Home / Algemeen / Hoe kun je goed gronden (of aarden)?

Hoe kun je goed gronden (of aarden)?

In een leven dat soms sneller voorbij raast van ons lief is (want: eindeloze to-do-lijstjes, werk, gezin, sporten, koken), kan het fijn zijn om af en toe even stil te staan en terug te komen bij jezelf. Hoe je dat op de meest effectieve manier doet? Door te gronden. Dít is hoe je goed kunt gronden ofwel aarden.

We duiken in de eeuwenoude praktijk die kan helpen om je terug te brengen naar het nu (als je weer eens te veel in je hoofd zit), helpt innerlijke rust te vinden én in balans te blijven. We delen een paar praktische tips om de techiek van jezelf aarden, gemakkelijk in je leven te integreren.

Wat betekent gronden of aarden?

Gronden is letterlijk het bewust verbinden met de aarde, waardoor overtollige en niet-helpende energieën worden losgelaten en er een gevoel van stabiliteit en kalmte voor terug komt. Gronding is een simpele, maar krachtige manier om in het moment te leven en de connectie met jezelf te versterken. Mooi toch?

Waarom Is gronden belangrijk?

In contact komen met de aarde onder je voeten, kent tal van voordelen. Zowel voor je fysieke welzijn als voor je mentale welzijn. Een goede gronding kan bijvoorbeeld helpen bij je meer in balans brengen, vooral op momenten wanneer je veel in je hoofd zit.

Wanneer je immers letterlijk stevig met je voeten op moeder aarde staat, komt je fysieke lichaam makkelijker tot rust. Vooral voor hoogsensitieve mensen kan jezelf aarden helpen op momenten wanneer je even (te) veel prikkels ervaart. Maar ook mensen die minder hooggevoelig zijn, hebben net zo goed baat bij jezelf goed kunnen gronden.

Goed geaard zijn, komt onder meer met deze voordelen:

Stressvermindering

Wanneer je veel stress hebt en de gedachten maar door je hoofd blijven spoken, is de kans groot dat je niet goed gegrond bent. Aarden of gronden helpt bij het afvoeren van overtollige energie, waardoor stressniveaus verminderen. Aarden zorgt ervoor dat je terug komt naar het nu, waardoor je meer in contact met de aarde én jezelf komt. Dat is de reden dat een goede gronding kan zorgen voor minder stress.

Emotionele balans

Aarden kan dan ook helpen om eventuele emotionele instabiliteit meer in balans te brengen. Goed aarden brengt je tot rust en bevordert een gevoel van evenwicht.

Mentaal welzijn

Door te gronden, breng je je gedachten eventjes tot rust en ervaar je weer wat helderheid in je denken. Het plaatst dingen in perspectief en helpt je om uit te zoomen in een situatie.

Fysieke gezondheid

Omdat aarden je binnen de kortste keren tot rust brengt, zorgt het een lagere hartslag, betere doorbloeding, het vermindert spierspanning én ondersteunt het immuunsysteem.

Spirituele verdieping

Gronden helpt bovendien met het open staan voor nieuwe, spirituele inzichten en een diepere verbinding met het universum.

Praktische tips voor gronden

Aarden of gronden kent dus heel wat voordelen. Maar hoe maak je in de praktijk contact met de aarde zodat je jezelf kunt gronden?

Simpel, deze tips helpen je om jezelf beter te aarden:

1. Bewust ademen

Aarden begint bij je ogen sluiten en vervolgens bewust ademen. Neem in eerste instantie een paar diepe ademhalingen. Voel hoe de lucht je longen vullen en visualiseer vervolgens hoe je met elke uitademing spanning steeds een beetje meer loslaat. Breng dan je aandacht naar je ademhaling en voel hoe je meer in het moment komt.

2. Contact met de natuur

Ga naar buiten en zoek een fijne plek waar je contact kunt maken met de natuur. Het liefst doe je dat op blote voeten op gras of zand. Zet beide voeten stevig op de grond en creëer een stevige basis voor je benen en lichaam. Ontspan je schouders en voel hoe je eigen lichaam de grond raakt. Voel de textuur van de natuur onder je voeten en de verbinding met de aarde. Voel het energieveld onder je voeten en voel hoe het één wordt met jouw lichaam.

3. Visualiseren

Zit of sta comfortabel met je rug recht. Visualiseer dan hoe de wortels vanuit de onderkant van je ruggengraat de aarde in groeien. Deze wortels verankeren zo stevig in de aarde en zorgen voor een open energieveld tussen de grond en jouw lichaam. Het is de wortelchakra die hier aan het werk gaat. Je bent zo letterlijk en figuurlijk aan het aarden.

4. Stenen en kristallen:

Bepaalde kristallen en edelstenen kunnen het aardigsproces bevorderen, zoals de aardende stenen zoals jaspis, hematiet of zwarte toermalijn. Die stenen staan namelijk bekend om hun vermogen om te gronden en negatieve energie af te voeren. Handig!

5. Aardende voeding:

Er bestaat ook zoiets als aardend eten. Wil je goed gronden, dan wil je voeding eten die bekend staat als aardend, zoals wortelgroenten, bieten en noten.

6. Aardingsmeditatie:

Meditatie is ook een goede manier om te kunnen aarden. Zoek een rustige plek, sluit je ogen en concentreer je op je ademhaling. Voel hoe jouw wortels de aarde raken en negatieve energieën via de wortels de aarde in stromen.

7. Dagelijkse routine:

Jezelf aarden wordt steeds makkelijker, als je gronden implemteert in je dagelijkse routine. Hoe? Neem elke dag slecht een paar minuutjes om in de ochtend of voor het slapengaan bewust te gronden. Zo begin óf sluit je de dag geheid goed.

De reis naar innerlijke rust en welzijn

Gronden is veel meer dan een fysieke oefening, het wordt ook wel gezien als een reis naar innerlijke rust en een stap op weg naar persoonlijke groei. Hoe beter je wordt in jezelf aarden, hoe veerkrachtiger je zal worden als er uitdagingen op je pad komen.

Het is een simpele, maar krachtige manier om de dagelijkse chaos van je af te laten glijden en terug te komen naar het nu. Dus: laat jezelf meenemen op deze reis van gronden en ontdek de magie van het in harmonie zijn met de aarde! De cursus Healing kan je hiermee verder helpen. Benieuwd?

Anderen lazen ook

 • 24.01.2024

  De helende kracht van het aankijken van schaduwstukken

  Lees de blog
 • 10.01.2024

  Kwetsbaarheid en veiligheid

  Lees de blog
 • 08.01.2024

  De invloed van vorige levens en karma

  Lees de blog