Home / Spiritueel ontwaken

Spiritueel ontwaken

Over wat spiritueel ontwaken is bestaan allerlei verschillende theorieën. Je kunt het zien als een proces waarbij je je aandacht intuïtief verlegt van buiten jezelf naar binnen. Bij spiritueel ontwaken negeer je de blokkades waar je tegenaan loopt niet langer, maar je probeert ze juist op te lossen. Zodat lichaam en geest met elkaar in balans komen en je leert om onvoorwaardelijk van jezelf te houden.

Spiritueel ontwaken leidt tot verandering

Steeds meer mensen hebben het gevoel dat ze spiritueel aan het ontwaken zijn. Spiritueel ontwaken kan in gang worden gezet door een crisis, zoals een depressie of het verlies van een dierbare. Voor sommigen is dit een langzaam en geleidelijk proces terwijl het voor anderen juist heel snel kan gaan. Hoe langzaam of snel je ook ontwaakt, de kans is groot dat je stuit op weerstand. Spiritueel ontwaken gaat namelijk gepaard met grote, innerlijke veranderingen. Het kan soms zelfs voelen alsof je jezelf verliest.

Wie je dacht te zijn, is toch niet wie je bent. Dit kan voelen als een identiteit crisis, want wie ben je dan wel? Wie ben je zonder alles wie je dacht dat je was? Dat roept veel verwarring op en je kan je dan ook best even verdwaald voelen. Spiritueel ontwaken vraagt daarom ook om een goede dosis moed en doorzettingsvermogen. Want met alleen spiritueel ontwaken ben je er nog niet.

Spiritueel ontwaken

Spiritueel ontwaken stelt je op de proef

Daarna komt het volgende hoofdstuk: vorm geven aan die nieuwe identiteit en het weerstaan van de verleiding om weer naar je comfortzone terug te keren.

Belangrijk is om te onthouden dat bijna alle grote veranderingen voor verwarring kunnen zorgen. Je zult het oude moet afbreken om ruimte te maken voor nieuwe inzichten. Waar dit uiteindelijk toe leidt is het houden van jezelf, het mooiste dat je als mens kunt doen. Want alleen als je van jezelf houdt en jezelf volledig accepteert kun je vanuit pure liefde naar anderen kijken en leef je met meer respect voor jezelf, andere mensen, dier en natuur.

Wat is spiritualiteit, spiritueel ontwaken en verlichting? Wat verteld de helende kracht van de maan jou, je intuïtie? En Wat is syncroniciteit en manifestatiekracht eigenlijk? Wil je jezelf graag verdiepen hierin, dan is deze Masterclass van Marjolein heel waardevol voor jou!

Verschillende tekenen die duiden op spiritueel ontwaken

Misschien vraag je je ondertussen af of jijzelf spiritueel aan het ontwaken bent? Hier vindt je een paar kenmerken waaraan je dit kan afleiden:

1. Je zoekt vaker de natuur op

Spiritueel ontwaken betekent dat je meer in contact wilt komen met je ware natuur, wie jij werkelijk bent. Daarom voel je vaak ook de behoefte om meer met de natuur te connecten. Dit brengt je ook gemakkelijk in contact met je eigen natuur. Er zijn daar namelijk niet zoveel afleidingen, het is kalm en vredig. Dat stemt overeen met jouw ware essentie en dus zal deze je aansporen om meer de natuur in te gaan.

Wil jij contact maken met jouw natuur, ofwel jouw ware essentie? Dan is de online cursus  ‘Leven vanuit je ware essentie’ heel waardevol voor jou.

2. Je besteedt steeds meer tijd alleen en in stilte en daar geniet je van

Daar waar je vroeger misschien altijd dacht dat je andere mensen nodig had om het leuk te hebben of overal bij moest zijn om een interessant leven te hebben, kies je er na je spiritueel ontwaken voor om meer tijd in solitude door te brengen. Waarom? Je verbindt je daardoor opnieuw en gemakkelijker met jezelf. In de stilte zijn ook alle antwoorden op je vragen aanwezig. Hoe stiller je wordt en hoe meer je vertraagt, hoe meer antwoorden naar het oppervlak zullen rijzen. En hoe gestroomlijnder je leven zal verlopen.

3. Je zorgt beter voor je lichaam

Wat je vaak ziet voor een spirituele ontwaking is dat men het lichaam voor lief neemt. Er wordt niet altijd zo zorgvuldig of liefdevol mee om gesprongen. Dit gaat vaak onbewust en er is ook vaak een gegronde reden voor. Zo zijn er mensen die zich onveilig zijn gaan voelen in hun lichaam vanwege al die onverwerkte emoties, omdat ze nooit hebben geleerd hoe je met emoties kan omspringen. Na een spirituele ontwaking zie je dan dat ze weer in contact komen met hun lichaam en gaan ze als vanzelf gezonder en bewuster eten, met aandacht voor waar de voeding vandaan komt. Ook nemen ze vaker een massage, een weldadige beautybehandeling en gaan optijd naar bed etc.

Energie bewaken met Reiki

Gratis e-book Energie bewaken met Reiki

Naast goede zorg zoals gezond eten, een massage of op tijd naar bed gaan, besef je bij spiritueel ontwaken dat je energie bewaken ook erg belangrijk is. In dit gratis e-book leer je vijf manieren om je energie goed te bewaken.

