Over wat spiritueel ontwaken is bestaan allerlei verschillende theorieën. Je kunt het zien als een proces waarbij je je aandacht intuïtief verlegt van buiten jezelf naar binnen. Bij spiritueel ontwaken negeer je de blokkades waar je tegenaan loopt niet, maar probeer je ze juist op te lossen. Zodat lichaam en geest met elkaar in balans komen en je leert om van jezelf te houden.

Spirituele verandering

Steeds meer mensen hebben het gevoel dat ze spiritueel aan het ontwaken zijn. Voor sommigen is dit een langzaam en geleidelijk proces terwijl het voor anderen juist heel snel kan gaan. Maar hoe langzaam of snel je ook ontwaakt, de kans is groot dat je stuit op weerstand. Spiritueel ontwaken gaat namelijk gepaard met grote, innerlijke veranderingen. Het kan soms zelfs voelen alsof je jezelf verliest. Belangrijk is om te onthouden dat bijna alle grote veranderingen voor verwarring kunnen zorgen. Je zult het oude moet afbreken om ruimte te maken voor nieuwe inzichten. Waar dit uiteindelijk toe leidt is het houden van jezelf, het mooiste dat je als mens kunt doen. Want alleen als je van jezelf houdt en jezelf volledig accepteert kun je vanuit pure liefde naar anderen kijken en leef je met meer respect voor mens, dier en natuur.

Er zijn verschillende tekenen die duiden op spiritueel ontwaken:

Je zoekt vaker de natuur op. Je besteedt steeds meer tijd alleen en in stilte en daar geniet je van. Je verbindt je daardoor opnieuw met jezelf.
Je hecht minder waarde aan materie. Je wilt minder dingen en zoekt naar meer eenvoud in je leven.
Je toont je ware zelf aan de wereld. Je staat ervoor open om je intiemste gedachten en gevoelens met anderen te delen, zonder je beschaamd te voelen.
Je zorgt beter voor je lichaam en je gaat gezonder en bewuster eten, met aandacht voor waar je voeding vandaan komt.
Je intuïtie ontwikkelt zich. Je zesde chakra opent zich en je durft steeds meer op je gevoel te vertrouwen.

Spiritueel ontwaken proces

Spiritueel ontwaken is geen proces met een duidelijk begin-, en eindpunt. Misschien wel de beste manier om te bepalen hoe ver je op weg bent, is aanvoelen hoeveel je van jezelf houdt. Waarbij ‘van jezelf houden’ meer is dan een vaag begrip. Het betekent dat je niets doet wat je eigenlijk niet wilt, wat tegen je gevoel in gaat. Je maakt dus keuzes in je relatie, werk, vriendschappen etc. die passen bij je innerlijke behoeften. Dat is lang niet altijd makkelijk en voelt soms misschien egoïstisch, maar het is wel van essentieel belang om je eigen pad te vinden en zo spiritueel te kunnen ontwaken.

Voordelen van spiritueel ontwaken

De mensen die dit spiritueel ontwaken ervaren, zien dat hun bewustzijn groeit. Hun interesses ontwikkelen zich. De betekenis van het leven is voor hen aan het veranderen. Ze hebben nieuwe streefdoelen en inspiraties. Dat gaat allemaal gepaard met het verlangen om zichzelf te veranderen als eerste stap om de wereld te veranderen. Onvoorwaardelijke zelfliefde is spiritueel ontwaken.