Home / Holistisch

Holistisch

Holistisch betekent ‘geheel, allesomvattend’ en stamt af van het Griekse woord Holos. Holisme gaat uit van het principe dat alles met elkaar verbonden is. Alles bestaat uit systemen, en alles binnen die systemen is met elkaar verbonden. Als er op één van die vlakken een probleem ontstaat, dan raakt het systeem uit balans.

Met de cursus Holistisch Opvoeden leer je hoe je een holistische visie kunt integreren in je opvoeding. Je leert je jezelf en je kind op alle holistische niveaus kennen en krijgt inzicht en verdieping in jezelf, je opvoeding en je kind. Als jij vol liefde en compassie leeft, dan breng je dat ook over op je kind. Samen in balans!

Een holistische kijk houdt in dat er gekeken wordt naar het geheel van een systeem, en op vijf verschillende niveaus: fysiek niveau (lichamelijk), mentaal niveau (gedachten, patronen, denkwijzen), emotioneel niveau (gevoel), energetisch niveau (energie) en spiritueel niveau (zielsniveau, verleden).

Symptoombestrijding tegenover holistisch

Stel: je hebt hoofdpijn. Wat doe je dan als eerste? Veel mensen pakken dan een pijnstiller, zoals paracetamol. De hoofdpijn zakt. Maar voor hoe lang? En hoe weet je nou dat die pijnstiller écht heeft gewerkt? Want wat was de oorzaak van de hoofdpijn?

Holistisch

Dit is een duidelijk voorbeeld van symptoombestrijding. In onze ziekenzorg is symptoombestrijding, helaas, het meest toegepaste medicijn. Een symptoom is echter altijd een gevolg van een probleem. Als je een klacht als hoofdpijn op een andere, bredere manier gaat bekijken, kan de oplossing echter veel beter zijn dan alleen maar tijdelijk de pijn weghalen. De oplossing is namelijk het wegnemen van de oorzaak van de pijn.

Holistisch

Holistisch arts, therapeut of coach

Werken vanuit holistisch oogpunt en holistische visie is een hele mooie manier om een probleem of klacht écht op te lossen. Want er wordt niet alleen maar gekeken naar wat de klacht is, en wat daar tegen gedaan kan worden. Een holistisch arts, holistisch therapeut of holistisch coach kijkt juist verder en dieper: hij of zij zoekt naar de oorzaak van de klacht. Van fysiek probleem naar de oorzaak van de klacht. Om daar te komen zullen alle holistische niveaus worden bekeken, gevoeld en behandeld indien nodig. Dit kan bijvoorbeeld met de energetische healing methode magnetiseren.

Holistisch is allesomvattend

Systemen en verbinding betekenen dat je met alles om je heen verbonden bent. Als je daarin in balans bent, kun je veel meer leven in liefde. En alles aan jou, in jou, om jou heen voelt veel lichter en liefdevoller. Dat is de betekenis van holistisch, en dat is de mooiste en meest liefdevolle manier van leven. Als je jezelf altijd beschouwt als onderdeel van een groter geheel, zul je vanzelf respect en waardering hebben vooralles om je heen; dieren, natuur en mensen. Want je bent daar tenslotte een deel van. Ga je holistisch leven, dan zul je al snel gaan voelen dat alles met elkaar verbonden is. Dat je onderdeel uitmaakt van een groot geheel. En dat zul je als heel fijn ervaren; zeker in de huidige maatschappij waarbij ego’s, presteren en spanning alom aanwezig zijn.

En omdat alles met elkaar verbonden is, ga je het holistisch ook in alles om je heen zien en ook op andere gebieden in je leven kunnen gaan willen toepassen. Zo kun je holisme toe gaan passen in je opvoeding (holistisch opvoeden) of in je werk of misschien krijg je zelfs de kans om een holistische werkplek te creëren op kantoor. Alles kan holistisch worden gemaakt, zolang je maar uitgaat van de vijf pijlers.

ZoMa Opleidingen heeft een holistische visie en de opleidingen en cursussen zijn op dit uitgangspunt gebaseerd. Alles leren over een holistische zienswijze? Volg dan een opleiding tot Holistisch Therapeut of een Reiki cursus bij ZoMa Opleidingen.