E-book downloaden

4. Je toont je ware zelf aan de wereld

Spiritueel ontwaken zorgt er dus voor dat je meer van jezelf gaat houden. Hierdoor wordt je minder afhankelijk van wat anderen van je denken. De enige goedkeuring en toestemming voor iets die je nodig hebt, is die van jezelf. Je komt er daardoor voor open te staan om je intiemste gedachten en gevoelens met anderen te delen, zonder je beschaamd te voelen. Dat is ook terug te zien in je aura. De kleur van je aura veranderd.

5. Je hecht minder waarde aan materie

Je wilt minder dingen en zoekt naar meer eenvoud in je leven. Dit betekent niet dat als je spiritueel ontwaakt dat je je moet uithongeren of dat je jezelf helemaal niet meer mag verwennen. Juist wel blijven doen; dat bourgondisch eten en jezelf verwennen! Maar er zal hier meer een balans in komen. Daar waar je voorheen bijvoorbeeld een schoenen verslaving had en tachtig paar schoenen in je kast had staan en die je allemaal maar een enkele keer droeg, ga je na je spiritueel ontwaken bewuster hiermee om.

Je koopt nog steeds nieuwe schoenen, maar voornamelijk als je ze nodig hebt. Niet meer om het ‘hebben’ of vanwege de adrenaline kick die het teweegbrengt. Dat is namelijk vaak waarom mensen zo vaak zoveel kopen, omdat dan het stofje endorfine wordt aangemaakt, het gelukshormoon. Dus na een aankoop voelen we ons blij, maar dat gevoel vervliegt weer. Om het weer te activeren moet je dus weer iets nieuws kopen. En zo heb je dan opeens tachtig paar schoenen, tassen, noem het maar; in je kast staan.

6. Je intuïtie ontwikkelt zich

Door al het bovengenoemde ga je je steeds meer op je gemak en veilig voelen bij jezelf. Hierdoor durf je steeds meer op je gevoel te vertrouwen en kan je zesde chakra zich openen. Je maakt dus keuzes op basis van je gevoel en je bemerkt dat het goed uitpakt voor jezelf en je energie stijgt. Hoe vaker zich dit voordoet, hoe meer je intuïtie zich ontwikkelt en hoe sterker die wordt.

Spiritueel ontwaken en bewustzijn

De mensen die dit spiritueel ontwaken ervaren, zien dat hun bewustzijn groeit. Hun interesses ontwikkelen zich en de betekenis van het leven is voor hen aan het veranderen. Hun wereld wordt ook groter. Misschien herken je het wel dat je denkt dat het leven gaat over naar school gaan, afstuderen, een baan zoeken en vervolgens huisje boompje beestje en werken tot je 65e. Bij mensen die spiritueel ontwaken verandert dit perspectief, ze:

  • Krijgen nieuwe streefdoelen en inspiraties
  • Gaan naar spirituele centra om hun spirituele ontwikkeling te voeden en laten zich coachen door een spiritueel coach 
  • Gaan het leven hierdoor anders benaderen en ruimer denken als het ware
  • Nemen alles niet meer zo zwart wit en worden creatiever

Dat creatieve is ook wat we in essentie zijn: we zijn creators. Door spiritueel te ontwaken komen die mensen dus weer in verbinding met dit stuk van hun zelf. Dat gaat allemaal gepaard met het verlangen om zichzelf te veranderen als eerste stap om de wereld te veranderen. Het begint namelijk allemaal bij jezelf en van daaruit steek je als vanzelf het licht in andere mensen aan en dat brengt ware verandering teweeg.

Het proces van spiritueel ontwaken

Spiritueel ontwaken is geen proces met een duidelijk begin-, en eindpunt. Het leven zit vol veranderingen en daarmee ook jouw spiritueel ontwaken. Wellicht denk je dat je op een gegeven moment volledig spiritueel ontwaakt bent, maar dan komt er toch iets op je pad dat je uitnodigt om nóg dieper spiritueel te ontwaken. Je kan je dus afvragen of er überhaupt ooit een einde komt aan spiritueel ontwaken.

Zelfliefde als leidraad bij je spiritueel ontwaken

Misschien is het daarom inzichtrijker om te bepalen hoe ver je op weg bent, door aan te voelen hoeveel je van jezelf houdt. Waarbij ‘van jezelf houden’ meer is dan een vaag begrip. Het betekent dat je niets doet wat je eigenlijk niet wilt, wat tegen je gevoel in gaat. Je maakt dus keuzes in je relatie, werk, vriendschappen etc. die passen bij jouw innerlijke behoeften.

Spiritueel ontwaken

Dat is lang niet altijd makkelijk en voelt soms misschien egoïstisch, maar het is wel van essentieel belang om je eigen pad te vinden en zo spiritueel te kunnen ontwaken en ontwaakt te blijven.

Als je meer wilt leren over je eigen spiritualiteit, spiritueel wilt ontwaken en dit ook wilt toepassen in je dagelijks leven, dan kun je bijvoorbeeld een Reiki cursus gaan volgen bij ZoMa Opleidingen. Je verder ontwikkelen op persoonlijk, spiritueel en holistisch vlak kan met de opleiding tot Holistisch Therapeut. Op een infobijeenkomst vertellen we alles hier over. Ben je benieuwd of het wat voor je is?