Home / Positief denken

Positief denken

Gedachtes hebben we allemaal, de hele dag door. Deze gedachtes kun je bewust hebben, bijvoorbeeld wanneer je aan het werk bent en over specifieke onderwerpen nadenkt. Je kunt ook onbewust gedachtes hebben; dit zijn die stemmetjes in je hoofd bijvoorbeeld, die van alles tegen je zeggen.

Gedachtes oefenen heel veel invloed uit op:

  • je gedrag
  • je gemoed
  • je gevoelens
  • je fysieke gesteldheid

Positief denken is daarom goed voor je; wie positief denkt, blijft gezonder.

Positief denken en verantwoordelijkheid

Je bent zelf verantwoordelijk voor hoe je leeft, hoe je je gedraagt. Omdat lichaam en geest zo sterk met elkaar verbonden zijn, is het goed om eens stil te staan bij de gedachtes die je, al dan niet bewust, creëert. Hoe voel je je bij de gedachtes die je hebt? Hoe manifesteren die gedachtes zich in jouw communicatie en gedrag naar de buitenwereld toe?

En hoe voel je je daarbij? Als je kunt leven vanuit liefde, vanuit je hart, dan ben je vanuit positiviteit aan het denken. Als je leeft voor controle en veiligheid, dan is de kans groot dat je negatief denkt. Zoals negatieve gedachten je in een negatieve cirkel kunnen brengen, zo kan positief denken je meer licht en optimisme brengen.

Loslaten en ruimte maken met positief denken

Als er gedachtes in je hoofd zitten, betekent dat dat je er ruimte voor hebt gemaakt. De kracht van jouw denken is enorm. Jouw belevingswereld wordt bepaald door de gedachtes die je hebt. Positief denken betekent dus niets minder dan dat je de wereld vrij, bewust en liefdevol benadert. Door ruimte te maken in je hoofd, kun je de gedachtes toelaten die je fijn vindt, en waarmee je een positieve instelling creëert. Positief denken lukt je als je de negatieve gedachtes los laat, en daarmee ruimte maakt in je hoofd voor positief denken.

Leer positief denken!

Positief denken kun je leren. Als je het gevoel hebt dat je vaak negatief denkt, kies dan bewust voor die ommekeer naar positief denken. Er zijn allerlei oefeningen voor, die je zelf kunt doen en dagelijks kunt toepassen. Maak ruimte in je hoofd door negativiteit los te laten. Heb je in je omgeving vaak te maken met mensen die jou een negatief gevoel geven? Meditatie is een goede tool om ruimte te maken in je hoofd en je gedachtes te observeren.

Negeer deze mensen dan. Ze voegen niets toe aan positief denken. Geef positief denken altijd prioriteit; negatief denken is makkelijk omdat het vaak onbewust naar je toekomt. Wees je bewust van de invloed van je gedachtes en prikkel jezelf op het moment dat ze negatief zijn. Zo komt er ruimte voor positief denken.

Lachen door positief denken

Probeer ook eens om je negatieve gedachten positief te benaderen. Ben je neerslachtig doordat het slecht weer is? Haal je dan een situatie voor de geest waarin het prachtig weer is, en voel wat dat met je doet.

Baal je ervan dat je niet het resultaat hebt gehaald waar je voor ging? Denk dan positief; je hebt hier van geleerd. Ook vriendelijk zijn naar anderen, lachen en dankbaarheid zijn dé manieren om positief te denken. Leef vanuit liefde en je zult leren om positief te denken. Je mentale gezondheid gaat er op vooruit!

ZoMa Opleidingen besteedt in de opleidingen en cursussen veel aandacht aan de verbinding tussen lichaam en geest. In de opleiding tot Holistisch Therapeut leer je methodieken om je cliënt positief te leren denken. Wil je ontdekken of dit iets voor je is? We geven proeflessen waar je deze methodieken zelf alvast kan ervaren.