Home / Hartchakra: centrum van jouw liefde

Hartchakra: centrum van jouw liefde

In het lichaam vinden we verschillende knooppunten terug waar energie samenkomt en van daar doorheen het hele lichaam gestuurd wordt. Dit noemen we onze chakra’s. Als er een blokkade optreedt in één van de chakra’s wordt de energiestroom verstoord en leidt dit tot verschillende klachten. Leren luisteren naar je lichaam en geest en tijdig de blokkades in energiestromen leren herkennen, zal je helpen op om het zelfhelend vermogen van het lichaam aan te spreken. Eén van die chakra’s is het hartchakra, het centrum van de liefde.

Wat is het hartchakra?

Het hartchakra, ook wel anahata genoemd, staat voor liefde, sympathie en empathie en is één van de zeven hoofdchakra’s. Dit chakra wordt voornamelijk ontwikkeld tussen ons 21ste en 27ste levensjaar. Niet toevallig is dit de periode waarin velen stabiliteit in het leven creëren en duurzame relaties met anderen aangaan. Van hieruit gaan we onszelf meer waarderen en liefhebben en die liefde kunnen we vervolgens ook inzetten om te kunnen meeleven en meevoelen met anderen rondom ons.

Liefde voor jezelf en anderen en een intense verbinding met jezelf en met anderen staan centraal voor het hartchakra.

Waar vinden we het hartchakra?

Het hartchakra bevindt zich tussen het vijfde chakra, het keel chakra, en het derde chakra, het solar plexus chakra. En het zal je niet verbazen, dat ze hier dicht bij jouw hart ligt. Waar het fysieke hart zich aan de linkerkant van de borstkas bevindt, bevindt het hartchakra zich in het midden. Longen, bloedsomloop, middenrif en een deel van de rug behoren ook toe aan dit chakra.

Kleur en symbool van het hartchakra

Het hartchakra kreeg de groene chakra kleur en het symbool is lucht, niet toevallig omdat het dicht bij de longen ligt. Het symbool van het hartchakra of vierde chakra is een lotusbloem met twaalf bloembladeren. In het midden kan je twee driehoeken onderscheiden die samen een ster met zes punten vormen.

Waaraan herkennen we een hartchakra dat in balans is?

Onszelf aanvaarden zoals we zijn, daar staat het hartchakra in balans voor. We zijn rustig en evenwichtig en laten niet makkelijk toe dat negatieve zaken die balans verstoren, we hebben alle vertrouwen in de wereld en het leven. Omdat we hier onszelf graag kunnen zien, zijn we ook in staat liefde te geven aan en ontvangen van anderen.

Een hartchakra in balans laat ons toe het mooie van het leven te zien en er intens van te genieten. Dit hoeven geen grootse dingen te zijn, nee een klein gelukje kan je dag al helemaal goed maken.

Waaraan herkennen we een hartchakra dat uit balans is?

Als het hartchakra uit balans is, kunnen zowel fysieke als mentale problemen de kop opsteken. Fysiek kenmerkt een hartchakra dat uit balans geraakt is zich in longproblemen, allergieën, huidproblemen, hyperventilatie en pijn of druk in de borstkas. Dit zijn zaken die, als we ze ervaren, in veel gevallen aanleiding geven tot een bezoekje aan de dokter. Niet medicatie of medische behandeling is hier de oplossing, maar wel het herstellen van de balans van het hartchakra. Helaas leggen nog altijd veel te weinig mensen de link naar de chakra’s als er op fysiek vlak ongemakken, kwaaltjes en pijn opduiken.

Op mentaal vlak brengt een hartchakra uit balans eveneens heel wat teweeg. Eén van de grootste problemen die dan voorkomt, is het moeite hebben met loslaten van zwoel mensen als situaties waarvan je nochtans goed weet dat ze niet goed voor je zijn. Denk maar relationeel bijvoorbeeld, je weet dat die partner niet de goede keuze voor je is, maar toch hou je er angstvallig aan vast, claim je de aandacht en steekt jaloezie in ongekende proporties de kop op. Een ander vaak voorkomende klacht is eenzaamheid. Je voelt je niet meer in staat om van jezelf of van eender wie te houden en dat geeft je het gevoel alleen en verloren te zijn.

De balans herstellen

Pas als alle chakra’s in je lichaam in balans zijn, kan de energie vrij stromen en zijn er nergens blokkades te vinden. Specifiek voor de hartchakra zijn er een aantal dingen die je kan doen om de balans te herstellen en te behouden.
De hartchakra is gekenmerkt door de groene kleur en het eten van groene groenten draagt dan ook bij aan een goede balans. Voldoende spinazie, broccoli, sla, kiwi’s, courgettes en avocado aan je voeding toevoegen, zal je al een heel eind op weg brengen. Gezonde voeding is trouwens altijd een goed idee voor het bevorderen van de energiestromen.

Tijd doorbrengen in de natuur is een andere manier om de balans te herstellen. Als je dan ook nog van die gezonde lucht gebruik maakt om enkele ademhalingsoefeningen te doen, ben je helemaal de goede kant op aan het gaan. Sommige mensen zullen je misschien vreemd aankijken, maar laat dat geen belemmering zijn. Jouw hartchakra verdient de beste zorgen en een goede ademhaling is daar alvast één van.
Chakra massage, chakra yoga en reiki zijn dan nog andere manieren om naar dat evenwicht te streven. Hier leer je technieken die je helpen de levensstroom terug te laten vloeien zonder blokkades en remmingen.

Het hartchakra is het centrum van jouw liefde. Je kan er liefde mee geven en ontvangen, je staat rustig in het leven en je laat de negatieve zaken die op je pas komen je geluk niet in de weg staan. De zelfliefde die jij voor jezelf voelt en de aanvaarding van jezelf die je hebt, straal je ook op anderen af. Zij zullen zich geliefd, geborgen en veilig voelen in jouw nabije omgeving.

Reiki, meditatie, ademhalingsoefeningen en gezonde voeding, ze dragen allemaal bij aan de vrije stroom van levensenergie en aan zuivere chakra’s. Probeer het zelf maar eens, ook zij die er in eerste instantie niet echt in geloven, je zal zien dat je rustiger, vrijer, energieker en levenslustiger door het leven zal gaan. Chakra’s in balans wil niet zeggen dat tegenslagen je pad niet meer kunnen kruisen, ze zorgen er alleen voor dat de impact op je lichaam en geest alvast een stuk kleiner zal zijn.