand. Want wanneer je thuis bent bij jezelf, voel je de verbinding met jezelf. Dan voel je je hart, je zijn: jouw ziel. Ook ben je in verbinding met alles en iedereen om je heen. Daarbij sta je in contact met je intuïtie en vanuit je intuïtie kun je kijken wat je op dat moment nodig hebt. Dit niveau gaat ook over het ontdekken en onderhouden van je zielsmissie.

Het spirituele niveau kan je in deze decembermaand helpen om je bewust te worden van wat je nog wilt afsluiten. Wat had je op je to do lijstje gezet aan het begin van het jaar en is het gelukt om dat te doen? Of zijn er nog dingen die je nog mag afronden of waar je afstand van wilt doen? Zoals dingen die je triggeren, gedrags- of denkpatronen, oude pijnen, trauma’s, etc. Zodat je je aan het begin van het nieuwe jaar energetisch gezien je echt kan gaan richten op een nieuw begin, een nieuwe start.

Decembermaand ritueel

Ga daarom ook kijken wat je wilt manifesteren in het nieuwe jaar. Wat zijn je doelen en waar wil je naartoe groeien? Door hier de tijd voor te nemen, praktiseer je thuis zijn bij jezelf. Weet wel dat manifesteren eigenlijk het beste lukt wanneer je al jouw lampenkapjes hebt afgelegd en je op al je niveaus goed voor jezelf zorgt. Dan manifesteer je namelijk vanuit je zijn, vanuit je hart, vanuit wie jij werkelijk bent in plaats van vanuit je hoofd. Als je in je hoofd zit, maak je niet de connectie met je hart en dan ben je niet aligned met jezelf.

Dit ritueel helpt je om jezelf zo zuiver mogelijk met jouw licht te verbinden, zodat jij je manifestatiekracht kan inzetten en in het nieuwe jaar daadwerkelijk kan gaan creëren waar je naar verlangt.

 • Schrijf wat je wilt achterlaten / loslaten op papiertjes en verbrand deze in het vuur.
 • Schrijf dat waar je aandacht aan wilt schenken op een mooie kaart en bewaar deze op een speciale plek, zoals een altaartje of een laadje waar je ook andere voor jou heilige spulletjes hebt liggen.
 • Geef zo nu en dan energie aan jouw bucketlist, steek een kaarsje aan.
 • Zet je creatiekracht in door jezelf erop in te stellen dat alles wat je hebt opgeschreven al zo is. Dus stel je voor dat het al zo is en dat je het aangaat.

Jij op nummer één in de decembermaand

Maak van jezelf goed voeden tijdens de decembermaand echt een prioriteit. Doe dat op een manier die goed voelt voor jou en kijk ook of je dit kan doortrekken het nieuwe jaar in, zodat jouw licht nog meer kan gaan schijnen. Tot slot is het is hierbij belangrijk om je er bewust van te zijn dat alles wat buiten jou gebeurt ook een projectie is van wat er binnenin jou gebeurt. Op het moment dat jijzelf in balans kan zijn, kun je ook in balans zijn met jouw omgeving. Kijk dus wat je wilt achterlaten in dit jaar, wat je wilt meenemen naar en waar je aan wilt beginnen in het nieuwe jaar.

Laat je lichtje schijnen in deze decembermaand

Ook al ervaar je dit misschien als lastig, het Decembermaand holistisch doorbrengengeeft altijd een mogelijkheid om nog dieper thuis te komen in jezelf. Zonder donker, geen licht en andersom. Jouw licht brandt dus altijd. Ook en juist op de momenten dat het wat donkerder is of aanvoelt. Dus wanneer je het moeilijk hebt of wanneer het uitzichtloos lijkt, herinner je je lichtje. Wees je eigen licht en zo ben je indirect ook een licht voor anderen en inspireer je hen ook om hun lichtje je herinneren. Zo maken we samen de decembermaand lichter en de wereld een stukje mooier.

Wil jij je verder verdiepen in hoe je jezelf op alle vijf holistisch niveaus goed kan voeden? Doe jezelf dan de online training ‘Holistisch voeden’ cadeau. Binnen no-time ben jij weer terug in balans!

ZoMasté,
Marjolein Berends

Anderen lazen ook

 • 04.06.2024

  Marjolein over haar reis naar Bosnië

  Lees de blog
 • 24.01.2024

  De helende kracht van het aankijken van schaduwstukken

  Lees de blog
 • 10.01.2024

  Kwetsbaarheid en veiligheid

  Lees de blog