Home / Gronding op alle holistische niveaus

Gronding op alle holistische niveaus

Gronding. Wanneer je deze term voor de eerste keer hoort, kan dit best wat vragen oproepen. Wat is gronding? Waarom is een goede gronding belangrijk? Wat is een goede gronding? Hoe grond je jezelf? En ben ik niet al gegrond omdat ik met mijn twee voeten als vanzelf op de grond sta? Heel begrijpelijk. Er is namelijk veel meer over gronding te ontdekken dan op het eerste gezicht lijkt.

Wat is gronding?

Ondanks dat we van nature al met beide voetjes op de grond staan, wil dat helaas nog niet zeggen dat je goed gegrond bent. Gronden gaat over veel meer dan het fysieke niveau. Achter jouw fysieke lichaam gaat namelijk nog een hele andere wereld schuil. Namelijk: een mentaal, emotioneel, energetisch en spiritueel niveau. Deze niveaus zijn niet zichtbaar voor het blote oog zoals het fysieke, maar zijn zeker wel aanwezig. Op al deze niveaus, inclusief, het fysieke, kan zich van alles op onbewust niveau afspelen wat bepaalt of jij wel of niet goed gegrond bent. Gronding betekent dus dat je in balans bent op al deze holistische niveaus, zodat je écht hier op aarde aanwezig kan zijn.

Gronding

Waarom is een goede gronding belangrijk?

In onze 24/7 maatschappij gaat alles snel, sneller, snelst en de focus ligt op de continue verbetering van alles. Dat is mooi, maar brengt ook minder mooie eigenschappen met zich mee. Één daarvan is dat een goede gronding vaak ontbreekt. We haasten ons daardoor als het ware door het leven. Alsof we tijd te kort hebben. Hierdoor zien we belangrijke tussenstapjes over het hoofd die voor een succesvolle manifestatie van een idee of intentie of het waarmaken van een droom etc., noodzakelijk zijn. Deze komen dan niet volledig aan de grond waardoor ze ook niet succesvol van de grond komen. Een goede gronding van jezelf is dus belangrijk om je ideeën eerst succesvol áán de grond te krijgen om ze vervolgens ván de grond te krijgen.

Voorbeeld

Misschien herken je het wel. Je wilt graag een gelukkig leven voor jezelf creëren. Eentje met een baan die je leuk vindt, waarin je gebalanceerd met je energie kan omgaan, fijn samenleeft met een partner (en eventueel kinderen), etc.

Geen goede gronding

Maar om de één of andere reden lukt het maar niet. Je komt bijvoorbeeld te laat bij het interview van die leuke baan die je ambieert, omdat je toch te weinig tijd had ingecalculeerd om op tijd te komen. Ook wil je graag een vaste relatie, maar al je pogingen lopen telkens uit op kortstondige maar emotioneel intense relaties. En je energieniveau lijkt wel niet op te krikken te zijn, hoe vroeg je ook naar bed gaat en hoeveel grondingsoefeningen je ook doet op een dag.

Waarom gebeurt dit?

Dit heeft dus te maken met je gronding. Wanneer je goed gegrond bent, krijg je al deze zaken namelijk wél van de grond. Maar er is iets op de achtergrond dat ervoor zorgt dat je blijft steken. Dit kan een overtuiging zijn op mentaal niveau. Bijvoorbeeld dat je het niet waard bent om van te houden. Het kan ook een onverwerkte emotie zijn waardoor je in de slachtofferrol zit. Een onbewuste verslaving aan bepaald gedrag kan ook de boosdoener zijn. Op onbewust niveau weerhoud je jezelf er in al deze gevallen van om écht hier op aarde te zijn. Je werkt jezelf onbewust tegen. Door op alle vijf holistische niveaus aandacht te besteden aan gronding, kun je verandering in gang zetten.

Gronden, hoe doe je dat?

Gronding kun je ook wel zien als een holistisch systeem. Het bestaat uit meerdere onderdelen en door die onderdelen samen te laten spelen, raak je steeds meer gegrond. Hieronder vind je daarom voor ieder holistisch niveau – fysiek, emotioneel, mentaal, energetisch en spiritueel – een manier om je te helpen gronden:

Fysiek niveau: Gronding door creatieve en actieve bezigheden

Wist je dat creatieve bezigheden als schilderen, tekenen, knutselen, zingen of actieve bezigheden als in de tuin werken, wandelen en hardlopen je ook gronden? Wanneer je creatief bezig gaat, beeld je de ideeën en visioenen die je in je hoofd had uit. Je brengt ze als het ware aan de grond, in het fysieke.

Gronding door creatief te zijn

Het is niet langer meer een idee dat ‘rondzweeft’ in je hoofd. Je hebt iets gemanifesteerd en dat grondt. En omdat je het uitbeeldt, kan het op nog diepere niveaus tot je gaan spreken en zich dus verder gaan manifesteren. Daarom zijn creatieve bezigheden ook zo krachtig.

Actieve bezigheden vragen om focus. Als je niet je aandacht bij het hardlopen houdt, maar in je hoofd gaat, ben je veel sneller moe. Wanneer je dit bij het wandelen doet, kun je synchronistische gebeurtenissen missen en al het moois van de natuur om je heen. Terwijl precies deze dingen je helpen gronden.

