Home / Antidepressiva

Antidepressiva

Antidepressiva worden voorgeschreven wanneer het uitdagend voor iemand is om met diens eigen gevoelens om te gaan. Van binnen voel je zo’n turbulentie van gevoelens dat het je niet meer goed lukt om je te richten op je dagelijkse bezigheden en de positieve dingen in je leven. Antidepressiva kunnen dan helpen om je gevoelens te stabiliseren waardoor je door de bomen het bos weer gaat zien.

Wat zijn antidepressiva?

Antidepressiva zijn medicijnen die met name worden voorgeschreven wanneer je gediagnosticeerd bent met een depressie en voor sommige angststoornissen, chronische pijnaandoeningen, burn-out en verslavingen. Deze diagnoses worden gemaakt wanneer vermoeidheid, verdriet, angst, schuldgevoelens en veranderingen in slaap en eetlust zich in zo’n mate manifesteren dat het je welzijn verstoort. Antidepressiva helpen in deze gevallen om de stoffen die invloed hebben op je stemming weer aan te vullen.

De functie van antidepressiva

Door de depressie, pijnaandoening, angststoornis, burn-out of verslaving is er namelijk vaak een tekort aan serotonine, noradrenaline en dopamine opgetreden. Antidepressiva kunnen jou en je lichaam dan helpen om je weer in balans te brengen.

In onze online cursus Van burn-out naar Balans leer je hoe je weer gezond en gelukkig kunt zijn, en hoe je jouw burn-out de baas wordt. Je komt weer in balans op al je holistische niveaus en leert jezelf nog beter kennen, zodat je jezelf weer accepteert en liefhebt zoals je werkelijk bent.

Serotonine

Serotonine staat ook wel bekend als het gelukshormoon. Het laat je namelijk blij voelen. Wanneer je hier een langdurig tekort van hebt, gaan neerslachtige gevoelens overheersen waardoor je je ongelukkig voelt en weinig energie hebt. Dit veroorzaakt vaak stress.

Noradrenaline

Noradrenaline is het hormoon dat vrij wordt gegeven door ons lichaam in ons bloed wanneer we stress ervaren. Wanneer je bijvoorbeeld een depressie hebt, wordt er teveel van dit hormoon afgegeven. Je ervaart namelijk veel situaties als stressvol.

Dopamine

Hierdoor raak je minder gemotiveerd om dingen te ondernemen. In plaats daarvan gaat alle tijd en aandacht op aan het je zorgen maken over van alles en nog wat. Wat dan vaak gebeurt, is dat we onszelf hiervoor gaan afwijzen. Waardoor het belonende hormoon – dopamine –  niet meer wordt afgegeven en ook hier een te kort aan ontstaat.

Werking van antidepressiva

Antidepressiva zijn geen medicijnen die ervoor bedoeld zijn om je hele leven in te nemen. Er kunnen uitzonderingen zijn, maar over het algemeen worden antidepressiva voorgeschreven als tijdelijk hulpmiddel. Het doel is dat je met behulp van de antidepressiva stap voor stap de controle terugwint over jouw emotionele wereld. Hiervoor is het van belang dat je op een nieuwe manier leert omgaan met je emoties en gevoelens. Daarom gaat het innemen van antidepressiva gepaard met therapie, bijvoorbeeld psychotherapie of burn-out behandeling.

Antidepressiva

Psychotherapie helpt je om je gedrag positief te veranderen, geluk te vergroten en je problemen te overwinnen. Onderzoeken hebben uitgewezen dat een combinatie van beiden de beste resultaten opleveren.

Bijwerkingen van antidepressiva

Het gebruik van antidepressiva is niet zonder bijwerkingen. Het is daarom goed om je van tevoren in te lezen in de werking van antidepressiva in het algemeen. Bijwerkingen die bijvoorbeeld kunnen optreden zijn:

 • Zichtbare bewegingsstoornissen weerspiegeld in trillende handen, stramme spieren en/of onrustige benen
 • Seksuele stoornissen
 • Overgewicht
 • Sufheid
 • Concentratieproblemen
 • Niet kunnen uiten van emoties
 • Lichamelijke klachten als hoofdpijn, misselijkheid, verminderde eetlust
 • Emotionele klachten als angst, nervositeit en rusteloosheid

Wanneer je besluit om antidepressiva te gaan gebruiken en je hebt je eerste doosje opgehaald, lees dan ook goed de bijsluiter door. Sommige antidepressiva kunnen bijvoorbeeld niet samen worden gebruikt met bepaalde supplementen of voeding.

Aandachtspunten bij het gebruik van antidepressiva

 • Antidepressiva mogen alleen worden gebruikt onder begeleiding van een arts, neuroloog of psychiater.
 • Overleg te allen tijde met je arts over de dosis die je inneemt van de antidepressiva, evenals verhoging of verlaging.
 • Wanneer je in overleg met je arts besluit om antidepressiva te nemen, is het van belang om geduldig te zijn met de werking ervan. Het kan een paar weken duren voordat de eerste effecten voelbaar zijn.
 • Raadpleeg altijd eerst je arts wanneer je erover denkt om te stoppen met de antidepressiva. Cold turkey stoppen kan namelijk nadelige effecten hebben. Als je wilt stoppen omdat je geen verandering merkt, kan het bijvoorbeeld nodig zijn om over te stappen op een andere soort. Er zijn namelijk verschillende soorten antidepressiva.

Natuurlijke antidepressiva

In de natuur en in onze voeding kunnen we ook vitaminen en mineralen vinden die ons kunnen helpen om onze symptomen te verbeteren:

Antidepressiva

 • Zonlicht is één van de belangrijkste bronnen waar we ons aan kunnen opladen. Zonlicht is namelijk energie. Ons fysieke lichaam heeft deze energie – beter bekend als vitamine D3 – nodig, omdat het voor een groot deel uit energie bestaat. Tevens voedt de zon ons energielichaam dat zich om ons fysieke lichaam heen bevindt. Dus door ons bloot te stellen aan zonlicht, laden we onszelf zowel energetisch als fysiek op.
 • Door regelmatig te bewegen, maakt ons lichaam serotonine aan en het helpt ons om onze slaap te reguleren. Extra tip: als je gaat sporten, kies dan voor een groepsactiviteit. Je stelt jezelf dan bloot aan andere mensen en dus sociaal contact. Dit draagt weer bij aan de aanmaak van serotonine en dopamine.
 • Het eten van voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine B12, omega 3 en tryptofaan. Deze vitaminen en mineralen worden namelijk door ons lichaam omgezet in serotonine en andere stoffen die van belang zijn voor ons zenuwstelsel. Pinda’s, kaas, bananen, vis, tomaten en spinazie zijn gevuld met deze middelen.

Zelfhelende technieken leren?

Wil jij meer weten over depressie, de oorzaken en de behandeling ervan op een natuurlijke, zelfhelende wijze? Dan is de opleiding tot Holistisch Therapeut bij ZoMa Opleidingen iets voor jou! In deze tweejarige opleiding op hbo-niveau leer je holistische behandelingen te geven, die helend kunnen werken voor mensen met mentale en emotionele problemen als depressie. Op onze info bijeenkomsten vertellen we je er graag meer over of kom een proefles volgen!