Emotioneel niveau: Uitspreken van emoties, gevoelens en behoeften

Van jongs af aan leren we eigenlijk dat bepaalde emoties er niet mogen zijn. Dit wordt niet altijd letterlijk zo gezegd, maar gevoelens en emoties als boosheid, frustratie, chagrijnigheid, angst, etc. worden vaak minder verwelkomd. Dat voel je. Deze gevoelens en emoties worden daarom vaak onderdrukt. Terwijl deze juist even waardevol zijn als blijheid, geluk, joy, dankbaarheid, etc. Ook deze emoties bezitten namelijk een belangrijke boodschap. Frustratie betekent bijvoorbeeld vaak dat een behoefte van jou niet wordt erkent. Maar als je hebt geleerd dat frustratie er niet mag zijn, durf je deze behoefte vaak niet uit te spreken.

Dit barricadeert een goede gronding, want eigenlijk zeg je dan tegen jezelf dat jij er niet in al je volledigheid mag zijn. Een goede gronding op emotioneel niveau begint daarom bij het erkennen en uitspreken van al jouw emoties, gevoelens en behoeften. Vind je dit spannend? Neem dan kleine stapjes. Begin met het opschrijven van wat je voelt en wat je behoeftes zijn. Spreek dit vervolgens naar jezelf uit en ga jezelf voeden met waar jij behoefte aan hebt. Vervolgens kun je dit in jouw eigen tempo uitbouwen naar de externe wereld.

Mentaal niveau: Meditatie en visualisatie voor gronding

Mediteren kan je helpen bij een goede gronding, omdat je je in dit moment afstemt op jezelf. Je neemt afstand van het to do lijstje in je hoofd, de gedachten die door je hoofd razen en alle andere ruis van alle dag. In plaats daarvan zoek je de rust en vredigheid in jezelf op. Dat grondt. Het zijn juist die to do’s etc. die je uit de gegronde verbinding met jezelf kunnen halen.

Dit kan aanvoelen alsof je door de bomen het bos niet meer ziet. Ga op zo’n moment dan even in meditatie waarbij je beide voeten plat op de grond hebt staan. Vervolgens breng je je aandacht naar je voeten en visualiseer je dat je een boom bent waarvan de wortels diep de grond in reiken. Zo haal je jezelf en je energie weer op en kun je vanuit een goede gronding weer rustig verder met je dag.

Boom meditatie

Deze meditatie die Marjolein voor je heeft ingesproken kun je hier perfect voor gebruiken! Je kan hem zo vaak als je wil herhalen. Net zo lang totdat de rust in jou weer is wedergekeerd.

Energetisch niveau: Gronding door te vertragen

Gronden door te vertragen betekent eigenlijk dat je op de pauzeknop van je leven drukt. Je laat alles even tot stilstand komen. In deze stille stand ga je observeren waar jij je energie allemaal aan geeft en hoe dit wel of niet bijdraagt aan een gevoel van stevigheid, gronding in jezelf.

De kans is groot dat best veel van jouw energie naar externe dingen gaat en dat je vrij weinig energie besteed aan de dingen die jou écht voeden. Door te verlangzamen, kun je dit ontdekken en de rollen omdraaien. In plaats van eerst de rest, ga je kijken hoe je jezelf op de eerste plek kunt laten komen. Hierdoor zul je je stap voor stap steeds meer voelen gronden.

Spiritueel niveau: Doorvoelen en verwerken van wat je in je spreekwoordelijke kelder hebt zitten

En dan is er nog een andere manier van gronden: het doorvoelen en verwerken van trauma’s, onverwerkte emoties, afleggen van lampenkapjes als patronen, conditioneringen en overlevingsmechanismen. Waar we ons vaak niet bewust van zijn, is hoe die patronen en trauma’s ons ongegrond houden. We kunnen dan met nog zoveel liefde en inzet grondingsoefeningen doen, maar als we onze stukken niet helen, blijven we ergens toch zweven. Deze stukken blijven dan namelijk op onbewust niveau de regie houden waardoor het ons ontbreekt aan een goede gronding. Zo blijven we verwijderd van wie we werkelijk zijn en onze zielsmissie. Laten dat nu net de ingrediënten zijn die onze gronding positief beïnvloeden op dit niveau.

Energie bewaken met Reiki

Gratis e-book over Reiki

Wil jij graag jouw spreekwoordelijke kelder schoonmaken? Reiki helpt je hier op een liefdevolle manier bij en brengt je op deze manier weer dichter bij jezelf. In dit e-book lees hier alles over.

E-book downloaden

Hoe herken je iemand die goed gegrond is?

Iemand met een goede gronding herken je aan onder andere de volgende kenmerken:

  • Zet zichzelf vanuit zelfliefde op nummer 1
  • Handelt vanuit rust en neemt de tijd voor dingen
  • Kan op een liefdevolle en duidelijke manier grenzen aangeven
  • Blijft staan als een stevige boom in moeilijke gesprekken of situaties
  • Luistert aandachtig zonder zichzelf op de voorgrond te plaatsen ten koste van de ander
  • Spreekt gevoelens, emoties en behoeftes uit door vanuit de ‘ik’ vorm te spreken en houdt zich zo vrij van projectie
  • Doet regelmatig aan zelfhelende rituelen, zoals Reiki of holistisch zelfonderzoek, die diens zelfkennis en zelfliefde vergroten

Vanuit een goede gronding kom je verder

Gronding gaat dus verder dan alleen elke dag visualiseren dat je als een boom bent. Door jezelf op alle holistische niveaus te gronden, leg je alles af wat jou niet langer dient en zo kom je uit bij jouw ware essentie. Dat is het geheim van een goede gronding. Wil je je hier graag verder in verdiepen? In de opleidingen en (online) cursussen van ZoMa Opleidingen wordt er hier veel aandacht aan besteed. Meld je aan voor één van onze proeflessen of infobijeenkomsten om te ondervinden of ZoMa hierin bij jou past.